LO-maffian tog emot pengar av italienska maffian

BROTTSLIGHET. Bloggen har tidigare skrivit om LO:s semesteranläggningar i Italien där fackpamparna semestrade gratis med arvode och medlemmarna betalade för vistelsen och drinkarna.

LO-borgen Foto: Hollger Ellgard

LO investerade på 1960-talet i två semesteranläggningar i Italien, Riva del Sole och La Serra. Där kunde organisationens ­medlemmar njuta av semestrar till rimligt pris. År 2014 såldes dock La Serra, vackert beläget vid kusten nära Neapel, till vad som ansågs vara ett kraftigt underpris. Oberoende värderare uppskattade värdet till 140 miljoner kronor. LO sålde för 4,1 miljoner.

Affären var usel, men det räckte inte. Polis och åklagare anade snart att något var skumt. Köparen var en affärsman i 40-årsåldern med kopplingar till den napolitanska maffian, den så kallade Camorran. »Det handlar om en semesterby med 220 villor som sålts för 400 000 euro. Värdet borde vara 14 miljoner euro. Då står det klart att det ligger en kriminell organisation bakom« sa kammaråklagare Domenico Musto till Dagens Nyheter år 2018 när oegentligheterna först uppdagades.

Och efter flera års utredningsarbete av både det italienska och svenska rättsväsendet riktas nu åter strålkastarljuset mot affären. Förra veckan beslagtogs hela La Serra-komplexet på begäran av allmänna åklagaren i staden Santa Maria Capua Vetere, strax norr om Neapel, rapporterar tidningen Fokus.

»Genom att använda sig av falska tekniska rapporter med syfte att underskatta värdet på turistanläggningen och genom att använda illegala pengar, kunde [köparen] säkra övertagandet av en av de största och mest kända turistanläggningarna på den domizianska kusten«, skriver åklagaren i ett pressmeddelande.

I förundersökningen framkommer att köparen inte bara betalade ett pris som var en bråkdel av marknadsvärdet. Han misstänks också ha gjort affären med illegala pengar och på ett illegalt sätt. Enligt åklagaren finansierades affären genom att köparen sålde tomter inne på anläggningen innan han ens ägde den.

SÄLJAREN LO VILL INTE LÄNGRE kännas vid La Serra eller den dåliga affären och menar att det är ett avslutat kapitel för organisationens del.

– För vår del är det här avslutat efter vår försäljning. Vad som därefter hände, det är klart att det var olyckligt, men det hände efter att vi hade slutfört försäljningen, säger Jens Lundberg, pressekreterare på LO.

Läs vidare på Fokus…

Den moraliska rötan i rörelsen i 8 delar…

Läs gärna om tidigare L=-ordföranden Wanja Lundy-Wedin på bloggen så hon inte blir bortglömd. Idag är Lundby-Wedin näst högsta representanten i Svenska kyrkan. Eftersom ärkebiskopen är självskriven ordförande i kyrkostyrelsen är Lundby-Wedin den högsta representanten där för den demokratiska grenen.

2018-06-08. LO sålde 200 hus för 4 miljoner

FACKLIGT. Den fackliga centralorganisationen LO sålde 2014 en italiensk semesteranläggning intill Medelhavet med 230 lägenheter, restaurang, pooler och tennisbana för cirka 4 miljoner kronor, enligt tidningen Affärsvärlden. 

Sedan slutet av 1960-talet äger LO, TCO och Coop gemensamt två semesteranläggningar i Italien: Riva del Sole och La Serra. Där har fackföreningarnas medlemmar kunnat semestra till mellan 20 och 25 procents rabatt. La Serra kallas lokalt ofta svenskbyn, för att antalet turister från Sverige genom åren varit så många.

Anläggningen är belägen cirka 17 mil söder om Rom och 7 mil norr om Neapel. Den ligger alldeles intill Medelhavet och är 18 hektar stort. Omkring 200 enplanshus i olika storlekar finns för uthyrning. Anläggningen har två pooler, restauranger, barer, en lekplats och tennisbana och gränsar till nationalparken Roccamonfina. Gästerna har fri tillgång till den sex kilometer långa privata stranden, skriver La Serra på sin hemsida.

