Elpriset stiger kraftigt i söder

ENERGIPOLITIK. I morgon, måndag väntas ett betydligt högre elpris än under de senaste veckorna, enligt den nordiska elbörsen Nord Pool.

Steget Efter. Miljöpartiet och kärnkraftet

De högre elpriserna drabbar framför allt södra Sverige, elområde 3 och 4. Där ligger priset på 253 öre per kilowattimme. Det är exklusive skatter och avgifter.

I norr väntas priser på 52 öre per kilowattimme. Elpriset har inte varit så högt som det kommer att vara under måndagen sedan före jul.

-Pettersson säger att desto högre elpris ju mer skatteintäkter till staten.

Och lite märkligt är att produktionskostnaderna för elen har inte ökat, varken för vind, vatten eller kärnkraft. Det är politik…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

8 thoughts on “Elpriset stiger kraftigt i söder

 1. Att vi har en riktig skitregering jämfört med Norge är klart, där subventionerar de elpriset med 80% om det stiger till mer än 70 öre. per KWh

  43
 2. Orsaken till att investeringar i kärnkraft är olönsam, beror på kärnkraftsskatten som inrättades för att göra den olönsam. Utan kärnkraftsskatten är det den billigaste och pålitligaste.

  51
 3. Man kan fråga sig hur fungera prissättningen på elen egentligen . Enligt den Nordiska elbörsen NordPool så sätts priset TIMME för TIMME ,så då är min undran hur kan dom då gå ut och sätta priset flera timmar innan .Hela den här cirkusen kring elen verkar vara lite hipp som happ , var finns den politiker som vågar att slå näven i bordet och säga att nu måste det till riktlinjer som gör att det hela fungerar ,att vår statsminister gör något radikalt i frågan finner jag som tämligen osannolikt för hon har nog fullt sjå med att ”sopa” igen spåren efter sin städerska , men man kan ju tycka att det borde finnas någon inom dom beslutande organen har lite kurage och göra någonting .

  40
 4. Befria det svenska kraftnätet från EU:s ok. Till en del är priserna i elområde 3 och 4 betingade av effektunderskott men huvuddelen av prisökningen är energiexporten till främst Danmark och Tyskland. Lösningen för efterblivna politiker är att satsa ännu mer på vindkraft i norr och bygga högspänningsledningar för tiotals miljarder som skulle kunna användas till ny kärnkraft.

  36

Kommentera