Ryssland ville inte se några förhandlingsresultat

UTRIKES. Ryssland var aldrig intresserat av att veckans förhandlingar med USA, Nato och OSSE skulle leda till några resultat. Det skriver den tyske statsvetaren och Rysslandsexperten Stefan Meister i en rad inlägg på Twitter. Vad Ryssland egentligen är ute efter är eskalering, konstaterar Meister som beskriver den ryska ansatsen som ”ultimatum under pistolhot”.

Därtill, skriver han, underminerar president Vladimir Putin den nytillträdda tyska regeringen och vill enbart diskutera frågor om geopolitik med Washington, vilket försvagar Tysklands position som tung spelare i Europa.

Oscar Jonsson, forskare i rysk krigföring och tidigare vikarierande chef för tankesmedjan Frivärld, skriver i en lång Twitter-tråd att mycket nu pekar på en rysk invasion av Ukraina, något som skulle få stora konsekvenser för svensk säkerhetspolitik. Även han menar att Ryssland velat ge en illusion av förhandling.

För Ryssland, som enligt Jonsson vill säkerställa permanent inflytande i Ukraina och omförhandla säkerhetsordningen, är tiden att agera bättre nu än om fem år. Skälen till det, menar han, är energikrisen, att väst är splittrat och att Joe Biden ses som ”svag+ointresserad”.

-Pettersson noterar att Ryssland och Rysslands vänner talar om buffertstater som skydd för det ryska riket. Visserligen har Napoleon och Hitler försökt erövra landet och Sverige lyckades inta Moskva men lämnade frivilligt efter några månader, Moskva var inget att ha. Stalin gjorde upp Hitler och anföll Polen från sitt håll, sedan vet vi hur det gick. Men det är korta episoder historiskt sett. Ryssland har sedan Ivan den förskräcklige på 1500-talet varit en imperialistisk kolonisatör på andra folks bekostnad och det är ingen skillnad på KGB-mannen Putin. Det är Rysslands grannar som behöver en buffertzon som skydd mot Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “Ryssland ville inte se några förhandlingsresultat

 1. Skönt att vi har sådana experter som Stefan! Han vet ju naturligtvis allt. Inte det minsta sur över att Tyskland inte får vara med.

  Sen, varför kulle Ryssland förhandla med Tyskland? Det är väl knappast dom som har alla trupper i Rysslands grannländer.

  Det är ju inte heller Tyskland som har brutit mot nedrustningsavtalet som skrevs mellan Sovjetunionen och USA, när dom forna sovjetrepublikerna blev fria, att dessa inte får gå med i NATO.

  8
  1
 2. Tack till Pettersson för länken till Oscar Jonsson.

  Den 14 jan. skriver Jonsson bl a följande:
  ”Militärt: Ryssland har sedan 2008 successivt höjt sina försvarsanslag, anskaffat materiel och byggt en extremt kompetent militär förmåga.
  De har visat att de kan ha samtida operationer i Ukraina, Syrien, Nagorno-Karabakh, Kazakstan (samt quasi-statliga Wagner i Mali).
  /…/
  Det invänds att RU bara har en försvarsbudget 1/10 av USA:s, men det STÄMMER INTE då RU köper materiel i rubel hemma inte i dollar på internationella marknaden.

  Dvs. i PPP-termer är ryska försvarsanslaget ungefär 2,000 miljarder SEK (svenska ~55 mdkr)

  LÄNK till Jonssons källa

  Det är ju helt nya siffror som aldrig nämnts i våra media och att den verkliga växelkursen borde vara 23,4 rubel mot dollarn och inte 65 rubel som är den rådande marknadsväxelkursen…
  Väst har verkligen anledning att reagera som de gör då Ryssland tydligen får så mycket mera pang för pengarna än någon annan.

  5
  3
  • Ryssland har en enormt stark militär men det gör inte Putin mindre farlig.

   Dessutom har Ryssland en annan som jag tror enorm fördel. Det är ett land, en militärledning och raka beslutsvägar.

   Nato styrs till stor del från USA men besluten ska igenom 30 regeringar och 30 militärledningar samt 30 militärstyrkor av olika kvalité med olika kulturer.

   Det blir inte lätt att styra snabbt och effektivt.