Bolagskonstruktionen är att Riva del Sole äger La Serra. Under år 2014 beslutade Riva del Soles styrelse att La Serra skulle säljas. I oktober 2014 såldes hela anläggningen för 400 000 euro, motsvarande cirka 4,1 miljoner kronor.

Ett anmärkningsvärt lågt pris anser den italienska polisen, Carabinieri och Guardia di Finanza, som en längre period utrett affären.

Enligt uppgifter i flera italienska medier, bland annat Italiens största dagstidning La Repubblica, uppskattas värdet på anläggningen till 14 miljoner euro, cirka 140 miljoner kronor.

Vid tidpunkten för försäljningen var LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin ordförande i Riva del Sole och därmed ytterst ansvarig för affären.

Enligt uppgift till Affärsvärlden var anläggningen aldrig riktigt illa ute ekonomiskt. Anläggningen uppvisade fram till år 2010 ett positivt ebita och det dök med jämna mellanrum upp spekulanter. Dessa fick beskedet att La Serra inte var till salu.

Läs mer på Affärsvärlden…

Pettersson säger att det är inte mycket att bråka om. Bara LO:s medlemmars pengar och rykten om maffia är inte så konstiga LO-maffian eller italienska maffian, jag vet inte vad som är värst.

För övrigt har LO:s dåvarande ordförande Wanja Lundby-Wedin haft många sköna semesterveckor på anläggningen, fast hon fick betalt. 46.000 kronor för en veckas semester, men det kallades tjänsteresa och styrelsemöte och gubben fick följa med skrev vi 2009.

Läs gärna om Wanja Lundy-Wedin på bloggen så hon inte blir bortglömd. Idag är Lundby-Wedin näst högsta representanten i Svenska kyrkan. Eftersom ärkebiskopen är självskriven ordförande i kyrkostyrelsen är Lundby-Wedin den högsta representanten där för den demokratiska grenen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “LO-maffian tog emot pengar av italienska maffian

 1. ja hela LO är en krimminäl orgenisation dey är bara det att i Sverige behöver man inte infiltrera fackförening den styrs av indevider på arbetsplatsen på samma sätt som i usa enda skillnaden är att i Sverige är att det är moderater som är fienden till lo och Socialdemokraterna n

 2. 1964 bodde jag i Riva del Sole, jag var inte med i nått fack.
  Väldigt fint ställe, fin strand, trevligt folk och färskt bröd på morgonen.
  En lntrtressant fiskeby i närheten. Man bodde i små hus med lummiga träd överallt. Ja, där skulle jag kunna bo för evigt.

 3. Det var nog inte så att det var medlemmarna på golvet som fick åka dit på Semester, det hade dom inte råd med, det var väl nog mest för att Pamparna i både LO/ och Sossarna
  skulle kunna omsätta sina förmåner, men det var väl medlemmarnas pengar som finansierade kalaset!

  28
  1
 4. Det låg en kriminell organisation bakom precis som Italienska polisen misstänkte, ett Fuck-förbund! Det var en bra affär för Sverige, eftersom LO annars haft 400 miljoner mer pengar att köpa röster för.

  24
  1
 5. Man undrar om de som betalar LO pamparnas semesternöjen, verkligen vet vart deras avgiftspengar går?

  30
 6. Man kan misstänka att större summor slussades in i ”rörelsen”, bakvägen.
  Krossa LO, krossa maffian, krossa socialismen.

  39
 7. De fick naturligtvis ett förslag, sälj eller dö. Med en liten dusör till de som skrev på kontanter gröna sådana med Washington på.
  Någon sedel med Harriet Tubman finns troligen inte med i köpet, hon pryder en 20 dollarsedel har jag hört.

  19
 8. Helt vanliga sossar inte nåt att bråka om, men tänk om nån annan gjort likadant, då jävlar!

  44
 9. LO har så mycket pengar att de inte behöver räkna dem!
  Det leder till raljant amvändande av pengar, fusk och fräckt utnyttjande till probara intressen!

  50

Kommentera