MP – Kärnkraften är en flopp, trots 55 nya reaktorer

ELFÖRSÖRJNING. Per Bolund är språkrör för Miljöpartiet samt Miljö- och klimatminister och Lorentz Tovatt är riksdagsledamot, klimat- och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet. Båda herrarna är cyklister som trampar på mot Medeltiden.

Lyssnar man på Miljöpartiet kan man få intrycket att kärnkraften hör forntiden till. Fler länder i Europa är dock i färd med att bygga ut kärnkraften än avveckla den. Och globalt vinner kärnkraften stadigt mark.

Synen på kärnkraften som en utdöende teknik bekräftas inte, om man höjer blicken över den svenska debatthorisonten. Enbart i Europa är 55 nya reaktorer på gång, och organisationer som IEA, IPCC, WMO och numera även EU beskriver ny kärnkraft som en nödvändighet.

Läs mer på Second Opinion

Världens två första kommersiella kärnkraftverk startade i USA år 1960. Nu, 60 år senare, finns runt 400 kraftproducerande reaktorer i drift. Det har varit olyckor och problem men jämför gärna med andra energislag.

Utsläpp med ”gammal” kärnkraft.

James Concas uppräkning över antal dödsfall globalt, per biljon kWh, sett i relation till produktionens storlek (del av marknaden):

 • Kol – 100 000 dödsfall (41 % av global elmarknad)
 • Olja – 36 000 dödsfall (33 % av global energimarknad/4 % el)
 • Bioenergi/biodrivmedel – 24 000 dödsfall (21 % energi/2 % el)
 • Naturgas – 4 000 dödsfall (22 % av global elmarknad)
 • Vattenkraft – 1 400 dödsfall (16 % av global elmarknad)
 • Solenergi – 440 dödsfall (< 1 % av global elmarknad)
 • Vindkraft – 150 dödsfall (2 % av global elmarknad)
 • Kärnkraft – 90 dödsfall (11 % av global elmarknad)

Källa

-Pettersson tycker det är anmärkningsvärt att i media och andra diskussioner nämns endast hur farligt kärnkraften är, trots att den har den lägsta dödligheten av alla energislag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

30 thoughts on “MP – Kärnkraften är en flopp, trots 55 nya reaktorer

 1. Tok(mega)vatt skriver punkt slut, kan va själv beskrivande om man tar bort ett t.

  Som på engelska, (I’m a) PUNK SLUT !

  • Varför ägna så mycket uppmärksamhet åt Tovatt, bäst om han försvinner från media och politiken. Samtidigt som hans overkliga idéer.

 2. Tidigare hade man skottpengar på skadedjur som t.ex. varg. Med tanke på allt djävulskap som Miljöpartiet har ställt till med de senaste 20-25 åren, föreslår jag att skottpengar återinförs på miljöpartister.

  //Gunnar

 3. Våra forskare och tekniker har inte ännu lyckats med att skapa en fungerande fusionsreaktor så får vi nöja oss med den nya fissionstekniken. Vi hade en god kunskap och forskning om fissionstekniken, men den totalförbjöds. Det forskades t.o.m om bestrålning av uttjänt bränsle för att suga ur mer energi ur avfallet. Denna forskning flyttade utomlands förståss efter förbudet. Vi hade god kunskap om ”minikraftverk” som ASEA-Atom arbetade med. Tänk er modern teknik och samma koncept med just ”minikraftverk” vid större städer. Dock ser jag inte ”ljuset i tunneln” för att vi har ju misslyckats med distribution av den elkraft som finns tillgänglig – förmodligen beroende på andra prioriteringar – samma gäller ju vägnätet samt allt annat som fallerar i samhället.. Vad kan dessa prioriteringar bestå av? Kan det bero på inkompetenta politiker?

  • Undertecknad hade som tonåring, praktikplats på Studsvik i slutet på 1960 talet. Placerad på elektronikservice Lågaktiv mätning, Kemi labbet med topp referenser från Chefen. Resultatet endast att jag skulle tvingas till minst tre år upp till fem år i Flumskola/Grundskola som ”alla andra” för att få papper på något som redan var bevisat, för vidare arbete. Jag är högst troligen inte ensam.

   • För att klargöra. En stor mängd exceptionella begåvningar utrangerades i och med införandet av grundskolereformen. Idag styr produkterna av det utbildnings systemet SE som idag är ett samhälle där (umgänges) formen för ett agerande är prioriterat, på bekostnad av effektiva resultat. ”The rise and fall of an empire” i miniformat.

