Priset på rysk gas i Europa skjuter i höjden

ENERGI. Europa betalar nya rekordpriser för rysk gas. Orsaken är att den nya gasledningen Nord Stream 2 inte får klartecken av Tyskland och att europeiska länder inte tecknar långtidskontrakt på gas, hävdar Rysslands vice premiärminister Alexander Novak.

EU:s mardröm

Det europeiska priset på gas nådde nytt rekord i början av veckan. Då hade det ökat med nästan 800 procent sedan början av 2021. På julafton sjönk priset igen, men det har fortfarande en ökning med över 400 procent sedan januari, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ryska statskontrollerade Gazprom som har monopol på exporten till Europa skickar gasen i ledningar genom Polen och Ukraina. Men Gazprom har skurit ned kraftigt på leveranserna, hävdar Ukraina.

”Att minska gasförsörjningen till EU vid en tidpunkt då kostnaden har nått 2 000 amerikanska dollar (per tusen kubikmeter) tyder på att detta inte är ekonomiska beslut, utan rent politiska beslut som syftar till att öka trycket på EU att lansera North Stream 2 på ryska villkor” skriver Ukrainas chef för gasexport, Sergej Makogon, på sin Facebooksida på julaftonen.

Det sker samtidigt som spänningarna ökar mellan Ryssland och Väst. På julafton publicerades nya satellitbilder av vad som uppges vara ny rysk mobilisering nära Ukraina.

-Pettersson noterar att Ryssland påstår att anledningen till gasbristen är att EU vägrar teckna långtidskontrakt, det kan vara sant, men det kan också vara så att dessa kontrakt innehåller villkor som inte kan accepteras.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Priset på rysk gas i Europa skjuter i höjden

 1. Pettersson jag menar att inga EU-länder som har avtal om gasleveranser klagar att Ryssland inte fullföljer avtalet.
  Eller har du en annan info? Fram med den i så fall.
  Varför klagar Polen och Ukraina vet både du och jag och andra vettiga människor. 😉


 2. vet ej om det är storleken på innevånarna på jorden som gjort att de
  flesta MYRARTERNAS samhällen på jorden gnetat på och gör sitt
  och tycks skita i varandras later och åsikter, va vi vet iaf ?
  människan är förhållandevis ganska så maffig i jämförelse med en
  myra…myran har funnits långt innan människan skåda ngt ljus här
  på planeten, skall vår existens behöva sluta med konstaterandet att
  vi va för näriga och hungriga inbördes för en samvaro på tu man
  hand…med stor sannolikhet är och blir vår närvaro förhållandevis
  kort jämfört med myrans historia på Tellus…vi hade inget vettigt här
  att göra, så enkelt är det…amen

 3. Pettersson ”Gazprom har skurit ned kraftigt på leveranserna, hävdar Ukraina” i original ( gå till Facebook-källa som du hänvisade till) i själva verket ” minskar ” och ” skär ned leveranserna VIA POLEN OCH UKRAINA”.
  Vad gäller Ukraina är det från 109 kubikmeter/dag till 87,7 dvs 19,5% minskning.
  Heter det KRAFTIGT?

 4. Pettersson jag håller med dig. Polen är emot art Nord Stream 2 satts i drift pga framförallt ekonomiska skäl:
  1. Polen förlorar på uteblivna intäkter på transit av Rysslands gas
  2. Polen hoppas att tjäna pengar genom transit av norsk gas via sin egen PP som planeras att bli färdig i slutet av 2022.
  Punkt 1 gäller även Ukraina.
  Om man inte ser sambandet så är man dum

 5. Pettersson vilka ” vilkor som inte kan accepteras”?
  EU vill tvinga Ryssland leverera gas via Ukraina och Polen som var pådrivande att ta ” ändringar i EU-gasdirektivet” 2019 när Nord Stream 2 var nästan färdig. Visst förlorar dem på gastransit som uteblir så hets mot Ryssland uppblåstes och EU ändrade i gasdirektivet som Polen och USA vill. Bara idiot inte ser de ländernas ekonomiska intressen att stoppa Nord Stream 2

  6
  1
 6. ganska enkel match att fixa, ett givande och tagande…
  bara svara med liknande handelsrestriktioner?
  …den som torskar mest idf skulle tveklöst bli Putin, men
  dra igång ngt dylikt kommer svida i skinnet för alla…EU
  har bollen nu, hela menyn kan dra igång ett rent helvete
  i Ukraina…gäller ha tungan rätt i mun idf å inte förivra sig

  2
  3
  • …å inte förivra sig och bygga på med 1 ytterligare hämnd för den senaste
   oförrätten…utan ist hoppas på att FÖRSTÅNDET till slut segrar över 1 even-
   tuell SENASTE dumhet som i ilska och vredesmod KAN ha förorsakat!

   Behövs egentligen så litet för att en ljusare värld för alla resenärer på klotet
   skall kunna känna de hopp som alla innerst inne egentligen eftersträva!

   1
   1
 7. Skyll inte på Ryssland för att politikerna i Europa avvecklat kol och kärnkraft, och satsat på värdelösa vindsnurror och solkraft.

 8. Ryssarna sitter med trumf på hand och speciellt tyskarna har svarte petter och dessutom har tyskarna tydligen givit efter för amerikanerna. Att gas nu börjar skeppas över från nordamerika har ingen större effekt pga de volymer som behövs vs vad som är möjligt att skeppa över.

  Faktum är att Europa sitter i en rävsax som naiva, godhetssignalernande politruker har skapat aldeles på egen hand, dessutom frivilligt och därmed erbjudit Kreml ett utmärkt tillfälle att koppla strupgrepp.

  Man bör dessutom minnas att de gröna i Tyskland ( som nu innehar bla utrikesministeriet är motståndare till att använda gas ….

 9. Energileveranser från Ryssland till Europa borde alltid vara på långtidskontrakt med fasta priser eller en kombination av rörligt och fast pris och volymer som är reglerade.

  Sådana avtal gör det möjligt för Ryssland att göra stora investeringar i den nödvändiga infrastrukturen, samtidigt som köparna fick energisäkerhet.

  För mig är det obegripligt att inte ett avtal är träffat om Nord Stream 2 med volymer och pris innan ledningen byggdes.

  8
  1
 10. Det kostar att ta fram höghastighetsmisiler, man undrar har inte Europas länder kontrakt
  på hur mycket gas som ska levereras, bryter Ryssarna kontraktet, så ska Europeerna
  göra likadant, utpressning ska aldrig löna sig! Man får tanken på storhetsvansinne
  såsom Putin gått på den senaste tiden!

  5
  12
  • Rysslands Gazprom har fullföljt sina kontrakt till punkt och pricka, med råge dessutom. Knappast Rysslands fel att man inte ökat inköpsvolymen från kundernas sida eller att de satt stopp för Nordstream 2 så jag förstår inte allt svammel om utpressning, vilket är total lögn. Som man bäddar får man ligga. Europa styrs av idioter som endast följer husses order på andra sidan Atlanten. Bara att bita i det sura äpplet och gilla läget.

   14
   1
   • Ungern träffade ett långt kontrakt med Gazprom som gäller till 2036. Det kunde många andra EU-länder gjort men de räknade med sänkta priser.

    12
 11. När man tittar på kartan, så finns det nog anledning för Ryssland att få igång Nord Stream II. Konstigt att de sätter så hög press på Europa, tom ”stryper” på leveranserna som Ukraina hävdar (så det måste vara sant). Frågan är om inte Ryssarna är fullständiga idioter ändå, med storhetsvansinne och krig i sinnet som Det skrivs dagligen om. Jag undrar dock…

  6
  15
  • ”inte Ryssarna är fullständiga idioter ändå, med storhetsvansinne och krig i sinnet” Är det ryska staten och mllitären du menar, så JA.Men enskilda ryssar är inte idioter. Dom är mycket gästvänliga och omtänksamma på individnivå, men alltså dock inte om det kommer till stat, militär, åsiktskontroll. Det är ryska staten och militären du har att frukta. Fråga baltiska människor när du träffar dom. fråga polacker, tjecker, ungrare. Och nu ukrainare. Alla med negativa erfarenheter av ryska STATEN och MILITÄREN.

   3
   3
   • Nja Heiti, min text var ironiskt menad. Ryssarna är absolut inga idioter, jag känner flera. Jag menar dock att det hetsas mot Ryssland för full o allt sägs är deras fel. Kollar på kartan och frågar dig varför Ryssarna skulle vägrar gasleveranser tex.

  • Ryssland levererar enligt avtal. Ingen av EU-länder klagar…
   Ukraina vill förstås ha mer intäkter från gasleveranser som är några % av Ukrainas BVP. Men för Ryssland som har numera egen gasledning utan några mellanhänder är förstås fördelaktigt att avvänta på slutligt beslut angående Nord Stream 2 och slippa onödiga extrakostnader i typ transitkostnader.
   Är det inte logiskt?

   • Pettersson, alla vet att Ryssland levererar enligt avtal. Annars skulle det stå precis överallt precis som du brukar uttrycka dig att ” det går inte lita på Ryssland” osv …Men det står ingenstans.
    Eller om du har info att Ryssland bryter mot avtal om GASLEVERANSER så väntar med spänningen på en länk till källa.
    Vilka exakt ” villkor som Ryssland erbjuder kan vara oacceptabla”? Du vet ingenting. Och återigen. Det skulle stå överallt att ” sådana vllkor som Ryssland erbjuder är oacceptabla” osv. Har du läst om några överhuvudtaget?
    Jag läste bara att Polen och Ukraina förlorar sina enorma intäkter på gasleveranser. Den enda anledningen var att påstådda av USA ” politiska makten”.
    Jag ser skillnaden i din inställning och det glädjer mig verkligen att du lyssnar på dina läsare och började fördjupa dig i ämnet lite grann. Visst det är svårt att ändra sig i en fråga.

  • Vad har gasleveranser med ” storhetsvansinne och krig i sinnet” att göra?
   Ryssland har inte brutit mot något avtal om gasleveranser.
   Det är löjligt att Ukraina anklagar Ryssland att inte sälja gas nu när priserna är så höga. För mig personligen är tecken på art Ryssland inte vill utnyttja situationen för att bli anklagad för detta…😉

Kommentera