 3. ja enklast är väl att putin återtar baltstaterna och kastar ut NATO!
  det är typiskt svenskt att man skiter i ingångna avtal ?
  det är ju liksom inte första gången

  9
  5
 4. Pettersson, Pettersson, Pettersson!! Vad är det för karta du visar?? Är den från 1400-talet??
  Visa i stället hur det såg ut i mitten på 1800-talet och hur ryssarna har minskat sitt territorium sedan dess.
  Jag gjorde lumpen på 70-talet och fienden kom alltid från öst.
  Så var det då och så försöker vissa intala oss att det är i dag .S o vjet och Ryssland utan den invandring vi har från islamistiska stater.
  Jag tycker vi borde sansa debatten lite grann och släppa vad ryssarna gör i sitt närområde och mer fokusera på hur vi skall skydda oss mot den lågintensiva invasion som pågår av vårt fädernesland

  31
  4
 5. Grundproblemet är att Usa/Nato är provocerande, därtill upplevs som hotfulla.

  Putin gör helt rätt i att trygga sina gränser.

  Efter att Warszawapakten upplöstes och Sovjetunionen föll borde Nato likaså skrotas ner. Det har Putin till och med sagt vilket jag också anser rimligt.

  Det är för mycket skrämselpropaganda gällande Ryssland/Putin som inte stämmer.

  26
  11
  • Vad är det son inte stämmer? Har inte Ryssland invaderat Georgien, Moldavien och Ukraina?

   Hotade inte Ryssland Finland och Sverige förra veckan?

   Är det Rysslands små grannländer som hotar Ryssland eller tvärtom?

   Varför vill Rysslands grannländer vara med i Nato?

   13
   17
 6. Varför skriver du att endast svenskarna intog Moskva. Det stämmer inte även Napoleon intog Moskva 14 september 1812

  15
  2
  • Du har rätt i att Napoleon intog Moskva, men det var en bränd stad så Napoleon kom inte över några förråd så det var början på slutet.

   8
   2
 7. På onsdag skall amerikanerna ge skriftligt svar på Rysslands punkter.

  Notera att Lavrov konstaterade att Rysslands tålamod är på upphällningen och när Lavrov säger så, då är det kokta fläsket sgs stekt. Jag misstänker att Washington kommer att få någon otrevlig överraskning ifall de retar upp ryssen ytterligare och då på en plats i sådan form som Washington inte alls väntat sig. Ryssland verkar att anse att det ät totalt onödigt att ens försöka tala med NATO och EU eftersom det är Washington som bestämmer. Enbart Frankrike respekteras tydligen av ryssarna

  Notera hur snyggt och effektiv ryssen hanterade Kazakhstan, helt tydligt visst ryssen vad som skulle inträffa och när då de kunde sätta in trupp på det vis som skedde trots att det under den ortodoxa julen.

  Kul att se hur the Times anser att vintern skulle utgöra ett hinder för ryssen. Inte skulle vintern hindra ryssen men nog anglosaxarna, en snöflinga och USA samt britterna är i smeten.

  Minns också att Putin och Xi möts under inledningen av vinterolympiaden, Lavrov och hans konesiske kollega möts på samma gång.

  För övrigt undrar jag hur en amerikansk hangarfartygsgrupp skulle klara av att hantera en svärm Zirkon-missiler. Kanske hypersoniska missiler kommer att förvandla hangarfartyg till museiföremål, vem vet.

  22
  6
  • Dina önskedrömmar kanske går i uppfyllelse, men tror du att USA skulle sitta still och
   bara ta emot, USA må vara försvagat precis som Sverige på grund massvis av invällare
   men har ett ansenligt antal kärnvapenbestyckade ubåtar som lätt skulle kunna radera ut
   både Moskva o St.Peterburg, så ingen tjänar på sådana krig, inte ens Ryssland.

   Sen tror jag inte att den Ryska befolkningen vill ha krig, dom vill ha ett bättre liv, och
   att pengar läggs på annat än bara krigsmakten, visst har den blivit bättre, men ensak
   som Ryssland inte tycks komma ifrån är Stora mängder krigsmaterial med sämre kvalitet.

   Sen hur fungerar Ryssland om dom blir uteslutna från det internationella banksystemet?
   Att ställa krav som dom på förhand vet inte kommer att uppfyllas är dåraktig politik!

   9
   5
   • Men det är klart att om Ryssarna ska kriga mot hela Europa plus USA så
    vill det till stora arsenaler krigsmaterial.

    10
   • @Tony:

    ”Sen hur fungerar Ryssland om dom blir uteslutna från det internationella banksystemet?”

