”Du ska vara tyst och inte prata med polisen”

BROTTSLIGHET. ”Ingen kommentar.” Poliser möts ofta av tystnad när de försöker utreda brott, både i kretsarna kring kriminella nätverk och bland andra misstänkta. Trycket på att inte prata är enormt: den som inte kan visa upp ett ”rent” förhör riskerar att råka illa ut, rapporterar Svenska Dagbladet.

”Ledaren” Mohamed Ali, foto: Polisen. Samtlig fem dömda samt de två offren i Köpenhamn var lika solbränd och det lönade sig inte att vara tyst i förhören. Mohamed Ali, Benjamin Owusu Afriyie och Mansor Ismail dömdes till livstid. Två yngre somalier som var 17 när morden begicks dömdes till 16 år fängelse i Danmark.

Att polisens frågor besvaras med tystnad eller ”ingen kommentar” under förhör med grovt kriminella är egentligen inget nytt. Men de senaste åren har någonting förändrats, upplever flera mycket erfarna utredare och förhörsledare inom polisen samt advokater som TT har pratat med. Att hålla tyst har blivit mer en regel än ett undantag, även då det handlar om mindre allvarliga brott.

Nästan alla misstänkta säger ”ingen kommentar”, eller att de vill utnyttja sin rätt att vara tyst. Det har alltid funnits folk som har gjort så, men det har varit ett fåtal, säger Torsten Alm, mångårig polis och utredare vid Huddingepolisen.

Nu har det blivit mer som en regel, att så fort du är misstänkt för ett brott, det kan vara så enkelt som en ringa stöld, så är det ”ingen kommentar”, fyller kollegan Ulf Sundström i.

Allra tydligast är tendensen vid brott med koppling till kriminella nätverk, där det finns en stark tystnadskultur och motvilja att samarbeta med rättsväsendet.

– Du ska vara tyst, du ska inte prata med polisen. Du ska inte säga någonting, framför allt inte om du är med i gänget och är misstänkt för brott. Om de så ser sin bästa kompis bli mördad är de tysta, säger Torsten Alm.

Bloggen har skrivit en hel del om de ”svenska” somalier som greps och dömdes i Köpenhamn för ett drygt år sedan. I Danmark kan inte de kriminella invandrargängens unga mördare räkna med svenska ungdomsrabatter eller mjukare häktningsregler. Gängkriminella straffas stenhårt och tystnadskulturen som de praktiserar i svenska domstolar skjuts i sank av tuffare rättegångsregler.

I förhören med Dödspatrullen ilsknade ledaren till när åklagaren överraskade honom med tidigare hemlig DNA-bevisning som visade att han suttit i mördarnas flyktbil.

I den danska rättegången kan åklagaren hemlighålla bevis som presenteras först om den misstänkta verkar ljuga i förhör. – Varför säger ni det nu, utbrister ledaren när han konfronteras med åklagarens hemliga trumfkort.

Ledaren är van vid Sverige där han kan läsa polisens utredning före rättegången och därmed ges en chans att anpassa sin berättelse.

På punkt efter punkt framstår svensk behandling av kriminella gäng som en bullerbytillvaro trots att politiker efter några spektakulära dödsskjutningar har plockat fram plakat med hårda ord och tomma löften. Det danska rättsväsendet daltar inte med ungdomar och gängkriminella.

I Sverige har de kriminella gängen lärt sig att använda ungdomar för att begå grova brott men när två ungdomar, som var 17 år vid dubbelmordet i Herlev, nu ställs inför rätta riskerar de att dömas till 20 års fängelse.

I Sverige dömdes Abdirizak Osman, som kopplas till Dödspatrullen, till tre års ungdomsvård när han sköt ihjäl en man från det rivaliserande gänget Shottaz på en pizzeria i Rinkeby.

-Pettersson tycker att svenska politiker som vill ”stoppa skjutandet” borde noga följa rättegångar mot grovt kriminella i Danmark.

Abdirizak Osman. Foto: Polisen
En ”svensk” skjuten i Köpenhamn är ingen trevlig syn. De gripna och misstänkta hade samma solbränna.
”Sluta skjut” är ett samarbete mellan Polisen, Malmö stad, Kriminalvården och engagerade medborgare som infördes 2018.

