Hur mycket kan SVT vilseleda och ljuga?

PUBLIC SERVICE. Tanken med skattefinansierade public service, SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion som får 8500 miljoner av skattebetalarna varje år, är att alla medborgare i Sverige ska få tillgång till opartisk och mångsidig information inom olika områden. Ett public serviceföretag ska spegla omvärlden ur många olika perspektiv, skriver SVT på sin hemsida.

I SVT Morgonstudion, 21/1, påstod SVT att ”katastrofen i Fukushima ledde till att över 18.400 människor förlorade sina liv eller klassades som saknade”.

”I allmänhetens tjänst – granskning av public service” konstaterade då att inslaget var grovt vilseledande. Artikel fick stor spridning i sociala medier. Nu har SVT publicerat en rättelse. Rättelsen sändes i tisdags 25/1 morse i SVT Rapport/Morgonstudion.

Rättelsen är tyvärr, om möjligt, ännu mer vilseledande.

SVT återupprepar ordet ”härdsmälta” i sin rättelse, men undanhåller återigen för tittarna det endast finns ett bekräftat dödsfall på grund av strålning i Fukushima, men inga dödsfall till följd av akut strålning.

Däremot dödade jordbävningen och den efterföljande tsunamin mer än 19.000 personer i Tohoku-området och största staden i regionen, Sendai, drabbades hårt av förödelsen.

Själva kärnkraftsolyckan i Fukushima ledde indirekt till 2.202 dödsfall. Men dessa dödsfall var en följd av själva evakueringen, främst orsakade av nedkylning, försämring av underliggande medicinska problem och uttorkning. Det finns endast ett bekräftat dödsfall på grund av strålning, men inga dödsfall till följd av akut strålning.

Däremot kan cancerdöd till följd av långtidseffekter av lågdosstrålning inte uteslutas. Studier av Världshälsoorganisationen och Tokyo-universitetet har dock visat att ingen urskiljbar ökning av cancerdödsgraden förväntas. Framtida cancerdöd på grund av ackumulerade strålningsexponeringar i befolkningen som bor nära Fukushima varierar i den akademiska litteraturen från noll till hundratals.

-Pettersson noterar att enligt SVT är det kärnkraften, härdsmältor, som är det farliga. Inte jordbävningen och tsunamin är det farliga och detta är efter rättelse eller förtydligande som SVT säger.

”I allmänhetens tjänst – granskning av public service” på FacebookTwitterSound Cloud och YouTube

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Hur mycket kan SVT vilseleda och ljuga?

 1. Det handlar om att skapa opinion mot kärnkraft i Sverige, att skrämma tittarna är mycket effektivt i påveranssyfte! Miljöpartistiska svt vill hjälpa till med valutgången.
  Och självklart är det miljöpartiet i riksdagen som dragit i trådarna!

  20
  • De flesta i landet fattar inte att vi lever i en radiakmiljö som är kraftig. Norden är bland de mest radioaktiva områdena i världen. Särskilt områden med leror är radioaktiva. Skåne, Västgötaslätten, Närkeslätten Östgötaslätten, Uppland, Norrländska floddalarnas leror, lågfjällsterrängen (ofta skifferberg). Så länge man inte innesluter radioaktivitéten och lever inne i denna, utgör den en minimal fara.
   När myndigheterna mäter, så bedrar de gräsrötterna. De tar fram instrumentet, håller fram det och sedan ”kalibrerar” man bort den verkligt farliga strålningens effekter. För att mäta det lilla extra nu, så måste man ändra skalan till 10000-delar eller kanske ned mot 1000000-delar. Detta är vad som hände i samband med Chernobyl-bedrägeriet.

   Man skall ha respekt för strålning, men sansa sig om hur farlig den är. Människan är dessutom synnerligen tålig genetiskt mot effekter av radioaktiv strålning. Sämre är det med tålighet mot röntgenstrålningar – där sådant som är nära radiovågor är är avsevärt farligare – även genetiskt.

   • Jag är reumatiker sedan tonåren.
    Som 17 åring låg jag inne på Västerås lasarett för behandling.
    Varande ung och stark fick jag hjälpa sjuksköterskorna varje morgon knåda radioaktiv lera för att få den mjuk och användbar. Den lades in i tygstycken och placerades på de sjukas leder.
    Detta gjorde jag under två månader samt behandlades med kortvåg,guldinjektioner mm. Jag har hela livet kunnat arbeta och är nu 85+ så intet ont med radioaktiv lera.

 2. Det råder mental härdsmälta på SVT. De gör inte jobbet och är oärliga mot skattebetalarna. En slapphet och slöhet där de inte ens orkar googla på fakta innan lögnerna kommer som på ett radband

  22
 3. Kvinnor i redaktionsledning och kvinnor i chefspositioner, medför automatiskt faktaförvanskning/faktaresistens. Devisen ”kvinnor kan”, är missvisande. Kombinerar de dessutom in, att prioritera sitt politiska budskap, blir det hur tokigt som helst. I SVT är det mer regel, än undantag, att kvinnliga reportrar/programledare avslöjar sin totala avsaknad av faktakunskap. Kort sagt: De vet inte vad de snackar om.
  Dagligen skulle man kunna få ett gått skratt, om det inte vore för den allvarliga situationen i landet.

  29
 4. Jag har fått höra, från mer än ett håll, att kärnkraftverket exploderade och orsakade både jordbävningen och den efterföljande tsunamin. Att komma med motargument är lönlöst, inte ens ”på fel plats vid fel tillfälle” biter.

  24
 5. Hörde också kärringen svamla och tänkte, detta blev ju inte heller rätt o riktigt. Det verkar vara så svårt för SVT och TV4 att kunna ge rätt o saklig information, toppat av esset i lögner Erika Bjerström.

  31
 6. Projekt Räd-daMP är i full gång efter granatchocken då MP hamnade lägre än L i mätningarna. Vi kommer matas med blåsippor som någonstans slår ut tidigare än förra året, rekordvärme (har inte varit såhär varmt sedan förra året), lokala gräsbränder, klimatvecka, klimatstudievecka, osv. Ingen klimakterievecka dock.

  23
 7. Vill ni har grundliga opartiska nyheter rekommenderar jag swebbtv istället för propagandaapparaten SVT

  33
 8. Dessutom var själva kärnkraftverket tsunamisäkrat men man hade missat att även tsunamisäkra ett ställverk då Gen III-reaktorerna kräver extern kraftkälla. Gen IV-reaktorer behöver inte extern kraftkälla då kylmedia cirkulerar av sig självt så länge härden är aktiv.

  Förutom dödsfallen i Japan kommer denna olycka orsaka rätt många dödsfall. Inte på grund av själva kärnkraften utan på grund av att korkade politiker med frau Merkel i spetsen och de gröna khmererna i släptåg slaskar kärnkraft och orsakar elbrist som i sin tur orsakar människors död på grund av för hög eller låg temperatur speciellt nu när vi är på väg i en liten istid.

  35

Kommentera