20 procent färre vårdplatser i Sverige, men vi har en hel samhällsklass som sysslar med trams

SJUKVÅRD. Sedan 2006 har 5.000 vårdplatser försvunnit i Sverige, enligt data från Sveriges kommuner och regioner, rapporterar SVT. Det motsvarar en femtedel av vårdplatserna på svenska sjukhus.

Vårdplatserna minskade under Allians-regeringen men det stora raset har kommit efter 2014 då S+MP fick makten. Vi har minst antal platser i Europa. Skärmdumpar: SVT

Läkare som tv-kanalen pratat med beskriver att bristen får stora konsekvenser i form av överläggningar och så kallade ”satellitpatienter”, som får vårdas på avdelningar som vanligtvis inte behandlar patientens sjukdom. – Vi utsätter patienterna för större risker än vad som skulle vara nödvändigt, säger Karin Hildebrand som är biträdande överläkare på Södersjukhuset i Stockholm.

En vårdplats är en säng som är bemannad.

-Pettersson säger att det går att skylla på den tekniska utvecklingen, pensionsavgångar, personalbrist och det andra med det tredje men det är nys. Ett sjukhus eller en akut borde aldrig tillåtas bli full, det ska alltid finnas marginaler.

Vi har en hel samhällsklass som sysslar med skattefinansierat trams.

Det skulle vara intressant om någon granskade alla beslut som gett oss så få sjukvårdsplatser men massor med värdegrundsarbete, genustrams, policys, varför fylls politiken med tomma reformer och meningslösa klyschor? Varför har offentlig sektor ett sådant överflöd av administratörer, konstiga projekt, bistånd, migration och utbildningar som sällan utgår från verksamhetens verklighet?

Det ser likadant ut på Intensivvårdplatserna:

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “20 procent färre vårdplatser i Sverige, men vi har en hel samhällsklass som sysslar med trams

 1. […] & VÄRDEGRUND. Bloggen har flera gånger skrivit om att ”vi har en hel samhällsklass som sysslar med skattefinansierat trams”. Vi satsar mängder med pengar och resurser på värdegrundsarbete, genustrams, policys, tomma […]

 2. Det handlar som vanligt om usla chefer som vet att man får mer pengar genom att inte uppnå resultat. Om staten ställde krav istället för att bara strö runt ännu mer pengar till ännu fler administratörer så skulle man uppnå något. Sverige och Tyskland har lika många läkare i förhållande till befolkningen enl Eurostat och lägger lika mycket pengar på vård (11,0% av BNP i Sveriges fall och 11,3% vad gäller Tyskland). Finland har 25% färre läkare i förhållande till befolkningen och lägger bara 9,2% av BNP på vården.

  En svensk läkare i offentlig primärvård träffar i genomsnitt 3 patienter per arbetsdag, i privat primärvård träffar de 6 patienter per dag och EU-snittet är 7.

  11
 3. Det finns ju en orsak till att våra politiker la ner mentalsjukhusen för annars skulle många av våra politiker blivit inlåsta där. Nu kan dårarna springa omkring och förstöra Sverige. Den värsta dåren någonsin är solklart Löfven.

  24
  1
 4. Att Sverige är på väg att gå i ”putten”, är det ingen tvekan om. Löfventiden är ett mycket tragiskt exempel på maktfullkomlig idioti. Att vinna ett val, ger inte vinnaren rätt att odla sina särintresse, på medborgarnas bekostnad. Man ska genomför det som utlovats före valet. Så har inte skett.
  Socialdemokratisk lösning på alla problem, är alltid höjda skatter, ökad byråkrati och åtstramningar. Följaktligen anställs fler ”administratörer”, vårdplatser minskas och den produktiva personalen jagas in i kaklet. Detta gäller även landets polisväsende. Resultatet passar sossarna perfekt. Man kan på detta sätt peta in sina trogna partikamrater på välavlönade ”byxeslitartjänster”. Allt finansierat med konfiskerade pengar, från människor i den riktiga världen.
  Trodde i ärlighetens namn inte att vi kunde få ihop ett styre i detta landet, med så låg nivå som Löfvens regering.
  Varför får han gå ute i samhället, den värsta brottslingen i modern tid!

  37
 5. Vi är många som väntar på att Sverigedemokraterna blir det partiet som styr Sverige, så det blir någon ordning igen. Tyvärr verkar det som landet måste förfalla helt, innan invånarna fattar hur illa ställt det är.

  52
 6. Den som haft egna ögon att se med och egna öron att höra med borde, om de haft hjärna att tänka med, ha insett att svenska politiker slutat med att verka för Sverige och svenskarna. Man vräker ut pengar till sådant som inte gagnar den svenska nationen. Bistånd utan motstycke, massinvandring, flathet mot EU:s hitte-på-dumheter är sådant som kostar en svensk genomsnittsfamilj tiotusentals kronor om året.

  Man ställer enorma krav på etniska svenskar och inga alls på dem som släntrat in. Om en svensk yppar ett ogenomtänkt ord är myndigheterna genast på språng medan hatet mot etniska svenskar får fortgå. Vissa politiker hävdar att utan nysvenskarna stannar Sverige medan professionen visar att de konsumerar mer sjukvård och välfärd än de producerar och prioriteras framför oss som betalar.

  57
  • Instämmer. Tänk ett Sverige, ; som
   avstår att betala mååånnga miljarder
   till EU, Sida, FN, alla invandringskostnader.
   Dvs Bidrag, sjukvård, tolk, polis etc etc
   Det skulle kunna vara ett samhälle med
   resurser i överflöd. Tyvärr väljer vår
   ”elit” en annan väg. Vi tar emot människor som inte lyckas i sitt eget
   land. De kommer hit, oftast lågutbildade kan inte språket, givetvis
   inga kontakter eller nätverk. Hur skulle
   jag försörja mig i Afghanistan exempelvis, med ovanstående förutsättningar? Inget vidare är
   favorittipset… Ser mörkt ut för landet
   som slog världen med häpnad för
   50-60 år sedan. Alltid för sent, alltid
   för lite. Arma land.

   18
   • Jag hoppas verkligen att de rusande energikostnaderna öppnar ögonen på den breda majoritet som inte lider av rosa starr. Enligt Novus går sossarna framåt med ny partiledare. Man tar sig för pannan.

    18
 7. Landstinget i Sörmland hade lösningen på att korta väntetiderna genom att stänga 25 procent av vårdplatserna.
  Motivering var, de skulle få mer personal för varje vårdplats.
  Gissa vilka styrde? Det enda partiet med rätt värdegrund, sossarna!

  45

Kommentera