Ryska landstigningsfartyg i Östersjön

FÖRSVAR. Tre ryska landstigningsfartyg från Norra flottan seglade natten till onsdag in i Östersjön via de danska sunden. Landstigningsfartygen som har observerats är normalt sett baserade på den ryska Kolahalvön. De senaste dygnen har de färdats längs den norska kusten och tagit sig in i Östersjön via de danska sunden, rapporterar SVT.

Ryskt landstigningsfartyg i Östersjön Foto: Försvarsmakten

Det svenska flygvapnet har tillsammans med flera andra länders försvarsmakter följt de ryska fartygens resa. Hittills har man inte vidtagit några åtgärder.

Förra året höjde Försvarsmakten stabsberedskapen och ökade möjligheten till informationsinhämtning. Detta med anledning av det förändrade säkerhetsläget i Östersjön.

Ryska marininfanteriets huvuduppgift är att med hjälp av landstigningsfartyg, svävare och helikoptrar infiltrera eller landstiga och säkra stränderna tills förband ur marktrupperna anländer för att utöka brohuvudet. Ryssland har i Östersjön marinbaser i S:t Petersburg och Kaliningrad.

Två av landstigningsfartygen är av klassen Roputja, samt en bjässe av klassen Ivan Gren. Tillsammans innebär detta en dubbling av Kremls landstigningskapacitet i Östersjön, som enbart fyller offensiva funktioner.

Ett fartyg av klassen Roputja, kan ta en kombination av 10 stridsvagnar eller tolv pansarterrängbilar, samt 340 marininfanterister, eller en kombiantion av pansarfordon, bandhaubitsar, stridsvagnar, trupp och last. Därtill har man ett par Zubr-klassens svävare som ska kunna ta tre stridsvagnar eller tio stridsfordon och upp till 500 marininfanterister i någon kombination. Dessa är kanske inte enormt driftsäkra, särskilt inte vintertid. Man har även tre av nya Dugong-klassens mindre (och snabba) landstigningsfartyg, som vardera kan ta tre stridsvagnar eller fem pansarterrängbilar och 100 marininfanterister.

Funktionen för landstigningsfartygen är enbart offensiv, med tänkbara måltavlor som Bornholm, Gotland eller Åland. De fyller ingen defensiv funktion i Östersjön även om de kan lägga ut minor.

-Pettersson är inte militärexpert men undrar vad det fredsälskande Ryssland ska använda offensiva vapen till i Östersjön?

Svenska Försvaret har förstärkt på Gotland.

Foto: Försvarsmakten

RFS Ivan Gren

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Ryska landstigningsfartyg i Östersjön

 1. Vi har haft idiotpolitiker i minst 30 års tid, som i stort stort lagt ner det mesta av
  det som var ett skapligt försvar, tömt alla beredskapslager som skulle kunna föda oss
  i minst 30 dagar även om vi blev avstängda, bergrumslager som kunde hålla samhället igång lika länge med drivmedel. Vi hade en statsminister som rapade upp att försvaret
  var ett särintresse?? Har man sådana korkade ledare är det inte märkligt att länder
  som Ryssland ser sin chanse?

 2. Funktionen för landstigningsfartygen är INTE enbart offensiv.

  De här fartygen är deras överlägset bästa för att snabbt lägga ut minor kors och tvärs i hela Östersjön tills ingen vågar sig in.

  Vänta lite med sjösättningen Pettersson så blir allt bra.

   • Men, Pettersson, dessa landstigningsfartyg är nog främst avsedda för kustområden på andra sidan Östersjön, och inte för överraskningsanfall mot Gotland. USA och allierade övervakar minutiöst hela Östersjöområdet dygnet runt med satellitspaning, radioavlyssning etc – och skulle en invasionsflotta upptäckas på väg mot Gotland, kan USA:s bombplan (kanske stealth-bombare som inte syns på radar) vara på plats inom en timme och vräka ut massor med sjöminor framför denna flotta, t.ex strax utanför svenska tolvmilsgränsen (varigenom Sveriges neutralitet icke kränks). Invasionsflottan skulle då stoppas eftersom ingen militär fartygschef är så idiotdum, att han medvetet går in i ett minfält. Och detta gör man, i så fall, oavsett vad den s.k. försvarsministern ”Hulta” från Borlänge tycker. Och allt detta vet förstås den mycket kompetenta och skickliga ryska statsledningen.

   • Landstigningsfartyg är till för offensiva uppdrag och det finns inte så mycket att välja på i Östersjön. Det är Sverige/Gotland och Åland samt Bornholm.

    Eftersom dom kom från Nordflottan så klarar de annat än Kustområden.

    Sedan skulle naturligtvis ett invasionsförsök åtföljas med understöd i form av flyg och fartyg.

    1
    1
  • men ånandra sida finns det inget land som krigat så intensivt som usa
   på så många länder och fronter!

 3. Skulle inte förvåna mig ett skit om våra odugliga politiker drar in oss i olycka. Under andra världskriget gjorde våra politiker allt för att hålla Sverige utanför kriget . Och har fått kritik för det av diverse förståsigpåare. Men inget , absolut inget kan vara viktigare för en politiker , än att hålla sitt land utanför stridigheter .
  Allt som byggt upp under århundraden blir utraderat på några månader .
  Men de senaste 35-40 åren har våra urusla politiker ställt till det så att hotet mot Sveriges väl och ve , är lika stort inifrån som utifrån .
  Undrar om vi får chans till nystart i september .
  Hoppas det men det ser mörkt ut .

  49
  • Krig är kanske det enda som kan rädda S kvar vid makten. Inget sluter upp bakom en regering som yttre hot, oavsett hur värdelös den är

   11
 4. Vi är ju redan invaderade av Mena så vad skulle skillnaden vara? Någon som tänkt tanken att dom kanska bara vill migrera?

  35
 5. Och Sverige står på land med flaggor som det står ”refugees welcome ”på?

  Skepp oavsett storlek är väl rätt så ute numera i krig tycker jag, typ ”sitting duck” när det finns u-båtar och flygplan som slår snabbt ut dessa kolosser?

  31
  • det är ju inte därskilt smart att köra in krigsfartyg o Östersjön särskilt inte om man någon gång vill få ut dom därifrån..
   kil kanalen kommer att stänga tyberön minerat och under bron ett staket varför skulle någon villa låsa in sig i Östersjön
   det är ju Danmark som kontrolerar infarten i Öresund

 6. ”-Pettersson är inte militärexpert men undrar vad det fredsälskande Ryssland ska använda offensiva vapen till i Östersjön?”
  En tydlig maktdemonstration av den ryska krigsmaskin.
  Vad kan då den svenska fredsrörelsen göra åt detta?
  Troliga svaret är : det är Trump’s fel.

  39
  1
  • Jag såg några beväpnde gubbar, på tv, som patrullerade någon kaj på Gotland. Om Putin såg detta så kissar han säkert på sig av skräck!

   • Beväpnade gubbar? Gamla trötta hemvärnsmän med AK4 och en Lotta spatserande i örhängen med hund? Jo… Putin kissar nog på sig… men av asgarv.

Kommentera