Svenska Kyrkans aktivism mot Israel måste få ett slut

Svenska kyrkans ”Israelfientliga aktivism” måste stoppas, skriver prästen och den borgerliga debattören Annika Borg på DN Debatt. Bland annat vill hon att den politiska makten över kyrka stoppas samt vill se en vitbok på ämnet.

Antje Jackelén är en i raden av ärkebiskopar som stått på barrikaderna för den politiska aktivismen mot Israel, skriver artikelförfattaren. Foto Magnus Aronson IKON.

Hon är mycket kritisk till att kyrkomötet under hösten röstat igenom en motion om att Svenska kyrkan ska lyfta frågan om att ”granska den folkrättsliga situationen i Israel och Palestina”, som enligt Borg syftar att utreda Israel som apartheidstat.

Om Annika Borg på bloggen…

Annika Borg, präst i Svenska kyrkan, författare, debattör med mera. Bild från Twitter

S och C dominerar kyrkomötet. Deras ledamöter använder Svenska kyrkan för sin aktivism och som bankomat för Israelfientliga projekt och utspel. Det som hänt är en skandal för Svenska kyrkans ledning och ett haveri för dagens politiserade kyrkliga beslutssystem.

Motionen om Israel och apartheid är i själva verket kulmen på decennier av retorik och systematiskt politiskt påverkansarbete mot Israel, inte sällan med antisemitisk slagsida. Kyrkliga partipolitiska företrädare, biskopar och tjänstemän på det nationella kyrkokansliet i Uppsala samordnar och samarbetar – och använder Svenska kyrkan som sin plattform.

Kyrkomötesbeslutet är en länk i en lång kedja av liknande utspel. Här är ett axplock av beslut och aktiviteter:

● 2007 drev en S-ledamot fram ett beslut i kyrkomötet om 30 miljoner kronor till bostäder för palestinier på Olivberget. Hur pengarna använts är fortfarande inte helt klarlagt. Samma S-ledamot undertecknade apartheidmotionen.

● 2012 fattade kyrkomötet beslut om att ge särskild status till det så ­kallade Kairosdokumentet, författat av palestinska kristna. Dokumentet pekar ut Israel som en rasistisk apartheidstat och förespråkar total bojkott – ”BDS (Boycott, Divestment, Sanctions)” – och isolering av landet. Samma C-ledamot som drev igenom det beslutet undertecknade apartheidmotionen.

● Bojkottrörelsen BDS har av ­politiska ledare som Tysklands tidigare förbunds­kansler Angela Merkel definierats som antisemitisk och beskrivits som vår tids ”Kauft nicht bei Juden” (”Köp inte av judar”). Kairosdokumentet sprids på Svenska kyrkans hemsida och rekommenderas av kyrkokansliets tjänstemän samt av biskopar och andra kyrkliga företrädare. Samma S-ledamot som undertecknade apartheidmotionen är koordinator för den svenska grenen av det internationella nätverket Kairos-Palestine och aktiv i bojkott­rörelsen BDS.

● Kairos-Palestinanätverket ordnar regelbundet kurser i Sverige, finansierade av Svenska kyrkan. Inbjudna är ­representanter för bland andra BDS. BDS har även medverkat i Svenska kyrkans seminarieverksamhet i Almedalen. Häromåret bjöd Kairos-Palestinanätverket in representanter för organisationen DCIP (Defense for Children International – Palestine) till sin kurs. DCIP har anklagats för samröre med terrorstämplade palestinska PFLP.

● 2015 stod ärkebiskop Antje Jackelén värd för Teologifestivalen i Uppsala. Hedersgästen var en representant för det internationella Kairos-Palestina­nätverket och BDS. Ärkebiskopen och den inbjudne palestinske gästen ledde tillsammans högtidsgudstjänsten i Uppsala domkyrka. Svenska kyrkans förlag Verbum översatte och publicerade hedersgästens Israelfientliga bok, i vilken judar inte erkänns teologisk och historisk hemhörighet i Israel. Boken distribuerades till alla hundratals deltagare och sprids fortfarande av förlaget. Samma S-ledamot som undertecknade apartheidmotionen var drivande i att lägga upp programmet för Teologi­festivalen.

● 2018 drevs en kyrkomötesmotion från S och C igenom och Svenska kyrkan beviljade 3 miljoner kronor för folkhögskoleverksamhet i Gaza. Folkhögskoleverksamheten skulle ske med företrädare för Kairos-Palestinanätverket. Samma S-ledamot som stod bakom denna kyrkomötesmotion undertecknade apartheidmotionen.

Att representanter för den antisemitiska BDS-rörelsen agerar i socialdemo­kratins namn i kyrko­mötet borde bekymra partiledningen. Utrikes­minister Ann Linde (S) har inte svarat på hur hennes partis agerande i kyrkomötet rimmar med hennes egen charm­offensiv för att återupprätta relationerna med Israel. Inte heller har den tidigare statsministern Stefan Löfven (S) svarat på spörsmålet om hur hans eget engage­mang mot antisemitism kan förenas med att hans hustru Ulla Löfven (S) tillhör den S-grupp i kyrkomötet som tog fram apartheidmotionen. Partipiskan från Sveavägen 68 viner således inte, trots att S säger att de inte vill associeras med Israelfientlighet och antisemitism.

S låter uppenbarligen de radikala elementen inom Tro och solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen) hållas. S vill inte ha dem nära partiet, men behöver rösterna, och har därför kapslat in Tro och solidaritet och låter Svenska kyrkan få utgöra rörelsens spelplan.

