”Obegripligt att riva tusentals vattenkraftverk”

ELFÖRSÖRJNING. Ska vattenkraften avvecklas?, skrev vi på bloggen för ett par veckor sedan, nu hakar flera på. Vattenkraften står för närmare hälften av Sveriges elförsörjning och blir allt viktigare när icke planerbar vind- och solkraft byggs ut, skriver Thomas Sandberg på Svensk Vattenkraftförening på DN Debatt, tyvärr bakom betalvägg.

Vattenkraft, småskalig Uvered

Trots det arbetar svenska myndigheter för att montera ner ett stort antal av de mindre kraftverken i landet. Det slår mot både elförsörjningen och kulturmiljöer, enligt Sandberg.

Sandberg presenterar sju förslag som han anser behöver genomföras. Bland annat vill han att ansökningstiden för miljötillstånden ska senareläggas för kraftverk, att riksdagens politiska styrning över vattenkraften ökar och att reglerna kring mindre vattenkraftverk förtydligas.

Thomas Sandberg, är ordförande på Svensk Vattenkraftförening och professor emeritus i industriell ekonomi och organisation på KTH

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “”Obegripligt att riva tusentals vattenkraftverk”

 1. ja miljö mupparna ger sig inte.. det är ju inte bara kärnkraftverk man stänger av detta är ju det effektivaste sättet att lägga ned all produktion . och på så sätt få en nation i ständigt konfligk som Aganistan eller Syrien med fri skottlossning varje natt vi ä redan där?

 2. Om det är miljöskäl som påkallar detta, eller att fiskar som måste ha vissa miljöer uppströms hindras, så får vi rätta till det.

  Vi lägger ju miljoner på att skydda ex. vis vargar och de tillför inget jämfört med vad fiskar ger till vårt välbefinnande.

  Vi lägger hundratals miljoner på att renar och dess ägare ska finnas kvar och av renkött ser jag inget i affärsdisken.
  Jag önskar se ålar och laxar som ej är uppfödda i stora kassar, utan vilda välsmakande från naturliga miljöer.

  17
  1
  • Skulle fiskarna dött ut på grund av att de inte kunnat simma upp i just den ån för att leka skulle de varit borta för 100 år sedan.
   Det är det som är så korkat med det argumentet eftersom det är ett självbesegrande argument.

   Många av dessa djurargument är rena känsloargument som inte håller i längden när man börjar granska dem.

   Det sagt kan jag hålla med om att öppna fiskleder förbi turbinerna med mera är bra idéer som bör lösas.

 3. Ytterligare ett bevis på hur MP och sossarna saboterar välfärden i Sverige.
  Deras politik och värdegrundsbabbel störtar Sverige i fördärvet .

  15
 4. Japp, Sverige ska tillbaka t 1950talet.
  Kallt inomhus, inte resa, äta kött,betala
  ändå högre skatter etc etc. Andra
  regler gäller naturligtvis Eliten. Svennebanan sover vidare. Arma land.

  15
  • Kaj!
   Inga större fel,på 50-talet, den första oktober steg jag in på Systemet Sveavägen och köpte en halva Ballantine utan att vara 21, ingen försökte råna mig inga skjöts på öppen gata, kvinnor kunde fritt gå ute på kvällen utan att känna rädsla för att bli våldtagna.

   Det enda problemet var att då du ringde Taxi fick du svaret “Taxi, var god dröj” men bättre det än att få göra 10 knappval och få en chaufför som inte talar ditt språk och kör omvägar för att sno dig på stålar.

 5. Enda sättet att få Vindkraften lönsam är att lägga ner allt annat. Vestas ägare skrattar hela vägen till banken

  24
 6. Socialisternas iver att riva ner det som fungerar och kan påminna dem om tiden före socialismen har pågått ända sedan stadsplaneringen av Klarakvarteren och fortsatte med att förstöra de pittoreska småstäderna med fula fyrkantiga Domus varuhus.

  27

Kommentera