Dagens Nyheter sysslar med låtsasjournalistik

MEDIA & VALET 2022. Mattias Karlsson är Riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Karlsson är inte nöjd med Björn af Kleen och Dagens Nyheter som återigen sysslar med låtsasjournalistik som ger en helt förvriden bild av verkligheten, skriver Mattias Karlsson på Facebook.

Men så har vi då DN, agendasättande DN, som jag nyligen var naiv nog att göra en lång djupintervju med kring mitt nya uppdrag och kring den framväxande konflikten mellan ”centrum – periferi”, som det heter på statsvetarspråk.

DN skiljer sig från andra medier genom att skräckexemplen i rapporteringen inte är några undantag, utan snarare regel. Det är de någorlunda balanserade artiklarna om oss som är undantaget.

Föga förvånande visade sig intervjun jag gjorde vara en i förväg uttänkt” hitpiece”, en propaganda-artikel helt enkelt, vars primära syfte redan från början var att bildmässigt och mentalt skapa associationer mellan mig, SD och SD:s landsbygdssatsning å ena sidan och Donald Trump, stormningen av kapitolium och hatiska, amerikanska rednecks å andra sidan.

En del i strategin var uppenbarligen också att antyda att om jag och SD får fortsätta att påtala de orättvisor och missgrepp som landsbygdsbefolkningen nu utsätts för av makthavarna så riskerar Sverige att drabbas av samma motsättningar och våldsamheter som USA.

Det är sofistikerad propaganda vi talar om. DN och deras vänsterliberala motsvarigheter i utlandet är inga dumbommar. De ljuger sällan rakt av. Det man gör är att man ställer ledande frågor, vinklar, utelämnar allt som kan ha en nyanserade effekt i förhållande till den agendasättande tesen man driver, tolkar, överdriver, låtsas missförstå, väver in egna långa textstycken och utvikningar som egentligen inte har med själva intervjun att göra. Och voilà! Så har man kokat soppa på en spik och konstruerat den bild som man redan innan intervjun startade hade bestämt sig för att få fram.

Jag orkar inte gå igenom varje enskild del av den nu publicerade DN-artikeln med mig, men nedan följer iaf några exempel på vad jag menar:

Jag lyfte knappt USA överhuvudtaget under intervjun. Mitt fokus var svensk landsbygd. Det var DN-reportern som i fråga efter fråga återkom till USA och eventuella paralleller mellan USA och Sverige. Jag försökte bara svara efter bästa förmåga.

Jag har inte uttalat stöd för Donald Trump som person (ärligt talat tycker jag han är bedrövlig som karaktär, talare, strateg och debattör, även om många bra och viktiga saker skedde under hans administration, t ex fredsprocesserna i Mellanöstern), endast för Republikanerna som parti, vilket är rätt naturligt för en konservativ, internationell sekreterare att göra, kan man tycka. I synnerhet i ljuset av Demokraternas totala kollaps ned i det radikala Woke-träsket och deras stöd för den våldsamma, marxistiskt ledda BLM-revolten.

Jag har aldrig kallat mig för chefsideolog, partiet har aldrig haft ett uppdrag med den titeln och jag har vid upprepade tillfällen sagt att jag ogillar den beteckningen eftersom den har en negativ, auktoritär klang och började användas av partiets motståndare för att skapa associationer till Nazi-Tyskland.

Trots detta fastslår DN som ett faktum att jag, i egenskap av chefsideolog för SD är en Trump-anhängare.

Den landsbygdspolitik jag vill utforma för Sverige har väldigt lite med USA att göra, om ens något. Den landsbygdsturné jag just nu genomför har ingenting med Donald Trump att göra och jag har aldrig sagt att den har det. Trots det inleds DN-artikeln med ett påstående om att min landsbygdsturné är inspirerad av Donald Trump.

När DN-reportern, som jag uppfattade det, insinuerade att i princip hela den amerikanska högern med alla 75 miljoner Trump-väljare skulle vara potentiella våldsverkare, eller åtminstone försvarare av våld, så försökte jag nyansera bilden genom att peka på att i stort sett hela den republikanska rörelsen tagit kraftigt avstånd från stormningen av Kapitolium och jag nämnde att till och med Tucker Carlsson, som räknas till den amerikanska högerns mest hårdföra falang och som varit den som varit kanske mest kritiskt till vänsterns narrativ kring händelserna den 6:e januari, har sagt att högerradikalerna agerade fel och att konservativa aldrig kan acceptera pöbelvälde eller våldsamheter riktade mot polis- och ordningsmakt.

Detta är sant i sak, men DN förbigår listigt frågan huruvida det är sant eller inte och insinuerar istället att det skulle vara falskt, och att jag därmed ljuger, genom att lyfta fram en i sammanhanget orelaterad uppgift om att två anställda på FOX-news sagt upp sig i protest mot Tucker Carlssons kritik av vad han uppfattar som vänsterns överdrivna narrativ kring vad som hände.

