Ska vattenkraften avvecklas?

EKONOMI & MILJÖ. I juni 2020 klubbade regeringen (S+MP) en nationell plan för omprövning av vattenkraft. Den negativa inverkan av miljöåtgärder på Sveriges vattenkraftsproduktion ska hållas till ett minimum. Totalt handlar det om drygt 1 800 vattenkraftverk som ska miljöanpassas under perioden 2022-2038. Det gäller även vattenkraftverk som fungerat väl i 100 år.

Vattenkraftverk Foto Jennie Pettersson/Energiföretagen

Totalt räknas med en minskning av vattenkraften med 1,5 TWh men det är en gissning. Troligen kommer många små vattenkraftverk att stängas då inte alla klarar kostnaderna och byråkratin en miljöprövning innebär.

Ett exempel: Torps kraftverk allt närmare utrivning

För 11,5 miljoner kronor har Naturvårdsverket köpt Torps kraftverk vid Kärnsjöns utlopp strax norr om Munkedal av Svenska kyrkan. Anledningen är att man vill riva ut den befintliga dammen och kraftverket. Myndigheten har dessutom tecknat avtal med Munkedals skog om rätten att få bygga en ny mer miljöanpassad damm på deras mark 200 meter uppströms den nuvarande anläggningen.

Ulrika Wahlström på Naturvårdsverket berättar att de haft diskussioner under flera år om olika alternativ för att på bästa sätt skydda de höga naturvärdena längs Örekilsälven vid Torps kraftverk.

 En möjlighet som vi tittade på var att bygga en ny bättre fiskväg runt den befintliga dammen och kraftverket som då hade kunnat fortsätta drivas vidare. Men vi kom fram till att ett bättre alternativ var att riva ut kraftverket helt, så det är vad vi planerar att göra, säger Ulrika och tillägger: – Självklart behöver vi tillstånd för detta, så det är vad vi kommer ansöka om i domstol.

Torps kraftverk är en av de första anläggningarna att miljöprövas i den nationella planen för omprövning av vattenkraften som ska se till att alla Sveriges drygt 2 000 vattenkraftverk har så kallade moderna miljövillkor senast år 2040. Miljöansökan för Torps kraftverk ska enligt planen vara inskickad till Mark- och miljödomstolen senast den 1 februari i år.

Läs mer på Tidningen Västsverige…

-Pettersson säger att Miljöanpassning är bra men jag är rädd att miljöprövningen kapas av aktivister och fanatiker…

Nu köpte Naturvårdsverket Torps kraftverk för 11,5 miljoner skattekronor och hur många skattekronor rivning och återställning kostar vet vi inte, men det spelar kanske ingen roll, det är inte riktiga pengar bara skattepengar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Ska vattenkraften avvecklas?

 1. Naturligtvis behöver vi både kärnkraft, vindkraft, vattenkraft och kraft från olja.
  Men jag tror och också att vi behöver privat solkraft och mindre privata dieselkraftverk.
  Om elen blir utslagen av främmande makt är det bra att ha små men många privata kraftverk.
  Med batterier och solfångare plus ett ett diesel verk, kan jag klara långa avbrott av elleveranserna, tror jag.
  Plus ett rödsprit kök.
  Vi behöver fler soldater, utbilda.

 2. Fint det här
  allt som producerar skall läggas ned
  till slut står vi här med pellejöns proppellrar i var sin hand och blåser tom luft
  och absolut inget fungerar ??
  Vi var ett fungerande land där energin fanns och räkte till
  men nu är tomluft mellan öronen på varenda statstjänsteman/ lekman i riksdagen så man undrar vilket dagis dom fick sin utbildning på.
  Hade funnits något sånär kunskap så lägger man fan inte ner något innan obs! innan förståndet förståt vad man sysslar med.
  Nu ”tror” man , inte att man förstår eller fattar eller begriper grunden till ett fungerande samhälle.
  man slaktar det rakt av.
  fy f..

 3. P-E Hallin från Göteborgs stift,”Han förklarar att kostnaden för alla miljöanpassningsåtgärder tillsammans med eventuella krav på att släppa förbi mer vatten vid sidan av kraftverket riskerade att helt radera ut lönsamheten från elproduktionen.” Därför sålde de.

  Att det måste byggas en ny damm är att Kärnsjöns vattennivå ej får sänkas.
  Det kommer att kosta oerhört mycket pengar att riva befintligt verk, bygga ny damm och förtjänsten blir att eventuellt lax, öring och ål kan komma upp, om det byggs en förbifart vid den nya dammen vill säga.

  En amatör från länsstyrelsen tror att tillståndet kan vara klart 2023 och att de ytterligare åtgärderna kommer att kosta mellan 10 till 20 miljoner.
  Dessa siffror kan nog flerdubblas.

  11
 4. Allt som kan bidra till Sveriges välstånd skall avvecklas. Vänstern verkar vara fast besluten om det.

  17
 5. Svensk energipolitik har ju havererat, när extrema människor Miljöpartiet får
  utrymme spårar det helt ur.
  Där är vi nu, Socialdemokraterna med Stefan Löfven gjorde allt för makten och
  det är den notan vi sitter med nu, elpriset och bränslepriset mm mm.
  Det kommer både kosta mycket pengar och tid att röja upp efter S och MP samarbetet.
  Men för allt i världen släpp inte in Miljöpartiet igen, någonsin.
  Ett samarbete med Miljöpartiet är förödande för befolkningen i alla avseenden.
  Lova varandra att totalt bojkotta Miljöpartiet nu och för evigt.

  62
  • Tror MP genom sitt agerande att ”hoppa av”, när galoscherna inte passade (eller verkligheten inte gick att runda), visat hur ”opålitliga” de är som politisk partner.

   21
 6. Socialisterna kommer göra allt för att torpedera vattenkraften som finns runt om i landet så att ännu mer väljare blir bidragsberoende på sossarnas välvilja att dela ut våra skattepengar.

  42
 7. Om 11,5 miljoner är en proxy på värdet av elen som produceras där så kanske det är helt rimligt att riva dammen. Som det nu är så underhåller vi beståndet av Lax, till stor del även vandrande öring, med utsättningar och ytterst lite fisk klarar sin lek och reproduktion på egen hand. I slutändan beror det förstås på hur många ytterligare hinder det finns i den här ån, om den aktuella dammen är det enda och avgörande hindret. Det finns en uppenbar intressekonflikt mellan lokala och nationella intressen. Jag tror dock att Svenskarna månar om naturen, och inte minst fisket, i deras närmiljö.

  6
  14

Kommentera