 4. Bolunds referenser är till ett projekt som troligen är under dålig ledning. Jag känner projektledaren för atom delen på Ringhals verken personligen. En av reaktorerna var beställd i UK och dom höll inte tidsramen, så Projektledaren helt sonika åkte över till UK. Lastade halvfärdiga reaktorn på en båt för skeppning till Japan där den färdigställdes i tid. Han är såvitt jag vet den ende existerande reaktor tjuven i världen, men allt kom igång i tid + en attans rättsprocess i UK som är en annan historia.

  Lorentz Tovatts kunskaper och agenda har sitt ursprung i ett ytterst fåtal aktiva hjärnceller.

  Han har inget emot att twittra via sin iPhone som kineser plockar ihop med delvis miljöfarliga komponenter, under stenhårda tillverkningsmetoder, drivna av en stor andel kolkraft.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn
  https://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn_suicides

 5. Vad som är en flopp är Miljöpartiet.
  Tänk vad denna lilla skitsekt har ställt till med.
  Hoppas att Sverige slipper MP efter 2022.

 6. Verkningsgraden för vattenkraft anges i diagrammet till 45.9%. Siffran verkar gälla för ett gammalt vattenhjul. Tar man hänsyn till verkningsgraderna för dagens turbiner och generatorer bör man hamna på c:a 85%.

 7. Det som var riktigt farligt med kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, kommunistiska partiet, dvs vänsterpartiets ideologiska kompisar. De fattade först när bl.à Sverige anmälde stora utsläpp av strålning att de blev tvungna att göra något. Då hade lokalbefolkningen redan fått information av de som var döende på sjukhus. Säkerhetsrutiner var inte så viktigt, arbetare finns det ju gott om!! All heder till alla brandmän som offrade sina liv i sina försök att släcka och alla andra som utsatte sig för strålning utan att få korrekt information.

 8. Fantastisk bra reportage av Margaret von Platen i Bulletin.

  Bör läsas av alla. Mycket lärorikt och intressant.

  Carl-Jalmar Wisberg, har arbetat på Ringhals 1 i 15 år. Han debatterar ofta med journalister som han tycker blandar äpplen och päron. Han tycker att politikerna är dåligt upplysta. Så här kände han när han var med och släckte ner Ringhals 1 för gott. Har saxat ett kort stycke ur reportaget.

  ”Sista natten på Ringhals 1: Turbinoperatören berättar”

  ”Kärnkraften kostar 24-25 öre/kilowattimme.”

  ” Jalle kommer att fortsätta som turbinoperatör på Ringhals 3. Han bor kvar i Varberg med sin familj. Och han skriver fortfarande arga insändare till vad han tycker är okunniga journalister.

  Han följer energi-debatten. Han brukar skriva till olika mediers vetenskapsredaktioner och påpeka felen, till exempel blandar de ihop installerad och producerad effekt. Ett vindkraftverks producerade effekt är mycket mindre än den installerade effekten.

  Han tycker journalister ska vara ifrågasättande.

  – Journalisterna gräver inte tillräckligt mycket. Artiklarna är dåligt underbyggda. Det blandas hejvilt äpplen och päron, anser han.

  Han är trött på att höra att kärnkraftsproduktionen är dyr och vindkraften är billig.

  – Detta är inte ett helt rätt påstående. När beslutet om nerläggningen av kärnkraften beslutades kostade den cirka 31,6 öre/kilowattimme (24,5 öre driftskostnad och kapitalkostnad 7,1 öre eftersom den till stor del var avskriven) att tillverka utan subventioner.

  Under det att den nya vindkraften kostade 65 öre/kilowattimme ( 49 öre kapitalkostnad och 16 öre driftskostnad), enligt Energikommissionen (tabell 3.3 SOU 2017:2).

  Kärnkraften har dessutom 8 öre i skatt och en avgift på 4 öre/kilowattimme för att med egna medel ta hand om avfall och kommande nedläggningar, för att inte belasta samhället.

  – Hur mycket stoppas undan till rivning och destruktion av ett vindkraftverk? ”

  TEXT: Margaret von Platen

  https://bulletin.nu/sista-natten-pa-ringhals-i-turbinoperatoren-jalle-berattar

   • Ja du de var extremt frustrerade när de blev av med jobbet under chokladgubbens tid vid makten !

