Den levande ikonen, Drottning Elizabeth II firar 70 år på tronen

HISTORIA. I dag är det 70 år sedan Storbritanniens drottning Elizabeth II tillträde – den regent som suttit längst i landet. Sedan den 6 februari 1952 har hon regerat över inte mindre än 14 brittiska premiärministrar. Det stora firandet är planerat i juni med en fyradagars långhelg för britterna. Damen föddes den 21 april 1926 som Elizabeth Alexandra Mary Windsor och är 95 år.

Hon är regerande drottning i Storbritannien och i ytterligare 14 samväldesriken: Antigua och Barbuda, Australien, Bahamas, Belize, Grenada, Jamaica, Kanada, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Saint Christopher och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Salomonöarna och Tuvalu.

Schemat under festhelgen

 • Torsdag 2 juni. Militärparaden ”Trooping the Colour” hålls, med uppåt 2 000 deltagare från samväldets alla länder. Fyrbåk tänds över hela Storbritannien, i brittiska territorier och i samväldets huvudstäder.
 • Fredag 3 juni. Tacksägelsemässa över drottningens tid på tronen hålls i St Pauls Cathedral.
 • Lördag 4 juni. Drottningen och medlemmar av kungafamiljen besöker The Derby vid Epsom Downs. På kvällen blir det spelning vid Buckingham Palace. 
 • Söndag 5 juni.
 • ”Big Jubilee Lunch”. Gatufester hålls över hela Storbritannien. Festtåg med 5 000 deltagare, med gatukonst, teater, musik och cirkusframträdanden.

Drottning Elisabeth II har 4 barn, 8 barnbarn och en flock barnbarnsbarn.

Själva firandet kommer att ske den torsdagen den 2 juni till söndagen den 5 juni då britterna får en extra dag ledigt. En parad med 5 000 deltagare kommer att hållas. Vid Buckingham Palace blir det en stor konsert, med ”världens största underhållningsstjärnor”.

Prinsessan Elisabeth i april å 1945, Elisabeth började i den kvinnliga frivilligdelen av den brittiska armén (Auxiliary Territorial Service). Hon är den hittills enda kvinnliga medlemmen i det brittiska kungahuset som har tjänstgjort i armén. Elizabeth var mestadels bilförare och utbildades till fordonsmekaniker inom försvaret.

Drottning Elizabeth II i Stockholm 1956. Det brittiska kungahuset är släkt med det svenska och med de flesta kungahus i Europa.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Den levande ikonen, Drottning Elizabeth II firar 70 år på tronen

 1. Britannia låg ankrad straxt utanför mitt hyrda rum på Stadsgården -56.
  Jag jobbade på Luntmakaregatan och cyklade morgon och kväll, då en kväll var hela Skeppsbron avspärrad. Jag chansade och cyklade förbi spärrarna, det blev lite tutande och visselpipeblåsande men det gick bra.
  Värre var de engelska sailors som kom hem på natten skrålande, jag sov för öppet fönster det var ju sommar.

  Kände också stanken av tobaksrök då jag kom hem, hyresmadammen bjöd in sina väninnor för att sitta och titta på Britannia.
  Eftersom jag inte rökte så fick kärringen en uppsträckning av en omyndig arbetare vilket hon ej gillade, men det kändes ingen tobakstank mer.
  Kom ihåg, att om någonting är fel, så ta hand om problemet genast då det uppstår.

  • spann oxå på henne i mitten på förra sekelskiftet…synn man har påse nuför-
   tiden…annars kanske man vatt högvilt?

 2. Stackars människa som dömts att sitta som “överhuvud” för kasper-figurerna,under i stort hennes hela liv !! Finns det någon som gärna velat byta med henne ? Tänka sig gå rund och vinka o. le i 70 år…

  6
  4

Kommentera