Gaspriserna rasar, amerikanska gastankers på väg

ENERGIPOLITIK. Gaspriserna i Europa rasade med över 20 procent under torsdagen sedan en amerikansk flotta av tankers med flytande naturgas, LNG, satt kurs mot kontinenten.

Stena Line Gastanker

Det handlar om minst 10 fartyg. Ytterligare 20 tycks vara på väg att korsa Atlanten men har ännu inte angett någon slutdestination, enligt data som Bloomberg tagit del av.

Rallyt på den europeiska marknaden innebär att priserna just nu ligger 13 gånger högre än i USA. Priserna i Europa är samtidigt högre än i Asien.

Utvecklingen har alltså förändrat dynamiken på den globala gasmarknaden och fått LNG-tankers att lägga om kursen. För Europas del kan leveranserna från USA, där kapaciteten just nu är rekordhög, kompensera för bortfallet från Ryssland.

Importen från Ryssland föll kraftigt i veckan och kommer att vara begränsad i januari.

-Pettersson säger att det finns gas så det räcker i USA, Nigeria, Mellanöstern och Nordsjön. Om det finns fartyg att ersätta de ryska gasledningarna med vet jag inte, dessutom kan det bli problem med kapaciteten i hamnarna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

17 thoughts on “Gaspriserna rasar, amerikanska gastankers på väg

 1. President Putin sade idag på presskonferensen att det statsägda ryska bolaget Gazprom levererar mängden gas till Västeuropa enligt kontrakt. Enligt en del nyhetskällor kan man dock från Tyskland ha pumpat tillbaka en del av den ryska gasen till Polen, som sedan i sin tur pumpat den till Ukraina för att hjälpa detta land, vilket alltså kan förklara den brist som uppstått i Västeuropa – och som Ryssland fått skulden för.

  28
  1
  • Precis så är det. Gamarna köper gasen till det förmånligare kontraktspriset och säljer den vidare till marknadspris till ovan nämnda mottagare.
   Visst är det fantastiskt.

   21
   1
   • Förlåt, Pettersson – men glömde i julstöket igår kväll. Kan inte få till länken, men sök på internet på orden ”russian gas flows via Yamal pipeline reversed for second day”, så kan du läsa den Londonbaserade nyhetsbyrån Reuters rapport, sammanställd av deras reportrar i Moskva, Prag, Frankfurt och London; där framgår också att de tyska och polska energibolag, som köper den ryska gasen, säger att alla beställda gasvolymer har levererats från Ryssland. Jag har sökt på svenska msm-media men ingenting där om ovannämnda nyheter. För övrigt tillönskas God Jul till dig och din förträffliga web-site.

 2. Verkar konstigt att lägga sådana enorma summor på att lägga Nordstream-pipelinen och sedan inte nyttja den. Hur ska dom nu kunna räkna hem investeringen ? Nej, dra igång så mycket kärnkraft som bara går, så kan Putin stå där utan påtrycknings-medel.

  21
  5
  • Är du medveten om att det är Ryssland som till största delen har byggt och finansierat gasledningen?
   Tycker också vi ska satsa på kärnkraft men vilka ska då bygga reaktorerna?
   Ser man hur det ser ut med nybyggen i världen så är det nästan vara Ryssland och Kina som står för byggnationerna.

   10
   1
   • Gasledningen anläggs av konsortiet Nord Stream, vars ägare är ryska Gazprom 51%, tyska Wintershall Holding 15,5%, tyska E.ON Ruhrgas 15,5%, holländska Gasunie 9% samt franska GDF Suez 9%. Från Wikipedia.

    Ryssland har ungefär 30 procent av världens gastillgångar och det mesta finns i Västra Ryssland.

 3. Det är detta som är öppet krig på kapital-marknaden..,.
  Var håller nu miljöextremisterna hus ? Denna gas från USA var ju väldigt hatad,eftersom den utvinnes på sätt som förstör naturen i omgivningen,för eviga tider.
  Nåja sådana förstörelser måste man blunda för, (när det hela är som nu korrekt) och det gäller att konkurrera ut Ryssland !

  25
  2
 4. Har svårt att se att USA skulle kunna förse Europa med tillräcklig mängd gas via fartyg.
  Minns inte årskapaciteten på NS2 men vet att vi pratar om åtskilliga miljarder kubikmeter.
  Lär som sagt behövas vääääldigt många fartyg för att transportera den mängden gas även om vi I rörledningar pratar om gas i just gasform medans fartygen transporterar i vätskeform.
  Man pumpar otroliga mängder runt vårt jordklot och enklaste sättet (och billigaste) är att bygga rörledningar.

  20
  2
 5. USA skulle alltid ha varit leverantören av gas och inte Ryssland.
  Trump erbjöd också att förse Europa med gas, speciellt Merkels idiotiska Tyskland.

  28
  6
  • Min åsikt också. Hellre USA än Ryssland. Avståndet New Foundland-Irland är cirka det dubbla som Nord Stream från Viborg till Greifswald. Det är kanske på tiden att starta bygget av transatlantiska gasledningar USA-Europa som alternativ till Putins maffiametoder? Gas är trots allt ett vettigt reserv-alternativ till kärnkraft, när vi återstartat dom reaktorerna som miljöpsykopaterna inte lyckats påbörja rivningen av.

   8
   3
 6. Energiförsörjningen hade inte varit något problem någonstans i EU om man byggt ut istället för att lägga ner kärnkraften, endast en idiot lägger sitt öde i Putins eller Vindgudarnas händer!

  42
  1
 7. Storbritannien gör av med 20 miljoner kubikmeter om dan om varav hälften importeras. Dvs man behöver få in 3 gastanker i timman (mer på vintern). Resten av Europa behöver många fler tankers i timman.

  39
  1

Kommentera