TVP World – nyheter från Polen på engelska

MEDIA. För er som vill läsa nyheter som inte är tillrättalagda av de stora svenska bolagen finns nu TVP World på engelska. Där rapporteras om krisen vid gränsen mot Belarus och coronasitutuationen m.m.

Gas från Danmark och Norge är ett alternativ till den ryska gasen

Bland annat färdigställer Polen den baltiska delen av den nya gasledningen. Baltic Pipe genomförs i samarbete mellan det danska energiföretaget Energinet och det polska statliga energibolaget Gaz-System. Polens gasinfrastrukturoperatör Gaz-System har slutfört bygget av havsbottensektionen av den strategiska gasledningen Norge-Polen – Baltic Pipe – som Warszawa hoppas ska hjälpa landet att bli oberoende av rysk gas.

Baltic Pipe, är ett strategiskt projekt som fortfarande är under uppbyggnad och planeras att tas i drift i slutet av 2022, kommer att kunna pumpa upp till 10 miljarder kubikmeter (bcm) naturgas till Polen och upp till 3 miljarder kubikmeter av råvaran från Polen till Danmark, samt levererar till slutanvändare i grannländerna.

”Denna dag för oss betydligt närmare att uppnå den önskade säkra mångfalden av försörjningskällor till Polen 2022”, citerade Piotr Naimski, den polska regeringens kommissionär för strategisk energiinfrastruktur, i företagets pressmeddelande.

Enligt Naimski är de 10 miljarder bcm gas som den nya rörledningen kommer att kunna leverera till Polen varje år en jämförbar mängd med vad landet får från ryska Gazprom enligt det nuvarande långsiktiga kontraktet, som löper ut i december 2022.

Baltikum Pipe-projektet har erkänts av Europeiska kommissionen som ett ”Project of Common Interest” (PCI) och har fått finansiellt stöd från EU på totalt 266,8 miljoner euro.

De polska och danska gasinfrastrukturoperatörerna Gaz-System och Energinet är projektets två investerare.

Projektet består av följande fem delar:

1. Gasledning i Nordsjön
En gasledning i Nordsjön som förbinder de norska och danska gasledningsnäten

2. Gasledning i Danmark
Utbyggnad av det befintliga danska gasledningsnätet från västra till östra Danmark

3. Kompressorstation i Danmark
Kompressorstation på den östra delen av Själland

4. Gasledning i Östersjön
En ny gasledning i Östersjön mellan Danmark och Polen över Östersjön

5. Gasledning i Polen
Utbyggnad av det polska gasledningsnätet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “TVP World – nyheter från Polen på engelska

 1. men visst är! det bra med konkuransen det håller priset nere och den fria konkuransen är ju underbart

 2. ”… man bygger långa och kostnadskrävande Gasledningar in till Östersjöländerna, sen uppträder man stöddigt mot köparna av deras Gas??”
  Precis som en knarklangare är trevlig och ger dig första proven gratis så blir han stöddig och hård när du är beroende. För då måste du ha hans produkt.
  Så Putin gör mot Europa som Hitler gjorde mot Sverige 1940; vill du inte att ditt folk fryser ihjäl i vinter gör du som jag säger.

  Det bästa vi kan göra är att bygga flera kärnkraftverk i Sverige, vårt rike är som gjort för det då vi har en väldig stabil landmassa här.
  Med kärnkraft blir vi inte beroende av rysk, norsk, dansk, holländsk eller brittisk gas.

  13
  2
 3. Såg för några månader sedan Putins tal till församlingen. Alla var uppklädda men såg ingen som log. Vem är Putin? När han sitter på en häst med bar överkropp?

  9
  4
 4. Förstår inte Rysslands agerande, man bygger långa och kostnadskrävande Gasledningar in till Östersjöländerna, sen uppträder man stöddigt mot köparna av deras Gas??
  Kanske dags att Putin börjar att tagga ner sina storebrorsdrömmar om ett Storryssland??

  16
  6

Kommentera