Jag skulle kunna fortsätta i oändlighet, men håller där.

Summa summarum så känner jag inte igen bilden av mig själv, vad jag står för, vad jag inspireras av, vad jag fokuserar på, den konservativa västerländska rörelsen i stort, grunden för vår landsbygdssatsning etc, när jag läser den här artikeln. Det gjorde nog inte kontrarevolutionärerna i Sovjetunionen heller när de läste om sig själva i Pravda. Propaganda är propaganda för att det är en förvriden form av sanningen.

P.S Något jag var noga med att påpeka under intervjun var att konflikten ”centrum – periferi” inte handlar om en motsättning mellan Småland och Stockholm eller mellan vanliga människor på landsbygden och vanliga människor i storstäderna. Stad och land behöver varandra. Konflikten handlar om att en urban, vänsterliberal, akademisk, utopistisk, globalistisk maktelit har anammat en nedlåtande attityd gentemot landsbygdens befolkning och konsekvent sätter sina verklighetsfrånvända ideal framför behoven och välbefinnandet hos vanliga svenskar på landsbygd, i glesbygd och småstäder. Trots detta sätter DN alltså rubriken att jag ”Vill bekräfta ”lantisars missnöje med Stockholm”.

Mattias Karlsson

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Dagens Nyheter sysslar med låtsasjournalistik

 1. Rebecca Uwell-Weidmo har försökt varna alla individer för att låta sig intervjuas av Björn af Kleen. Hela avsikten är att vrida svaren till ett helt annat negativt för offret och den rörelse denne representerar. Artikeln är sannolikt skriven och i förväg godkänd när intervjun sker.

  ALLA ORGANISATIONER OCH PARTIER MED SJÄLVAKTNING MÅSTE GÅ UT MED EN OFFENTLIG VARNING OM DN METODIK. LÅT ER INTE INTERVJUAS AV BJÖRN!

  12
 2. Varför ge dom chansen? Var prenumerant, men har bett dom dra när de kommer med sina erbjudanden.
  Tidigare var DN en hyfsad tidning, förstår inte hur man kan sänka sig så lågt. Vilken makt Bonnier har över svensk media även ute i Europa, men deras makt är som en naturlag, kan ej ifrågasättas.

  18
 3. En svensk politiker som säger: ”Jag har inte uttalat stöd för Donald Trump som person (ärligt talat tycker jag han är bedrövlig som karaktär, talare, strateg och debattör,..)” ger jag inte många korvören för. Jämfört med Jimmie Åkesson, Louise Erixon eller Thoralf Alfsson är han rena hovnarren. Blind eller drabbad av rosa starr, en åkomma som lätt drabbar den som har SVT, SR, TV4, DN eller CNN som enda informationskanaler.

  Mattias Karlsson har uppenbarligen varken sett oredigerat material från Trumps möten eller hur ledande demokrater uppträder. Donald Trump är återhållsam i jämförelse med dessa dyngspridare som stöds av vänstermedia, Twitter, Facebook och Google. Nu verkar i alla fall nordamerikanerna fått nog av elitens vasaller. Mellanårsvalet kommer att bli ”spännande” för ledande demokrater och många av de utsatta distanserar sig för brinnande livet från Pelosi, Schumer, och Biden.

  16
  1
 4. Usch, så erbarmligt lågt av DN, jag kände samma maktlöshet som förmodligen Mattias nu känner. Jag intervjuades av SVT, Gbg fick löfte att höra det innan sändning, naturligtvis så sändes det utan mitt OK.
  Det var skickligt klippt så andemeningen i vad jag sa kom helt bort resultatet blev hur mycket jag tjänade, aldrig en intervju utan direktsändning.
  Det är ytterst sällan förekommande för då kan de inte klippa och vrida det till vad de själva anser PK.
  Faktiskt tror jag att Petterssons 99% skulle höjas till 99,5%.

  26
 5. Så, varför låta sig intervjuas överhuvudtaget av DN?
  Såvida man inte får betalt för det är det inte relevant.

  31
  1
 6. Det som den där Björn af Kleenex skriver , i DN , duger bra att torka sig med .
  Han kommer att nomineras till Sossarnas värdegrundspris ned motiveringen
  ” ljuger så trovärdigt att presstödet ökar ”
  Och Wolodarsky kommer att ta åt sig en del av äran
  Skamligt är ett för snällt uttryck.

  42
  • Det är tragiskt att DN har blivit en vänsterbliven propaganda blaska. Det samma har hänt med The New York Times.

 7. Man får inte vara så politiskt naiv att låta sig intervjuas av någon som endast är ute efter att skada det demokratiska samtalet.

  48
  1

Kommentera