Rekord för vindkraften

ELFÖRSÖRJNING. Vindkraften har senaste dagarna ibland producerat mer el än kärnkraften i Sverige. I fredags slogs ett historiskt rekord i elproduktion från vindkraft: 219 GWh. – Det är nytt historiskt rekord för vindel i Sverige, säger Birger Fält, processledare på Svenska Kraftnät till SVT.

Rostiga och trasiga vindkraftsverk…

Det är samtidigt en bild av att elen från vindkraft varierar mycket. Senaste dagarna har vindkraften vid flera tillfällen producerat över 40 procent av all el i Sverige – mer än kärnkraften, och ibland även mer än vattenkraften.

Men den 29 december producerade vindkraften bara 1,6 procent av all el i landet. Dessa extrema svängningar betyder att behovet av att kunna lagra energi växer ju större andel av elen som bygger på väderberoende vindkraft, menar Birger Fält.

Det visar att vindkraften är svår att planera, men samtidigt att potentialen att producera el är stor.

-Pettersson som seglat en hel del säger att det är mycket vind till ingen nytta så länge elen inte går att lagra. Dessutom undrar jag om vindkraftsägarna har pengar till att riva och sanera efter vindkraftverken när de är slut…

Om Förlustsnurrorna på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Rekord för vindkraften

 1. Det åligger markägaren att sanera bort betongfundamenten efter nerlagda ”Vindsnurror”, ägarna tar reda på det som går att återanvända och finns något värde i,

 2. Nu är det mycket batteriproduktion på gång i Sverige. Varför inte komplettera vindsnurrorna med batteri för att slippa dessa problem?

  6
  3
 3. Dinky toys. Det duger inte med hobbygrejor men det fattar inte de vänstervridna. De kan inte tänka logiskt utan styrs helt av sina känslor.
  Landets elproduktion är för viktig för att styras av ett gäng infantila IDIOTER.
  VI BEHÖVER KÄRNKRAFT OCH VATTENKRAFT.

  32
 4. ”Sweden and Germany, the proud inventors of rollercoaster power production”
  ”What more can you expect from a governements most accurately described as hen houses”
  Gäller speciellt Sverige . . .

  Många stora roflmao åt alla miljö/klimat muppar som dyker upp som små tomtar (troll) på nätet
  när det blir mildväder och måttligt starka vindar !

  21
 5. Men så bra. Om vindkraften levererar fullt, när det blåser, så behöver den inte byggas ut mer då?

  45

Kommentera