    Intressant fråga speciellt som väst är beroenda av titan och andra bristförnödenheter som ryssen exporterar. Dessutom är ryssen en av de viktigaste exportörerna av spannmål. Amerikanernas rymdprogram är till stor utsträckning beroende av de raketmotorer ryssen säljer år dem, ryssen säljer mer olja till USA än vad Alaska producerar i dag osv.

    Väst har redan förlorat den ryska hemmamarknaden, de nuvarande sanktionerna har tvingat ryssen att utveckla sin hemmaindustri samt livsmedelsindustri. Därtill har ryssen byggt och bygger nya pipelines till Kina. Och ryssen lärde noga sin läxa 1998 samt har i stort sett dedollariserat sin ekonomi. Därtill har ryssen en av världens största guldreserver och efter 1998 har ryssens utlandsskuld sgs betalats bort, de skulder som finns täcks mer än väl av valutareserverna.

    Ryssen och kineserna är fullt i gång med att bygga upp ett dedollariserat betalningssystem så att sparka ut ryssen ur SWIFT börjar likna att skjuta sig i bägge fötterna.

    Ifall ryssen sparkas ut ur SWIFT, hur går det med gasleveranserna till Europa ? Hur går det med de ryska spanmålsleveranserna etc ? Hur ersätts dessa, speciellt spanmålet i de länder som är beroende av importen ? USA klarar inte av att ersätta dessa och det antal gastankers som krävs för Europas behov existerar helt enkelt inte. Minns att gasen är viktigt för annat än energiproduktion, bla tillverkningen av konstgödsel. Brist på gas -> brist på gödsel -> brist på gödsel i lantbruket ger knorrande magar och i detta fall, hur går det för länder som Sverige vilka är beroende av livsmedelsimport ?

    Bara några få synpunkter, tyvärr har ledarna i Washington och vät i övrigt målat in väst i ett hörn.

    Allt ryssen och kineserna behöver göra att att vänta och se på medan väst seglar in i skymningslandet ….

   • Ja du har verkligen köppt den Ryska proppagandan med hull o hår, om nu
    allt vore så ljust i Ryssland som du målar upp, så borde Ryssarna älska
    sdin ledare, men troligtvis är det för inhemska ptoblem som Putin försöker
    att visa musklerna för världen!

    Sen noterar jag att du inte svarade på min fråga om du tror att USA bara
    kommer att ge upp eller att dom kommer att kraftigt besvara angrepp?

 8. De puttetroll som skriver smörja och hyllar denna lille galning borde ta sig en en funderare på hur dom själva vill leva. Bor dom i putteland eller i väst? Vad vill dom leva i för förhållanden?

  Jag såg för ett par veckor sedan en dansk film om vad som hände med en del av de överlöpare som sprang ockupationsmaktens ärenden under den tyska ockupationen. Domstol dömde till långa fängelsestraff eller dödsstraff, vilka verkställdes av exekutionsplutoner med grovkalibriga gevär. Danska riksdagen beslutade att införa dödsstraff, och så blev det. Kanske något att tänka på för putteapologeterna om de nu kan tänka.

  10
  12
 9. Enligt amerikanerna är Putin världens mäktigaste man, han har ju enligt amerikanska uppgifter styrt och ställt efter behag i de två senaste presidentvalen i USA och eftersom amerikanerna säger det, då måste det ju vara sant ..

  20
  2
  • Jomen i USA har man i vart fall demokratiska val, ingen President i USA har utsett sig
   slälv till Högsta ledare på livstid såsom Putin har gjort.

   7
   10
 10. Kan faktiskt tro att Ryssland bara vill förhandla med Washington.
  De europeiska staterna är inte i nivå för att ställa krav på Ryssland, bara USA och Kina spelar i samma division.
  Därtill är också USA numera mer förnuftiga än vad EU är och då menar jag inte Bidenadministrationen utan de som verkligen styr där borta nämligen Pentagon.
  Stoltenberg pratar om militära aktioner mot Ryssland, USA pratar om hårda ekonomiska sanktioner.
  Varför ska Ryssland behandla de europeiska staterna som deras jämlikar?
  Utan den amerikanska krigsmakten förslår EU länderna ingenting, därtill är Rysslands militärt allt för starkt.