   • Fr e
    Ja där ser du, folk vill inte bli av med jobbet för kärnkrafts desinformation skull.

 9. Det är miljöpartiet som är en flopp. Dom åker snart ut och sen återstår att reparera all skada dom orsakat för Sverige. IDIOTER

 10. Det enda som är döende i sammanhanget är Miljöpartiet,
  ett parti som till 100 % består av stollar som verkar vara
  graft infantila. Att andra länder ser kärnkraftens utveckling
  som ett sätt att utveckla landet innebär bara att Sverige som
  land kommer att halka efter i utveckling, ifall man inte gör
  sig av med stollepartiet!

 11. Kärnkraftens avfallsproblem är olösta. När det gäller kolkraft så går de flesta problem att lösa med rökgas rening så att gifter tas bort tex stoft och kväveoxider. Såda kolkraftverk finns redan.

  • Lösningen är långt utvecklad i generation 4 reaktorerna som kan köras på avfallsstavar och när de är klara med en gammal bränslestav är halveringstiden några 100 år till 1000 år.

  • Det blir exakt likadant med kolkraft som kärnkraft. Eldade kol på nittiotalet med Europas modernaste reningsanläggning. Avfallet hamnar i jorden hursomhelst i bottenaska eller i flygaska. Jag föredrar sista generationen kärnkraft om jag får bestämma.

 12. Om kärnkraften tillhör ”forntiden”, enligt miljöpartisterna.

  Så är det tur, att de inte vet när vindkraften drog igång.
  Var det på 1100-talet ?

  Att en miljöpartist än idag, inte kan se att det är tack vare vattenkraft och kärnkraft. Som Sverige har varit framgångsrikt, som industriland.

  Som då har grundlagts genom en billig, trygg och stabil elproduktion. Dessutom har den varit så gott som koldioxidfri i miljöutsläpp. Är inte förvånande. Enfaldigt tänk går alltid före mångfald, i MP.

  All teknologi inom energiframställningen utvecklas. Det gör både kärnkraft och vindkraft. Så framtidens kärnkraft har några år på sig, jämfört med vindkraftens tidsepok och utveckling.

  Däremot har nog det svenska miljöpartiet blivit en ”flopp”.

  • Alla energislag som inte riskerar att förgifta vår miljö är väl bra. Dock när det gäller kärnkraft måste mycket mer forskning till för att lösa avfallsproblemet. Även med dagens frekventa terrorattacker så är risken med kärnkraften betydande.

   • Varför lotsas du inte om kärnvapen, dom finns
    hos många instabila länder, och är nog ett ännu
    större hot än fredlig användning av denna kraft?

   • Till ”Rädd”………titta på sista stycket.

    Kort om fjärde generationens kärnkraft

    – Använder bränslet betydligt effektivare än dagens kärnkraft.

    – Lämnar inte efter sig långlivat avfall.

    – Utformas så att det inte kan orsaka olyckor med allvarliga
    konsekvenser. Det vill säga det får inte finnas scenarier där
    fel i anläggningen eller yttre påverkan leder till att radioaktiva ämnen sprids i omgivningen.

    –Systemet som helhet – reaktorerna och bränslecykelanläggningarna – ska vara ekonomiskt konkurrenskraftigt gentemot dagens kärnkraft och andra energislag.

    – Bränslecykeln utformas så att det blir ointressant att
    avleda klyvbart material för vapentillverkning. Det
    görs genom att uran och plutonium alltid förekommer
    utblandade med andra ämnen. Kvaliteten på det klyvbara
    materialet blir då för dålig för att tillverka vapen, men fullt
    tillräcklig för att driva reaktorerna.

    https://energiforsk.se/media/27042/broschyr-fjarde-generationens-karnkraft.pdf

   • Skoglund
    Ja, Visst vore det bra med en kärnkraft som du beskriver. När den är på plats kan vi överge kolet. Men till dess så är nog kolet ett bra alternativ.

  • Men ett instabilt parti som MP kan bara på ett par
   mandatperioder förstöra sådant som det tagit 50 år
   att bygga upp!

 13. Själklart blir kärnkraften en flpp med alla artificiella hinder och fördyrningar som partier som Miljöpartiet tvingar fram. Det som en hockymatch där ena laget tvingas spela med ett fotbollsmål och målvakten utvisad.

Kommentera