Ryska krav till OSSE-länder – Finland: ”Helt annan syn”

UTRIKES. Finland har tagit emot skriftliga krav från Ryssland om säkerhetsgarantier från OSSE-länderna, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, skriver Svenska Yle.

Enligt nyhetsbyrån mottogs kraven under tisdagen och Finland förbereder just nu sitt svar. Haavisto säger att kraven bygger på Rysslands tankar om att västländerna ökat sin egen säkerhet på bekostnad av Ryssland. – Uppenbarligen har väst en helt annan syn på detta, säger utrikesminister Haavisto, enligt Reuters.

Enligt Yle har Rysslands begäran skickats till alla OSSE-länder. Även Sverige har fått ett brev enligt utrikesminister Ann Linde (S).

-Pettersson tycker det är märkligt. Ryssland har precis samma säkerhetsgarantier som andra medlemmar i OSSE. Vill de ändra något får de ta upp det på ett ordinarie möte och förklara varför de invaderar och hotar andra länder.

OSSE

 • Fullständigt namn: Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa/Organization for Security and Co-operation in Europe
 • Grundad år: 1972 (då under namnet ESK; omdöpt till Osse 1995)
 • Medlemmar: alla länder i Europa (utom Kosovo) samt USA, Kanada,  Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan och Mongoliet
 • Högsta ledare: ordförandeland 2021 är Sverige; generalsekreterare sedan 2020 är Helga Maria Schmid från Tyskland
 • Hemsida
Government Offices of Sweden / Ninni Andersson ID 506735 Date 3 December 2021

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ryska krav till OSSE-länder – Finland: ”Helt annan syn”

 1. Kan Ukraina också få sådana garantier ifrån Ryssland??

  ”Ökat sin egen säkerhet på Rysslands Bekostnad” Men herregud det är väl inte
  länderna runt Östersjön som som bygger Missiler med så höga hastigheter
  så att dom inte ska gå att skjuta ner, utan det är Ryssland, åtminstone har Putin
  själv skrytit med det? Varje land har väl rätt att se över sin egen säkerhet?

  15
  4
 2. Petterssons är som vanligt upplysande. Sedan undrar jag om bilden av mötersordförande Ann Linde avskräcker Putin från att invadera Ukraina. Hennes skånsk-engelska imponerar inte och inte heller tomhylsan Hultqist förstärkning av Gotlands försvar. Ukrainas president tonar ned hotet från Ryssland men mycket talar för att det blir ytterligare annektering (Krim 2014) av landområden i Ukraina. Putin har lärt av Fox News och skyller allt på Biden..

  17
  4
 3. I brevet efterfrågas OSSE-ländernas syn på ”odelbarheten” av den euro-atlantiska säkerheten enligt definitionen av OSSE, med fokus på den del av Istanbuldokumentet , där det står att att:

  ”varje deltagande stat har lika rätt till säkerhet” med tillägget:
  ”De kommer inte att stärka sin säkerhet på bekostnad av andra staters säkerhet.”

  LÄNK

  10
  1
 4. Har i en timma sett en press-konferens på CNN från Moskva.,
  Just nu besöker Ungerns Orban Ryssland,för att säkra sitt lands gasleveranser. Sedan Tyskland (på tryck från USA) fördröjt importen via 2:a Röret i Östersjön,är Ungern ett av de f.d. Öststatsland som mest lider av utebliven gas.
  Vidare har affärer mellan de två länderna avhandlats. Bl.a. en modernisering av lokaltrafiken i Budapest.
  Märkligt hur avslappnat o. annorlunda mötet skedde, i förhållande till vad som rapporteras i lögnpressen.

  41
  1
  • Handelsvolymerna mellan Ryssland och Ungern har ökat med 30 % under det senaste året. Och nu får Ungern, framtill år 2036, förmånliga villkor för import av rysk gas och f.n. betalar Ungern bara en femtedel av gaspriset jfrt med priset för ryska gasen till övriga länder i kontinental-europa. Källa: ”rt.com”. Ungern verkar något svårstyrt för de ledande kretsarna i EU och NATO, där ju Ungern är medlem.

   26
   1

Kommentera