Läs hela inlägget på Dagens Nyheter…

Läs Svenska Kyrkans motion här

-Pettersson tycker att Svenska Kyrkan är väldigt tyst om de kristnas situation i Mellanöstern. De kristna mördas och drivs iväg från Kristendomens födelseplats utan att kyrkan reagerar…

S lovar att samarbeta med Sveriges Muslimska råd

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Svenska Kyrkans aktivism mot Israel måste få ett slut

 1. Va lik varann Antje och kritikern Annika var förresten! Som om de var systrar! Den elaka, och den goda! 🙂

 2. HMF-lagen, föddes JUST med tanke på sån anti-judiskhet, anti-israelism!

  Nu har denna lag vänt till sin motsats, och är i stället MOT suveräna länder och folk!

  I alla fall, som det förljugna vänsteretablissemanget, har förvridit den till sin fördel, genom en helt falsk tolkning!

  Därför hänger den ankii-nazistiska kyrkan på detta. Och stöder det etniskt rensade Palestina, som har massvis av judar i instängda utanförskapsområden utan rättigheter. De som bedriver verklig hets mot judar.

  Men det är ju accepterat i Sverige idag, trots att man i just detta som bedrivs, en gång ville stifta lag mot detta, och så gjorde, men som dagens ormars avföda nu idag har förvridit till dess motsats, så att lagen idag tillämpas mot sig själv, och sitt eget syfte!

  • Apropå Löfvenbefriads länk ovan, – hur många minns amatörboxaren och andlige sångaren Jan Sparring? Med sin basbaryton-röst och bakgrund som operasångare blev han mycket populär och framträdde ofta i radio och tv.
   Jan Sparring avled 1992, 62 år gammal.
   https://youtu.be/ht0zBLjuJ3k

   • Ja, det är det vi måste hoppas på:

    En ny god morgon att vakna till!

    Och en ny VERKLIGT god kyrka!

    En ny nationell och traditionell kristen gryning!

    Ja, hoppas, måste vi ju i alla fall! 🙂

    Vi får väl se! 🤔

 3. ja det är känt att sosialdemokraterna stod på nazzanas sida under ww2 . så det är ingen hemlighet samtidigt som nazzarna hittade en ny bundsförvans muslimerna! och svenska kyrkan har altid stått på sosialdemokraterna sida .
  detta dravel som leveretas i dag beror enbart på den segramde makten usa dom är nedlusat med judar ..
  mn eet dtämmer väl rätt bra det är tid för judarns stt göra upp räkningen med nazze anhängare och jihadister. så så judarna får väl bränna nazzar och jihadister med atomeld det dehöver man ju inte blanda in putin för den enda dom tycks gnälla är black liv och andra rödingar i usa

  3
  2
 4. Vänsterpatrasket röstar i de kyrkliga valen, där de inte hör hemma. Marx och de andra vänstertokarna har ingen annan religion än att roffa åt sig så mycket de kan av arbetande människorna så de kommunistiska latmaskarna kan leva ett gott och lättsamt liv den korta tid vi finns på jorden.

 5. Eftersom jag inte tycker att kyrkan ska syssla med politik är jag inte medlem längre. Jag har dock givit Antje en liten öppning. Om hon gör avbön för all galenskap hon håller på med, kan jag tänka mig att bli medlem i kyrkan igen.

 6. Tydligt är att S kan utnämnas till Sveriges ”antikrist” central, bara för att få så många muslimska väljare som möjligt.

  Vad gör resten av partierna för att motverka situationen?

  13
 7. Ja Svenska Kyrkan med Ärkebiskopen är en skandal i sig, men den Israelfientliga
  attityden i Sverige är långt värre än så, I veckan kunde vi på sociala medier se från
  ett torg i Göteborg när någon vecklade ut en Israelisk flagga, och snart var omgiven
  av gapande Araber, välklädda och tydligen arbetsbefriade blev dom snart hotfulla mot
  den som visade flaggan, han stod dock på sig trots att dom försökte skymma och rycka
  flaggan ifrån honom, speciellt en väldigt gapig Arabtjej var väldigt aggresiv och tror
  förstås att dom bestämmer här i landet vilka symboler som får visas fram, tack vare
  den mjäkiga attityd som Sverige visat och visar mot vissa grupper1

  Och i vanlig ordning lyste polisen med sin frånvaro här,? Aktiva var dock polisen när
  Svenska fredliga demonstrationer mot tillståndet i landet samlades i Stockholm nu
  i helgen, då var man snabb att upplösa dessa demonstrationer och skylde på
  Coronarisken??? Det är tydligen ingen fara när Gapiga Araber skriker ut sin
  avsky över en för dem förhatlig symbol visas i Göteborg?? Kom sen och säg att
  det inte är politiskt styrt från högsta ort!

  24
 8. Kyrkan ska vara en plats för ro och eftertanke.Där människor upplever livets glädjestunder och sorgestunder.Jag gick ur Svenska stadskyrkan när min församlingskyrka plockade bort korset framme vid koret ! Motivet var att alla ska vara välkomna ! Jag är inte religiös,men jag tycker om att gå in och titta i olika kyrkor och sitta ner och få en lugn stund.Kyrkan skall inte ta ställning politiskt utan vara det kyrkan är till för.Ge människor tröst och tilförsikt i livets alla skeden.

  21
 9. Ju mer araber ju mer islam ju mer antisemitism
  Nazismen och islamismen i samma påse och Svenska Kyrkan bistår med glädje
  När skall allah dessa ”goda” vakna?

  27
  1

Kommentera