Spår av motorbensin efter explosionen på Övre Husargatan i Göteborg

BROTTSLIGHET. Spår av motorbensin fanns där explosionen och branden startade på Övre Husargatan i Göteborg den 28 september, visar brottsplatsundersökningen.

Brottsplatsundersökningen visar att explosionen och branden startat i ett utrymme på nedre våningen (markplan sett från Övre Husargatan). Utrymmet, ett förrådsutrymme där hyresgäster har sina förråd, är beläget i närheten av trapphuset till Övre Husargatan 22. Vid brottsplatsundersökningen har det anträffats spår av motorbensin i det aktuella utrymmet. 

Explosionen bedöms vara en så kallad ”FAE” (Fuel Air Explosion), vilket innebär att förångad brännbar vätska eller gas blandats med luft och sedan antänts. De omfattande tryck- och strukturskadorna samt spåren av motorbensin på platsen tyder på detta. Det fanns inget epicentrum för explosionen utan den skedde i hela utrymmet momentant. Vid antändning expanderade de brännbara gaserna tills, i detta fall, omgivande väggar och dörrar gav vika.

Det finns inga typiska detonationsskador varför bedömningen är att det inte skett någon detonation av sprängmedel på platsen, säger polisens utredningsledare Anders Jonasson.

Tryckutvecklingen från explosionen har slagit ut vägg och dörrar från det aktuella utrymmet och sedan transporterats vidare i fastighetens korridorer och trapphus. Detta har orsakat omfattande skador på fastigheten, bland annat har flera lägenhetsdörrar skadats. De omfattande skadorna har medfört att fastighetens brandskyddsegenskaper satts ur spel. Kraftig värme och rök från branden har därav kunnat sprida sig i fastigheten och in i lägenheter. 

På grund av de omfattande skadorna från branden har undersökningen inte givit svar på hur den brännbara blandningen antänts.

Förundersökningen är fortfarande pågående då polisen inväntar handlingar i ärendet. Den person som på sannolika skäl misstänktes för gärningen anträffandes avliden den 6 oktober varpå misstanken mot denne skrevs av. Det finns inga andra misstänkta i ärendet, skriver Polisen.

***

TIDIGARE 2020-10-06. Bombmannen Mark Lorentzon funnen död.

BROTTSLIGHET. Mark Lorentzon, som sökts av polis efter explosionen på Övre Husargatan i Göteborg för en dryg vecka sedan har nu hittats. En avliden person hittades i vattnet i centrala Göteborg på förmiddagen. Kroppen är identifierad och anhöriga är underrättade.

Mark Lorentzon, född Maciej Gumkowski, är den misstänkte som jagades för bombdådet på Övre Husargatan den 28 september 2021.

På onsdagsförmiddagen kom larm från räddningstjänsten om en kropp i vattnet utanför Stenpiren i centrala Göteborg. Kroppen har identifierats som den man som den senaste veckan sökts av polis och åklagare efter explosionen i ett flerfamiljshus i Annedal. Polisen misstänker i nuläget inget brott i samband med dödsfallet.

Den misstänkte mannen har sedan i måndags varit häktad i sin utevaro misstänkt för mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisens har bedrivit ett omfattande spanings- och utredningsarbete för att lokalisera mannen.

– Det är skönt att han nu är hittad – även om vi hade hoppats att han skulle vara vid liv. Vi förstår att det faktum att sökandet dragit ut på tiden har skapat oro bland allmänheten. Nu fortsätter utredningsarbetet för att få en klarare bild av händelseförloppet och orsakerna till explosionen, säger polisens kommenderingschef Anders Börjesson.

Förundersökningen om försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse fortsätter.

– Förundersökningen mot den misstänkte mannen kommer läggas ner, men förundersökningen i övrigt kommer fortsätta för att fastställa orsaken till explosionen och utreda om det finns andra gärningsmän, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Om Mark Lorentzon på bloggen…

-Pettersson tycker det är märkligt att varken polis eller åklagare har släppt bilder och namn på Mark Lorentzon. Jag noterar skadorna i Husqvarna-butiken och undrar varför Lorentzon inte begärdes häktad för mordförsök…

Övre Husargatan 22 Göteborg innan bombdådet. Ett fint område.
Skärmdumpar från TV4

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 thoughts on “Spår av motorbensin efter explosionen på Övre Husargatan i Göteborg

  1. ja har man något i skallen så kan man gissa vad det är frågsn om.!
    antagligen har drn så kallade mistänkte inte ett skit med saken att göra..man kan konstatera att det var bensin som blandats med luft ?
    altså rn idiot som hamstrat bensin i tveksamma förpakningar . antagligen för att tjäna ett par spänn på Miljöpartiet sjukliga hat mot bilar. vilket måste anses som ansvarg. miljöpartiet..
    om man nuvill ha reda på vem det är som är hamster i detta sjukliga Spel.. bör man kontrollera folk med bil i huset samt viken typ av bensinkort dom boende har ! en beräknar man viken mängd bensin wom krävs för denna gas explosion ? det är sltså bara att kontrollera inköps notorna för dom boende med den mängd som använs om man vill det men eet är väl inte politiskt korrekt. det normala dom i detta fal man letar reda på någon och anklagar honnom lägg til ett par kronvitten också?

Kommentera