Kvinnlig IS-terrorist åtalas för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott

ISLAM. Åklagaren har åtalat en 49-årig kvinna, Lina Ishaq, misstänkt för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott, grovt brott. Hon är häktad sedan den 23 september 2021 och misstänks för att tillsammans och i samförstånd med andra ha använt ett barn under 15 år som barnsoldat.

Lina Ishaq var allsvensk fotbollspelare men valde Islam. Ishaq hade möjlighet att sätta sig och barnen i säkerhet efter att hennes man dött 2013 men valde Islamska staten.

Lina Ishaq åtalas för att hon som vårdnadshavare och förälder fört sin son, född i maj 2001, till Syrien i april 2013. Hon är misstänkt för att ha tillsett att sonen under perioden den 1 augusti 2013 till den 27 maj 2016, då han fyllde 15 år, i Syrien rekryterats och kontinuerligt använts för att direkt delta i fientligheter som utförts av väpnade grupper, däribland terroristorganisationen IS. Ishaq åtalas för att hon möjliggjort att han kunnat rekryteras och användas som barnsoldat från det att han var 12 år till dess att han fyllde 15 år.

Pojken som ska ha rekryterats som barnsoldat till IS av sin 49-åriga mamma dog i den väpnade konflikten, nyss fyllda 16 år, uppger åklagaren Reena Devgun.

Kvinnan hade totalt fem barn.

Detta är första gången åtal väcks i Sverige för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat.

Utredningen ger stöd för att sonen under tiden han bott hemma utbildats och tränats för att delta i fientligheterna, att han utrustats med militär utrustning samt militära vapen och att han använts i strid och för propagandasyfte samt för andra uppdrag som utgjort ett led i krigföringen, säger kammaråklagare Reena Devgun.

Ishaq anlände till Sverige i december 2020 och häktades initialt för misstanke om äktenskapstvång begånget i Syrien. Den förundersökningen är numera nedlagd.

Det finns ett absolut förbud mot att använda barn under 15 år för direkt deltagande i fientligheterna under en väpnad konflikt. Det straffbara området innefattar inte bara att använda barn i strid utan kan avse en rad olika förfaranden kopplade till krigföringen som att hålla utkik, spionera eller använda barn som lockbete, kurirer eller vakter, säger kammaråklagare Karolina Wieslander.

Åklagarna har bedömt gärningen som grov bland annat med hänsyn till att kvinnan har haft ett särskilt ansvar för pojken, att han rekryterades och användes som barnsoldat av en terroristorganisation som tillämpat en krigföring som varit synnerligen hänsynslös och brutal, att pojken användes för stridsuppdrag och utrustades med militära vapen samt att han genom gärningen försatts i livsfara.

Kvinnan förnekar alla anklagelser.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 20218-20.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 thoughts on “Kvinnlig IS-terrorist åtalas för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott

 1. må WLADIMIR PUTIN ta en ordentlig tankeställare innan
  han fattar helt fel beslut…vet ej om Ukraina sprattlar emot
  vid fel beslut…troligen de som Putin nu försöker skrämma
  Ukrainarna att vika ner sig i en redan orolig situation globalt,
  därför vore det måhända va skeendet urartar i, så kanske
  en ”nedvikning” är det bästa som kan ske tyvärr…bäst vore
  om Kung Bore visade musklerna ordentligt, typ krigsvintrar
  på 40-talet, då skulle säkert Ryssen lomma hemmåt

 2. Så varför åtalades och dömdes inte hon i Syrien?
  Hon kan skickas till Assad för dom och ungen kan skickas hem till Libanon.

  29

Kommentera