EU-förslag: Kärnkraft och gas klassas som hållbara

ELFÖRSÖRJNING. EU-kommissionen har lagt fram sitt formella förslag om hur naturgas och kärnkraft kan klassas som klimatmässigt hållbart, rapporterar AFP. Åtminstone ska de klassas så under en övergångsperiod.– Det här är inget frikort. Båda är inkluderade som övergångsaktiviteter. Gas och kärnkraft är inte klimatneutrala. De är inte förnybara bränslen. De är inte gröna i sig. Men de bidrar till omställningen, förklarar en av de tjänstemän som arbetat med förslaget på en genomgång för presskåren i Bryssel.

Sverige är ett av de länder som försökt påverka i sista stund. I ett brev tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike uttrycker länderna sin ”oro” över grönklassandet av naturgasen.

”Bristen på vetenskapliga bevis för att inkludera naturgasen i taxonomin borde leda till en omprövning”, heter det bland annat i brevet.

Kommissionens förslag går nu vidare till EU-parlamentet och EU:s medlemsländer för att godkännas. För att stoppa det krävs ett nej från minst 20 medlemsländer med minst 65 procent av EU:s befolkning – eller en majoritet av ledamöterna i EU-parlamentet.

-Pettersson undrar om det är möjligt att återstarta Ringhals 1 och 2 som stängdes i förtid. 2019 och 2020. Oskarshamn 1 och 2 stängdes 2015 och 2017, det är troligen för sent.

De två reaktorerna i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005. Dessutom stängdes två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020.

***

Vattenfalls analys om kärnkraften i Ringhals visar att verken stängdes i onödan. Troligen efter politiska påtryckningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “EU-förslag: Kärnkraft och gas klassas som hållbara

 1. Men nu djäklar går hela MP och delar av PK in i spinn, hur kan EU få säga så, ska vi bli tvungna att ändra oss.

 2. Å lille Tokfnatt är ute och Twittrar. Jag trodde inte det lilla fanskapet fanns längre. Kolla även hur illa han stavar. En riktig MP idiot

  13
  • Och som vanligt har Tokfnatt ingen koll på verkligheten.
   Att det blir relativt dyrt beror på att den brittiska staten inte får, pga. korkade antikärnkraftsbeslut, finansiera anläggningen med statliga lån, nu är anläggningen privat finansierad.
   Investorerna får ca 4 gånger pengarna tillbaka med elpris garanterat av staten på 11,3 Eurocent per kWh.
   Som jämförelse koster sol eller vindel ca 50 Eurocent per kWh.
   Men med politiska tvång syns inte dessa prisskillnader.

 3. Okey
  Man vill ju gärna höra vilka elproduktioner som är just förnybara ??
  Vindkraft ??
  solceller ??
  är dom i realiteten verkligen detta ???

 4. Klart kärnkraften är hållbar de är den renaste och säkraste energikällan där finns. Men hur ska man övertyga S C V MP? Dom partierna är ju inte själva hållbara!! Snart får man flytta bonnagåren till Korpilombolo för att ha råd och driva lantbruged. Elpriserna är ju helt ude i galaxen här nere i Södern liasom regeringen.

  22

Kommentera