Utred korruptionen i Sverige

KORRUPTION. Kan Sverige jämföras med södra Italien vad gäller korruptionens utbredning i samhället? Det måste forskare granska, anser tre etablerade statsvetare.

Den svenska korruptionen måste granskas och genomlysas, skriver statsvetarna Peter Esaiasson, Carina Gunnarson och Bo Rothstein på DN Debatt, bakom betalvägg.

Trots att Sverige är känt som ett av världens minst korrupta länder frodas den organiserade brottsligheten, enligt författarna. Angreppen riktas mot ersättningar till både enskilda och företag.

Omfattande fusk har avslöjats inom bland annat assistentersättning, hemtjänsten, det statliga tandvårdsstödet och olika former av anställningsstöd, enligt skribenterna.

Valfrihetsreformerna från 1990-talet har skapat en marknad för kriminella aktörer, skriver de.

”Vid sidan om valfrihetsreformerna är den omfattande migrationen en bakomliggande orsak till förvaltningsmodellens problem.”

Som exempel pekar statsvetarna på Södertälje, där de menar att den organiserade brottsligheten påverkar flera viktiga samhällsfunktioner. Ett annat exempel de lyfter är Göteborg, där tjänstemän inte vill eller kan rapportera om hot från kriminella till sina chefer, enligt artikelförfattarna.

-Pettersson noterar att i de exempel som debattörerna tar upp är det invaderade som ligger bakom brottsligheten men det behöver utredas vilka det är som gör kriminaliteten möjlig.

Läs gärna Sagan om Södertälje…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Utred korruptionen i Sverige

  1. Vi, som är uppfödda i Södertälje (bott där ca 75 år) vet hela historien.

    Har dessutom haft insyn i detta (bakom skynket) !

    Gör en resa i Södertäljes norra förorter för att ”njuta” av alla vita marmorslott
    med senaste BMW på den kakelbelagda garageuppfarten .

  2. Är det sant att Kakabahves röst på Magdalena i statsministeromröstningrn kostade svenska skattebetalare 1,5 miljarder i gåva till någon slags kurdisk organisation?

    14
    • Dum var väl Kakabave om hon inte insåg, att Anderssonskan mycket gärna ville ha makten, kosta vad det kosta ville.

  3. S har byggt upp en kader av trogna S-medlemmar som placeras inom alla myndigheter i landet. Även regionerna. Majoritéten av generaldirektörerna ingår. Även vänsteraktivister placeras ut systematiskt inom organisationerna. I USA kallas detta Deep State. Bara att den svenska varianten är avsevärt mycket ”Deeper”. S kommer alltså att i praktiken fortsätta att styra Sverige efter ett ev Regeringsskifte, då det kommer att ta mycket lång resp turbulent tid att röja upp i sörjan.

    18
  4. I Sverige är sprit en laddad fråga. Man bakar in vin och sprit i fakturan på en konferens. Det heter konferens om man tar dit någon som pratar några timmar på förmiddagen. Sedan blir det firmafest. Vinet blir måltidsdryck.
    Aktiviteten blir ett grupparbete då man tar en picnickorg och kör teambuilding. På engelska låter det bättre.
    Alla gör det,alla. Det placeras inte i korruptionsfacker i statistiken. Svenskarnas korruption, sätt bara en nolla till bakom blir det Italien. Svensken är billig att muta.
    Tillkommer mycket på kommun och landstingsnivå. Anbud, jobb. Man gynnar alltid samma. Man skriver ambudskraven så att bara svågern kan ta jobbet. Man talar om en timme innan vad lägsta ligger till kusinen.
    Sedan bygger kusinen en barbecue på din tomt.
    Det syns inte i statistiken. Inte materialet heller om du bygger själv. Man åker i mörkret och lite står utanför som du bara lastar in. Målarfärg. Möbler.
    Nu slutar jag för det blir så långt.

    22
    • Kristina.
      Ett litet påpekande. Under 80-90 talen började kraven på mutor, i samband med offentlig upphandling, sakteliga krypa neråt i offentlighetens hierarki. Det bottnade inte längre med ”kvartsbossarna”. Det började ställas krav på badbryggor, bastuanläggningar, tillbyggnader, kapitalvaror osv, nästan ogenerat. Alla visste hur det fungerade, och skattebetalarna stod för notan.
      Gjorde ett försök att släppa en ”bomb”, i pressen. Ingen vågade rota i det.

      11
  5. Generella bidrag är av ondo, mindre svinn om bidrag måste sökas och den sökande måste tillhandahålla bevis på berättigandet för att bidrag skall ges,
    Usch, säger myndigheten så mycket mer arbete för oss eftersom cheferna vill ha det lugnt och skönt.
    Men svinnet blev mindre och arbetet för myndighetsanställda mer likt ett produktionsarbete, de fick en känsla av att de gjort ett gott dagsverke vid hemgång.

    15
  6. För att över huvud taget kunna göra en genomlysande utredning av korruptionen inom offentligheten, i Sverige, måste vi först komma tillrätta med det systematiska valfusket. Så länge demokratins grundvalar inte står på stadig grund, kan inte problemen åtgärdas. Den stora mängd människor, som i det läget ser sin utkomst hotad, kommer att bekämpa/sabotera varje försök att rensa upp i ”träsket”.

    25
    • Dissidenten!

      Intressant, vad har du för fakta att peka på för att komma med en sådan famös beskyllning?

      2
      3
      • Erfarenhet bakom skottsäkert glas, ”arbetsplatser” ej tillgängliga för gemene man, skyddad verksamhet inom statsförvaltning!

        16
    • otal va de kvartsbasar hos underantreprenörer som på 60-70 talen smällde
      upp sina fritidshus (nu permanetboenden i 5 mille klass) med skoxat virke

  7. Att utreda korruption brukar falla på att de som är korrumperade inte vill utredas och således drar i tåtar för att slippa. Resultat är att det blir på sin höjd något offerlamm som ändå inte riktigt var med i klubben som åker dit.

    31
  8. …säkert mycket som döljer sig bakom den socialistiska hierarkin, den
    sicilianska maffian skulle bli gröna av avund om de hela kom i dagen

    32

Kommentera