Nato blixtinkallar till extra utrikesministermöte

UTRIKES. Nato blixtinkallar till ett extrainsatt utrikesministermöte på fredag, rapporterar norska medier. Mötet ska handla om Ukraina och kommer att ledas av generalsekreteraren Jens Stoltenberg.

Natos medlemmar i Europa

Ministrarna ska diskutera Rysslands militära upprustning i och runt Ukraina och andra bredare europeiska säkerhetsfrågor, skriver NRK. Tiden för mötet är klockan 14, och klockan 16.15 ska Stoltenberg hålla presskonferens.

I mitten av januari har Ryssland inbokade separata möten med USA, Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). EU:s utrikeschef Josep Borrell besöker Ukraina denna vecka i vad som Bryssel beskriver som en gest av stöd för Ukraina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Nato blixtinkallar till extra utrikesministermöte

 1. Ryssland har en ekonomi som Italiens. Att i videon se hur stora militära resurser Ryssland trots allt har jämfört med NATO (som består av USA och 19 andra länder!) visar hur otroligt stor del av Rysslands ekonomi som går till militären. Detta trots att de flesta ryssar lever eländigt. Det är precis som under Sovjettiden.

  19
  15
  • Ryssland och bland andra Sverige hade gemensamma militärövningar fram till 2008 då det fredsälskande Ryssland invaderade delar av det stora hotet Georgien.

   16
   10
   • Ryssland gjorde i Georgien vad US gjorde i Grenada, skyddade sin befolkning. Jämför sedan hur många krig som Ryssland/Sovjet varit inblandade i sedan 1950 och jämför siffran med USA. Vad jag vet så har USA varit i krig sedan 1950 och fram till idag. Man lyckades vinna i Grenada och Panama. Men det är inte Ryssland som är hotet, Kina har sagt att den som anfaller Ryssland ska få ångra det

    8
    1
   • Senast jag kollade ockuperar inte USA en del av Grenada sedan deras polisaktion tillsammans med andra karibiska nationer mot landet 1983 efter den socialistiska kuppen i landet och efter att de avrättat den demokratiskt valde premiärministern. Så den aktionen var på begäran av den lagliga regeringen i Grenada och det karibiska förbundet.

    Rysslands invasion av Georgien var inte det. Om ett land anser att deras medborgare i andra länder behöver skydd är det upptill hemlandet att ta emot sina medborgare. Det får däremot inte enligt internationell rätt invadera och ockupera andra länders territorium för påstådda hot mot egna medborgare i territoriet.

    2
    1
  • Levnadsstandarden i dagens Ryssland är inte direkt jämförbra med kommunisttidens och 90-talets. Jag har rest i det sovjetiska ”Qparadiset” på 80-talet och kan förvisso konstatera att standarden på byggnaderna är i regel likadan nu som då, men i övrigt får jag inte uppfattningen att det är gamla Kommunistsovjet som jag ser när jag läser på ryska sajter. Men det tar såklart tid att modernisera ett samhälle efter det kommunistiska helvetet ryssarna gått igenom under 70 år. Ryssland behöver en stabil statsledning som styr upp landet, men det får inte ske till priset av att i strid med gällande folkrätt ockupera andra länder. Där menar jag att vi ska dra gränsen.

   Sovjet? Nej tack!

   Ryssland? Njää!

   7
   2
  • Har du vart där både under kommunisttiden och nu, eftersom du kan avsluta din kommentar på det viset?

   3
   1
 2. Alla som är rationella och sakliga vet att det är Putin, som är rysk-ortodox ultranationalist, som utsett Väst till fiende. Väst har aldrig efter Sovjets fall hotat Ryssland och behandlade inte Ryssland som ett hot innan Putin utsåg Väst till fiende och började stötta alla Västs fiender och invadera grannländer.
  Det enda Väst var intresserat av var att låta de suveräna stater som befriades efter Sovjets fall förbli fria.
  Problemet är att Putin vill återskapa ett ryskt imperium. Ett stor-Ryssland. Putin har redan invaderat och tagit områden i suveräna stater som Georgien och Ukraina.

  21
  16
  • Fast du ska inte glömma (N)Obamas fulspel tillsammans med Hillary Clinton, som matade IS med vapen i Syrien efter Bashar Al-Assad nekat USA dra en pipeline genom Syrien. Så det är mer än bara Putins maktbegär som spelar in.

   31
   4
   • Ovanligt att dom har ett verkligt problem att jobba med. Det är dom inte vana vid.

    4
    8
   • Det är riktigt, men kurderna gillar det. Turkarna har också trupper där samt Ryssland men de är välkomna av regeringen men jag fattar inte.

    På vilket sätt ger det Ryssland rätt att hota grannländerna inklusive Sverige och Finland?

    6
    4
  • Vilka grannländer har Ryssland invaderat? Jag vet att USA invaderade El Salvador, Nicaragua, Haiti, Guatemala m.fl. 14 åra krig i Afghanistan och man fick åka hem med svansen mellan benen på precis samma sätt som när man fick på käften i Vietnam.
   USA-stödda statskupper
   Chile
   Kambodja (USA stöttade Pol Pot)
   Venezuela
   Honduras
   Ukraina
   Bolivia
   Jag förstår inte hur det kommer sig att så många är ”rädda” för Ryssland, när det är USA som är den stora faran. Senast jag kollade så ville Ryssland sälja gas till Europas industrier, men USA säger ”nej”. ka USA ersätta de som blir arbetslösa?

   8
   3
   • Du vet att Ryssland på 2000-talet inte bara invaderat utan även annekterat delar av Georgien och Ukraina, om det blir samma sak i Moldavien där de har trupper vet jag ej. Ryssland har dessutom nyligen hotat Finland och Sverige.

    Svensk/finska ansökningar till försvarsalliansen Nato kommer få ”allvarliga militära och politiska konsekvenser” och skulle kräva ett ”adekvat svar” från den ryska sidan, enligt Moskva.

    Putin hotar världsfreden.

    4
    6
  • Det var USA:s militärindustriella komplex som såg till att Ryssland inte fick gå med i NATO i början av 1990-talet. De behövde Ryssland som fiende till USA för att säkra en stor vapenförsäljning till övriga NATO-länder.

   7
   1

Kommentera