Antal skjutna till döds nedan, de senaste åren är min privata statistik, där endast gängrelaterade mord med skjutvapen är med, det har varit några fler skjutvapenmord som inte är kopplade till gängkriminalitet, dom är inte medräknade. Minst 90 procent sedan 2015 är invandrare. 2014 och tidigare är alla skjutna enligt officiell statistik.

 • 2021: 44 st hittills, totalt ligger dock antalet mord en bra bit över 100 st
 • 2020: 43 st
 • 2019: 41 st
 • 2018: 45 st
 • 2017: 43 st
 • 2016: 28 st
 • 2015: 28 st
 • Stefan Löfven vinner valet och lovar bekämpa den grova brottsligheten med hjälp av justitieminister Morgan Johansson.
 • 2010–14: 14 st sammanlagt
 • 2005–09: 9 st sammanlagt
 • 2000–04: 8 st sammanlagt
 • 1995–99: 7 st sammanlagt
 • 1990–94: 4 st sammanlagt

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “”Du ska vara tyst och inte prata med polisen”

 1. Det är inte svårt att göra som i Danmark, nej det är det inte men då kan man inte ha en
  velpotta till justitieminister som inte får något ur händerna, den enda gången han haft brått
  var väl när dom ändrade grundlagen så att Löfven kunde skänka 150 Miljarder av våra barn
  och barnbarns framtid så att andra länders folk kunde tidigarelägga pensionen?

 2. man skall inte prata med poliser dom är ju ute att jävlas med alla!
  det har hänt att att man har möjlighet att nyppa någon. men när polisen kommer så säger dom nä så arbetar inte vi det är du som är svinet det är ju du som tvingar oss att jobba.. dånt här skit har vi inte tid med !! och det har hänt mig detfinns överhuvudtaget ingen dom jelst orsak att prata med poliser dom siktar in sig på dig det är du som är skurken. en sån här jihadist neger den vågar man inte röra det krävs en hel piket buss full av poliser ? och den dom ger dig på är få den som blivit kvivad eller rånad

 3. Ingen nyhet! Den erfarenhet jag har härrör sig från början av 1979🤔!
  Dagens brott, etc har tillåtits fortgå en längre tid utan åtgärder. Resultatet kan avläsas numera. Skyll inte på poliser och ordningsvakter etc. Kunskapen fanns redan då. Vad är problemet med er politiker?

  21
  • Problemet med dagens politiker har inte förmågan att se orsak och verkan och inget annat heller för den delen, en flock obildade personer som valsat igenom ungdomsförbund eller äldre släktingars politiska engagemang som öppnat dörren för dom.

   24
 4. SVT brukar skriva, lite överflödigt, att de döms mot sitt nekande. Vilka av dessa skulle erkänna?

  23
 5. Svenskt medborgarskap ska kunna dras in för utländska medborgare.
  Utlänningar med svenskt medborgarskap blir av med det vid fängelsedom, undantag se nedan.
  Utlänningar som döms till fängelse ska utvisas.

  Vid brott där utlänningar är inblandade kan åklagaren ge kronvittnet (den som berättar först vad som verkligen hände och får de andra fällda) fripass från utvisning efter avtjänat straff. Detta gäller bara en av de inblandade, resten kommer att skickas hem efter avtjänat straff.

  Poängen är att det som alla utlänningar fruktar mest är en utvisning, därför kommer de tävla om att skvallra först eftersom de som de skvallrar på ändå inte kommer att finnas kvar i landet när vederbörande kommer ut från eventuellt fängelsestraff.

  Dessutom ska vi använda lagen om kriminellt umgänge mer för att utvisa alla utlänningar som umgås med kända kriminella personer.

  27
 6. Det är inget jättesvårt att göra som t.ex Danmark, studera hur lagar mot brottsligheten fungerar i andra länder och hitta sätt att försvåra för kriminella, men det är som om våra svenska politiker inte vill störa de kriminella. Vad det beror på kommer vi kankse aldrig få reda på.

  24

Kommentera