Dagens tankeställare 56

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: “Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 56

Här i förorten ser man somliga allmänmänskliga företeelser drivna till sin spets. Föraktkedjan kallar jag en av dem, och med det menar jag inte en normal hackordning utan ett utbrett förakt mot allt och alla. Ingenting är någonting, allt är bara skit. Pirjo är ingenting värd eftersom hon är en överviktig michelintant. Sanni föraktas av alla för att hon är lite väl medgörlig, sexuellt. Mallu är till allmänt åtlöje eftersom han är hemma från Algeriet och verkar lite enkel. Teemu är en liten lorthög som aldrig jobbat en dag i sitt liv. Arska har visserligen verkat i arbetslivet, men det var årtionden sedan. Dessutom har han en flackande blick: ingenting värd. Pete har nåt slags jobb och har råd att hålla sig med bil, vilket inte ses med blida ögon – tror han sig vara förmer än andra? Reiska ser ner på oss vanliga bärsdrickare, medan han själv betraktas som ett knarkaravskum. Och så här håller det på.

Men sedan har vi Kartsa, en typ som bär respekt med sig. En stor och biffig karl, som har ordet i sin makt – han pratar ibland, även om han aldrig har något att säga. Fast det senare spelar mindre roll, huvudsaken att man är trovärdig. Allt handlar om anseende.

Jag påminner mig en amerikansk undersökning om män som nått de högsta nivåerna inom politiken och affärslivet. De befanns ha tre gemensamma nämnare.

1. de hade spelat quarterback i amerikansk fotboll, vilket tyder på ledarförmåga

2. de var längre än genomsnittet, vilket uppfattas som mental styrka

3. de hade ett brett käkparti, vilket ger ett beslutsamt intryck

Är människan en rationell varelse?

Rune Holmström

PS. Hittar ingen länk till undersökningen. Det är möjligt att den är mest ett skämt. DS.

***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera