Amerikanska influerare sprider Kinas propaganda

PROPAGANDA. Mängder av amerikaner med hundratusentals följare på sociala medier får betalt för att sprida smickrande information om Kina. De försöker bland annat försköna bilden av omskolningslägren för uigurer i Xinjiang, enligt en granskning av New York Times, skriver Dagens Nyheter.

Kinas president Xi Jinping. Foto: Paul Kagame CC By

Youtube-stjärnan Cyrus Janssen låter säker på sin sak när han inför sina hundratusentals följare påstår att globala medier ljuger om Kina. – Ingen i väst kunde ens föreställa sig att Kina kunde bli så här framgångsrikt. Det är den främsta orsaken till att västerländska medier ständigt attackerar Kina, säger Cyrus Janssen.

I en Youtube-video som setts mer än 200 000 gånger förklarar Cyrus Janssen att han är amerikan, ”men älskar Kina”. Han är en av många amerikanska influerare som med stöd av kinesiska staten sprider positiv information om landet på sociala medier.

Ett stort antal amerikaner med hundratusentals följare på sociala plattformar som Youtube, Facebook, Twitter, Tiktok eller Instagram producerar regelbundet material som sponsras eller subventioneras av den kinesiska staten, enligt New York Times granskning.

De bjuds på resor till vackra turistmål eller till politiskt kontroversiella delar av Kina och sprider sedan videor som smickrar Kinas självbild, ofta ackompanjerade av monologer som ifrågasätter den negativa bilden av Kina i omvärlden, eller de hårda omständigheterna för uigurer på de så kallade omskolningslägren i Xinjiang.

Matt Galat, en amerikan med mer än 100 000 prenumeranter på Youtube, gjorde nyligen en resa till Xinjiang som ordnades av CGTN, ett statligt kinesiskt medieföretag. Under resan spelade Galat in Youtube-filmer som nu setts av hundratusentals där han påstår att hanteringen av uigurer i regionen inte är så brutal som västerländska medier påstår.

New York Times reportage visar även hur brittiska, kanadensiska och israeliska influerare hjälper Kina att sprida fördelaktig information på Youtube, Facebook och andra sociala plattformar.

Deras inflytande är ofta påtagligt. Enligt en granskning av Yale University tidigare i år, där 290 000 inlägg om Xinjiang på sociala medier undersöktes, kommer sex av de tio mest frekvent delade Youtube-videorna om Xinjiang från dessa statligt subventionerade, västerländska influerare.

Målet är att skapa kaos och ovisshet så att sanningen inte längre kan nå ut, säger Eric Liu, som tidigare arbetade som moderator för sociala medier för kinesiska företag, i en intervju med New York Times.

I veckan avslöjade även New York Times att polisen i Shanghai systematiskt använder fejkade konton och datorprogram som simulerar mänskligt beteende på nätet, så kallade bottar, på amerikanska sociala plattformar för att sprida propaganda.

Enligt tidningen utgör detta initiativ bara ”toppen av ett isberg” på ett världsomspännande system för att sprida falsk eller missvisande information via influerare och fejkade konton. Initiativen tycks ha ökat under den senaste perioden, möjligen för att stärka Kinas image inför vinter-OS i Peking nästa år.

Kina lägger i dag mer statliga resurser än något annat land i världen på globala påverkanskampanjer och nationell pr. Resultaten verkar än så länge bristfälliga. De senaste tre åren har förtroendet för Kina fallit kraftigt i de globala förtroendemätningar som görs av den amerikanska tankesmedjan Pew Research Center. I en mätning tidigare i år sade i snitt 27 procent av befolkningen i de 17 tillfrågade länderna att de har förtroende för Kina, en rekordlåg siffra.

-Pettersson antar att det inte bara är kineser som sysslar med detta, det sker troligen i de flesta länder, även i Sverige…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Amerikanska influerare sprider Kinas propaganda

 1. Om kineserna gav fan i att genetiskt manipulera virus som de sedan släpper ut i omvärlden skulle säkert omvärldens bild av dem vara positivare än vad den är idag.
  Jag säger att vi skär av alla kontakter med kineserna, isolerar dem och för över all tillverkning med mera till Indien och andra länder så kommer kinesernas framgångssaga vara slut och de glider snabbt ner på den position som de ska ha i världsordningen.

  4
  1
 2. Många kommentarer på bloggen är ryssvänliga och fientliga mot USA.
  Kan det vara gamla 1968 folk, där ränderna inte gått ur och förnuftet ännu inte återvänt.

  • Eller är det rysk propaganda som smygit sig in.
   Ryssarna kan bli en tillgång för Europa när det postkommunistiska försvunnet och demokrati inrättas.

 3. Det USA slår ner på,är det som vi i Abzurdistan kallar för ”presstöd” !
  Dessa surt förvärvade skattemedel utgår till de PK-organ,som förskönar, ljuger och fantiserar ihop reportage,om hur väl allt är i f.d. Sverige.
  Speciellt då ”allt gott” Socialisterna uträttat som kungöres i Stats-TV ,och belönas med dryga 5 miljarder kronor årligen …..

  18
 4. ”Får betalt för att sprida smickrande information”
  Påminner om det SVT sysslar med . Skriver att över 50% av de som gått programmet för att skaffa arbete ännu efter mer än 10 år fortfarande är inskrivna på arbetsförmedlingen.
  Och över 50% är närmare 85% , så de ljuger ju inte , om man säger så .

 5. I Sverige heter propagandaapparaten SVT och SR. Gammelmedia och Google gör också vad dom kan för att vilseleda oss. För den som vill ha lite ocensurerade sökningar rekommenderar jag DuckDuckGo, istället för Google. Prova skillnaden.

  24
  • Olof
   Alla vilseleder oss, vi kan inte lita på nån, våra barn är opolitliga våra fruar ser inte sanningen. Vi vaxxar ihjäl oss och vissa tror inte ens att jorden är platt.
   Vi är ohjälpligt fast i en undergång, styrda av vänstern och högern och bögar och andra hbtq personer. Och alla älskar muslimer, judar, bruna och svarta. Vi vita män, vi har ingen, vi har ingenstans att ta vägen,. Globalismen segrar och vi dör.

 6. nu är detju då attdessa ugurer är muslimer alltså jihadister och terrorister. och sen wtt kineserna inte lägger fingrarna i mellan här . det är väl självklart hur skulle det se ut i ett landmed 1’5 miljarder människor ja förstår att jänkarna skulle flina glatt i det läget .det vore höjdaren i söndra och härska..men det går inte det är snarare usa som faller i bitar och med den den anglosaxiska värdenn

  20
  2

Kommentera