Visbys biskop sparkas efter utomäktenskaplig relation

SVENSKA KYRKAN. Biskopen i Visby stift, Thomas Petersson, avsätts. Det innebär att han inte längre får kalla sig biskop eller utföra kyrkans vigningslöften. Han får inte heller verka som diakon eller präst.

F.d. Biskop Thomas Petersson Foto Jessica Lindgren-Wu

Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar har i ett beslut i dag förklarat biskopen Thomas Petersson obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst. Thomas Petersson är biskop i Visby stift och även biskop för Svenska kyrkans utlandsförsamlingar.

Beslutet innebär att Thomas Petersson med omedelbar verkan inte längre har behörighet att tjänstgöra som biskop, präst eller diakon i Svenska kyrkan med de uppgifter som förutsätter vigning till uppdrag inom kyrkans vigningstjänst.

Ansvarsnämndens beslut får inte överklagas.

Ärendet initierades av ansvarsnämnden samt genom anmälningar av dels biskopen själv, dels sju kyrkoherdar i Visby stift. I ärendet hörde ansvarsnämnden biskopen personligen och nämnden inhämtade även ett yttrande från Biskopsmötet.

I beslutet konstaterar ansvarsnämnden, utifrån de uppgifter biskopen själv lämnat, att han under ett par år haft en relation utanför äktenskapet med en anställd i stiftet. Ansvarsnämnden fann att biskopen genom sitt agerande brutit mot sina avlagda vigningslöften och att hans handlande i avsevärd mån skadat det anseende en biskop bör ha.

–   Ett unikt och historiskt beslut. Det är första gången sedan relationsändringen mellan Svenska kyrkan och staten år 2000 som en biskop förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, säger ansvarsnämndens ordförande Robert Schött i en kommentar till beslutet.    

-Pettersson som lever med den oäkta hustrun sedan många år tycker det känns som tiden har sprungit ifrån Svenska kyrkan. Fast det verkar som Petersson är gift och då borde hans fru sparka ut honom…

Som Axel Wallengren under pseudonym Falstaff, fakir skrev år 1894.

Vattnet är ett farligt gift,
vilket omger Visby stift.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Visbys biskop sparkas efter utomäktenskaplig relation

 1. Antje har ett horn i sidan till Thomas Pettersson.
  Annars skall alla vidriga brottslingar förlåtas.
  Hade inte Antje slutat och avtackats.

 2. Alla ni som uteslöt Biskopen,i skall icke döma för att Han halkat snett med
  oblaten,hur har ni det själva?Hycklare.Jag vet ett flertal men är tyst.

 3. Är stolt och glad att inte tillhöra svenska kyrkan – eller nån annan kyrka heller för den delen. Ateist – javisst 😄😄

  15
 4. Jä..a hycklare. Det är mänskligt att fela men gudomligt att förlåta. Kärleken kan en inte rå över. Se på katolikernas skenheliga leverne, avhållsamhet, jo tjena. Många pedofiler i deras led. Men det är helt OK att gulla med den fredens religion där kvinnor förtrycks och det är helt OK att gifta sig för en timme för att få sätta på nån stackare. Tvi tusan!

  17
 5. Ett korrekt beslut.
  Du kan inte vara präst och inför Gud lova vara din maka huld och trogen för att sedan bryta detta löfte och förvänta dig att du kan fortsätta som präst.
  Lite svårt att också viga ett par in i samma löfte som du själv har brutit.

  Men det är väl klart, han är säkert socialist och ansåg att sådana dumheter som löfte inför någon gud och löftesbrott mot andra än Partiet inte är något att käbbla om.

  14
  1
 6. Kommer osökt att tänka på; ”Den som utan synd är kastar första stenen” samt ”Vatten är ett farligt gift vilket omger Visby stift”.

  Hade han bara ingått ett utomäktenskapligt förhållande med en man hade de inte kunnat sparka honom. 😉

  30
  2
 7. Var det inte han som spelade pajas mot SD s deltagande i dom politiska mötet
  på Gotland för några år sen?
  Äktenskapsbrott bedöms hårt, men att inleda samarbete med Islam bakom ryggen
  på Svenska kyrkans medlemmar tycker Antje Jackelen är okej. Varför inte passa
  på och ge sig själv sparken med?

  62
   • Vad säger ärkebiskopen om det? Yttrandefrihet. Är domprosten avsatt? Eller är vänsterprassel allvarligare?

    12
   • Mera Hasse o Tage. Saknar deras briljanta tankar och de skulle behövas nu när många av våra s.k ledare löper amok. Har Hallengrenskan fått ihop sin lista på ovaccinerade. Den kanske åxå kommit bort eller har de hemligstämplat den som en fara för säkerheten.

 8. Måste ha varit fråga om en kvinna, hade han haft ett snedsprång med någon som identifierar sig som man, då hade han inte fått sparken, tvärt om.

  Det är ju svenska kyrkan det handlar om, den enda lutheranska kyrkan som Vatikanen anser att inte vara kristen.

  48
  1

Kommentera