  21
  2
 11. Det var väl därför Jöns Stollenberg satt och frenetiskt slog sin ordförandeklubba vid förhandlingsbordet för han var väl sur för att de vart tvåa på bollen. Otroligt barnsligt beteende.
  När det gäller statsvetare så finns det ingen yrkesgrupp, om man nu kan kalla det så, som är så onyttiga och okunniga som dem. Att de sitter i sina tankesmedjor för inbördes beundran tror jag har att göra med att deras hjärnor har smälts ned till ärtstorlek i smedjan..
  Jag ögnade igenom Stefan Meisters twitter och konstaterar att han är mest sur för att Ryssland förhandlar med USA och struntar i den nya vänsterregeringen i Tredje Riket.
  Tyskland är ju fortfarande ockuperat av USA som vi känner till och gör precis som husse vill.
  Oscar Jonsson är ju en varm NATO anhängare, eller om man som det så populärt kallas för Troll, när det gäller oss som har en mer verklighetsförankrad syn på läget.
  Pacta sunt servanda är ett begrepp som tycks vara helt okänt i väst nuförtiden så ett avtal med USA och NATO spelar nog ingen större roll för de skiter i det blå skåpet när det passar dem ändå.

  27
  2
  • Putins chefstroll och gaphals i farten igen ser jag. Du Putinfjäskare där, pacta sunt servanda är just ryssarnas paradgren att trampa under fötterna. Men andra delar i folkrätten också, demokratiska rättigheter och skydd för minoriteter. Man ser på dina litterära opus att det är jobbigt att försöka försvara helvetets diktatur österut.

   8
   24
   • Tack för komplimangen men men nu är jag vare sig gaphals, chefstroll eller Putinfjäskare men reagerar endast på sådant som inte stämmer med verkligheten.
    Jag håller mig för god för att titulera dig för vad du är för så skulle jag antagligen bli bannad på bloggen.
    Vore dock intressant om du kunde ge några exempel på dessa brott mot folkrätten, demokratiska rättigheter och skydd för minoriteter som du påstår sker i Ryssland men jag antar att det stör dig att, till skillnad mot våra länder, presidenten vunnit med överväldigande majoritet i helt demokratiska val.

    20
    4
 12. Att Ryssland aldrig varit intresserat av att förhandlingarna skulle leda till några resultat är bara ett antagande. Så länge Ryssland inte har gått med på några förhandlingar så ”äger Ryssland” förhandlingarna och Nato är nummer två på bollen. Det finns i nuläget inget som säger att Ryssland inte vill att förhandlingarna ska leda någonstans, det handlar om vad man får, och nuläget så vill Nato äga förhandlingarna och tvinga Ryssland till eftergifter, de enda som hade köpt läget är svenska politiker.

  35
  6
  • ”Så länge Ryssland inte har gått med på några förhandlingar så ’äger Ryssland’ förhandlingarna”

   Så du menar att Ryssland äger något dom inte gått med på? Verkligen briljerande logisk slutledningsförmåga; precis som dina Putinistiska trollpolare i kommentarerna.

   Ryssland förhandlar inte, det har du rätt i. Dom hotar, slår, ockuperar, långtidsparkerar i andra självständiga länder. Den ryska staten är tillsammans med den kinesiska staten kriminella rövarband. Som trampar folkrätten under fötterna. Dom är desperata nu, ryssarna och kineserna. Liksom deras svans av gammelkommunistiska troll här på bloggen. Där verkar du också platsa.

   7
   26
   • När en person uttrycker sig så kategoriskt i kommentarerna blir jag fundersam. ” De hotar, slår, ockuperar, långtidsparkerar i andra självständiga länder”!!??

    Ja, så gjorde Sovjetstaten men den är sedan drygt 30 år upplöst och tidigare tvångsmedlemmar är numera självständiga stater. Har det undgått dig, Mange?????

    På vilket sätt trampar den ryska staten folkrätten under fötterna menar du???
    Ryssland har minskat sitt territorium ständigt sedan mitten på 1800-talet och någonstans kan även jag (som nationalist) tycka att den ryska staten har rätt att sätta ned foten.

    Dina imbecilla och i högsta grad aggressiva kommentarer känns därför rätt onödiga i ett svenskt forum. Jag börjar undra om du på något sätt är avlönad av Nato eller USA på något sätt
    Det skulle vara riktigt roligt att få se dig i levande livet och ta en diskussion.
    Pettersson kan säkert koppla ihop oss

    22
    2

Kommentera