Det går inte att lita på Putin och Ryssland

UTRIKES. President Vladimir Putin och Ryssland håller aldrig sina avtal, man har brutit samtliga nedrustningsavtal man skrivit på och är nu uppe i ett gäng andra brutna avtal.

Ett av de avtal KGB-agenten Putin brutit mot är Budapestavtalet om Ukrainas territoriella integritet, där man garanterade Ukrainas territoriella integritet för all framtid i utbyte mot att Ryssland tog över Ukrainas kärnvapenarsenal. Vid tidpunkten var det världens tredje största kärnvapenarsenal. Ryssland bröt mot det avtalet när man invaderade och annekterade Krimhalvön.

Ryssland har också brutit mot INF-avtalet mot medeldistansrobotar i och med utvecklingen och leverans av R-500-roboten till Iskandersystemet till förbanden. Redan 2007 sade Putin att INF-avtalet inte längre gynnar ryska intressen och 2012 underrättade USA formellt Ryssland om att de bryter mot INF-avtalet.

Ryssland bryter även mot avtalet om NATO:s obehindrade expansion från 1997, där alla länder är fria att gå med i NATO. Även Ryssland hade kunnat gå med.

Natos medlemmar i Europa. Putin har gett sig på Georgien, Ukraina och Moldavien som inte är medlemmar i Nato. Vill han fortsätta finns två icke-Natomedlemmar i norr.

Man bryter också mot kärnvapennedrustningsavtalet New START från 2008.

2007 förklarade man också att det konventionella europeiska nedrustningsavtalet CFE inte längre gynnar Ryssland och började bryta mot det genom att rusta upp sina konventionella styrkor. Den 10:e mars 2015 sade man formellt upp avtalet, vilket kan sägas vara den tidpunkt där det nya kalla kriget utbröt på allvar och kapprustningen i Europa därmed drog igång på allvar. Man bryter också mot kärnvapennedrustningsavtalet New START från 2008.

Wiendokumentet säger att man ska anmäla stora militärövningar i god tid och bjuda in och ge möjlighet till utländska militära observatörer på dessa övningar. Sedan man drog igång sina jätteövningar sommaren 2013 har man inte utlyst övningar i förväg och bjuder inte heller in observatörer.

Barents Observer rapporterade 2016 att Ryssland landsätter militära intruktörer från luftburna trupper på Svalbard, som en del av förberedelser inför en övning på Arktis. Detta bryter sannolikt mot Svalbardtraktatet och läggs till listan av ryska brott mot internationella avtal. Även om inte Svalbard är helt demilitariserat måste sådant här anmälas i god tid, vilket Ryssland struntar i.

Ryska fallskärmstrupper hoppar från ett Il-76 plan över Svalbard. Foto Mil.ru

Ryssland bryter om och om igen mot internationella avtal – både nedrustningsavtal och avtal om andra länders suveränitet och självbestämmande. Sverige och Finland måste anpassa sig till denna verklighet av upprepade brott mot internationell rätt och avtal. Ryssland under Putin ger en skrämmande bild av aggressivitet både i ord och handling.

För övrigt har Ryssland nu bildat ett nationalgarde som omfattar 200 000 man inrikestrupper. Dessa är direkt underställda Kreml och Putin (”executive power”) och kan sättas in mot bland annat demonstrationer.

Rysslands nationalgarde Foto: Valeriy Matytsin TASS, arkiv

-Pettersson säger att det är inte allt. Putin ändrar lagar och anpassar dem efter hans ambitioner.

Presidenten Vladimir Putin utsågs tillförordnad president för Boris Jeltsin 1999 och vann sitt första presidentval år 2000. 2008 hindrade grundlagen honom från att ställa upp i valet ännu en gång, och han blev i stället premiärminister medan hans nära förtrogne och stabschef Dmitrij Medvedev blev president.

2012 valdes Putin till Rysslands president igen. Enligt den dåvarande ryska konstitutionen varar hans mandatperiod till 2024. Men Putin har inte varit sämre än att han ändrat konstitution så att han om han vill kan sitt kvar till år 2036. Då är Putin 84 år.

Lars Wilderäng på bloggen Cornucopia skriver mer om Putin och Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Det går inte att lita på Putin och Ryssland

 1. Kommunistländer som Ryssland går aldrig att lita på.
  Precis som med vänsterpartiets Dadgostar & Co.
  Samma sak med kina.
  Det är en otäck utveckling nu.

  9
  4
 2. Ja du Anders, en ska inte ropa hej förrän man är över kvinnans bäcken, enligt de vulgära.
  Men det kanske finns en poäng i det.

  11
  1
 3. intressant vem var det som skicka svensk trup till Afganistan ? eller har Sverige tagit hem trupperna från Kosovo. det ontressanta med soldaterna i Afganistan är att den största förlusten gjordes i biskopsgårdens i Göteborg

  21
 4. Ja och? US har inte skrivit på något som FN beslutat, för man står över FN och ingen ska säga vad US ska öra eller inte göra. För skulle de ha skrivit under något hade de inte kunnat gå in i Afghanistan, Irak, Syrien, Libyen, eller störtat valda ledare i San Salvador, El Salvador, Grenada, Panama, Nicaragua, Bolivia, Chile m.fl. Så jag tycker att det är US man ska akta sig för. Jag rekommenderar Pettersson att läsa böcker av Chomsky, en lärare vid en amerikanskt universitet.
  Vad ska Putin göra efter alla embargon som US har lagt på landet?? Men å andra sidan så finns det sådant som är bra också. Tack vare att Ryssland inte fått importera livsmedel så har man vuxit internt och är nu världens största exportör av vete.
  https://swebbtv.se/w/5a88f5a8-26c3-40d3-8b09-31624ba08c46?fbclid=IwAR3ky4QZgUy0x9Wo6oEL9fCIzdRmnf3m0QpgHOrPNcyYlFy_Of3UK2g3iqE

  26
  2
  • Putin skulle till exempel kunnat låta bli att gå in i Georgien, Moldavien och Ukraina.

   Ingen har tvingat honom att skicka militär på grannarna. De sanktioner du nämner, varför har de införts?

   7
   21
   • Putin kan slippa sanktioner. Det är bara att börja uppträda som folk och respektera grannarna.

    Det är synd att ryssarna har så dåliga och korrupta ledare.

    4
    9
   • USA har ju plaserat ut robotar i de gamla östblocksländeran, som de inte skulle göra. Men som krigshetsarna i Petagon gärna gör.
    Vem tog 80% av Ukrainas guld reserv?
    Vem finasierade oranga revolutionen i Ukarina?
    Att embargot mot Ryssland skulle bero på Krim är ett svepskäl att Ryssland inte bara gör alla affärer med dollar och lite hämd att Putin satte käppar i hjulet för oligarkerna i USA att ta över jorden största naturresurser i Ryssland.
    Jeltsin hade de helt i sin hand.

   • Jeltsin hade de helt i sin hand skriver du, ändå tog dom inte över Ryssland därför att dom inte vill.

    Dom vill bara att Ryssland ska uppträda normalt, hålla ingångna avtal och sluta hota grannarna.

 5. Skönt med någon som vågar gå sin egen väg, och inte anpassar sig efter västs totalitära PK-ism! Det visar bara på vem som bestämmer! Att Putin inte låter sig manipuleras och lekas med! Där har vänstermakerna i väst, en svår nöt att knäcka. Lika så Viktor Orban. Och det är väl härligt att NÅGRA FÅ törs ifrågasätta västmakternas självgoda dogmer och normer. Så att de inte kan hunsa helt fritt med oss människor som de vill, och tro att de är oövervinnerliga och bäst. Skönt att nån vågar…!

  42
  1
  • Skillnaden är att Orban inte håller på att destabilisera och invadera sina grannar titt som tätt.

   9
   1
 6. Småväxta personer är ofta aggressiva och opålitliga. Förmodligen är det en kompensation för fysiska tillkortakommanden. Många kommer ihåg skoltiden, där lilleplutten till varje pris skulle hävda sig, ofta med våld. Pysslingar i politiken, utgör en stor fara för fredliga människor. Väger man dessutom in socialist/kommunist tankegångar i det hela, är olyckan nära.

  14
  23
 7. Men Europeiska ( och Svenska) politiker som inte kan tänka längre än näsan räcker tror att det går att lita på Putin när det gäller gasavtal .
  I Sverige är det för att Sossarna helt glömt bort hur man regerar ett land . Och vilka som är deras uppdragsgivare .
  Ska bli skönt med förändring efter sept -22,

  40
  1
  • Var inte så säker på det Anders.
   Det är inte lätt att väcka ett sovande folk
   Ett 3 dagars strömavbrott kan kanske väcka några

Kommentera