Assistansbedrägeri igen, jordansk familj döms, lurade till sig 17 miljoner

BROTTSLIGHET & INVANDRING. En 68-årig man, hans fru och tre av mannens söner döms nu vid Attunda tingsrätt mål: B 12348-20 för grovt bidragsbrott avseende utbetald assistansersättning och penningtvättsbrott i norra Stockholm.

Mannen, som har postpolio, ska ha ljugit för Försäkringskassan om sitt hälsotillstånd och behov av assistans. Mannen ska därefter ha anlitat två assistenter via ett assistansbolag som ägs av en av mannens söner. Två andra söner ska också ha varit inblandade i bolaget.

I målet har det stått klart att 68-åringen har haft nedsatt hälsotillstånd. En viktig fråga att ta ställning till har därför varit om mannen har överdrivit behovet av hjälp och i så fall hur mycket. Tingsrätten har funnit att mannen har lämnat oriktiga uppgifter i så hög grad att han inte skulle fått någon assistansersättning alls om Försäkringskassan haft kännedom om de verkliga förhållandena, säger Malin Käll, rådman, i ett pressmeddelande.

Totalt har Försäkringskassan betalat ut 17 miljoner kronor i assistansersättning sedan 2011. De tre sönerna döms för sin medverkan till flera av utbetalningarna och mannens fru döms för medhjälp. Samtliga döms till mellan tre och fyra års fängelse.

Två av mannens assistenter döms för penningtvättsbrott till villkorlig dom och böter respektive skyddstillsyn och samhällstjänst.

-Pettersson säger att familjen verkar ha bra kontakter i Jordanien. Ändra lagen, dra in det svenska medborgarskapet och ut…

***

TIDIGARE 2021-10-22. Assistansbedrägeri igen, jordansk familj har lurat till sig 18 miljoner

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Under lång tid ska den misstänkte invandraren, boende i Sigtuna kommun ha överdrivet att han var svårt sjuk. Men myndigheter fattade misstankar om assistansfusk och nu väcks åtal mot mannen och flera av hans assistenter, skriver polisen.

I februari 2017 köpte mannen en Volvo V70. I februari 2018 anmälde familjen bilen som stulen i Märsta. I maj samma år togs foton i Jordanien där mannen poserade i samma svarta Volvo. Till Jordanien reste den förlamade araben utan assistenter. Foto: Polisen

I detta fall har det misstänkta bedrägeriet skett under många år och flera personer omfattas i åtalet, säger Per Wedsmark, vid bedrägerisektionen hos polisen i region Stockholm.

Den misstänkte mannen från Mellanöstern har i perioder haft assistentbehov 20 timmar om dygnet. Men enligt åtalet var han inte lika sjuk som intygen visade, något som styrks av bilder och filmer polisen funnit i beslagtagna mobiltelefoner.

Assistentbolaget som arbetat åt den misstänkte mannen har ägts av nära anhöriga och flera av assistenterna har också varit familjemedlemmar. Mellan åren 2011 till 2020 ska bolaget på felaktigt grunder fått 18 miljoner kronor utbetalade från svenska myndigheter.

Två söner i familjen startade assistensbolag och anställde ytterligare tre bröder, två systrar och även modern som ”personliga assistenter” åt pappan.

Vid husrannsakan mot mannens bostad hittades en svart portfölj i vilken mannens jordanska pass förvarades. Med hjälp av passtämplar kunde ett stort antal vistelser i arablandet bekräftas, från 2015 till 2019. Det rörde sig ofta om upprepade resor under samma år samt vistelser som varade i flera månader.

I portföljen fanns även mannens jordanska körkort, kontouppgifter till två bankkonton i Jordanien, 250.000 svenska kronor i femhundralappar, 2.400 jordanska dinarer, samt ett juridiskt dokument som reglerar annulleringen av en restaurangförsäljning i Jordanien – där mannen står registrerad som säljare.

Enligt åtalet har han under längre perioder befunnit sig utomlands, trots det ska assistentersättning tagits ut fastän assistenterna befann sig i Sverige. Vid andra tillfällen ska assistenter uppgett att de utfört assistentuppgifter även fast de jobbat på andra ställen eller ägnat sig åt andra dokumenterade aktiviteter.

Brottet rubriceras som grovt bidragsbrott, medhjälp till grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättbrott. Rättegången i Attunda tingsrätt inleds den 9 november.

-Pettersson säger att det är inte bara invandrare som begår assistansbedrägerier i stor skala men det är nästan bara invandrare från Mena-länderna och Balkan som åker fast.

De ansvariga läkare och andra myndigheter borde också åtalas för medhjälp. Med nuvarande lagstiftning går det inte att utvisa herrskapet eftersom de blivit svenska medborgare. Det är dags att ändra den lagen.

Om assistansbedrägeri på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Assistansbedrägeri igen, jordansk familj döms, lurade till sig 17 miljoner

 1. Konsekvensanalys betyder att man förutser
  resultatet av en åtgärd.

  …… socialdemokraterna ligger lite efter !
  …….. de börjar nu förstå sina misstag !

 2. 50% av alla svenskar är dummare än genomsnittet !

  Vilken tur om alla dom jobbar på försäkringskassan ?

  13
 3. Märkligt !!
  Ser inte att de blev återbetalnings skyldiga
  Blev det någon sorts give away acv miljonerna ??

 4. Har man en gång gjort affärer med araber gör man det aldrig mer. Dom ljuger och myglar i allt dom gör.

  30
 5. Jag kräks över dessa parasiter som 7-klövern tagit hit och dessutom vräker pengar över klanen. Föräldrar med småbarn som har olika handikapp får inte den hjälp som de har rätt till. Hur kan socialsvängen utföra sådan dåliga bedömningar. Att de inte skäms.

  33
 6. Håller med ovanstående, men varför är det så svårt att ändra lagen så att medborgarskap kan dras in vid brottslighet? I vissa fall ändrar och tänjer man på lagarna när det passar politikernas syften.

  30
  • – men då skulle ju socialdemokraterna inte vinna valet !

   Det är väl där och hos muslimerna (som de har kontrakt med)
   som de får sina röster ?

   – för bland människor som har högre IQ än genomsnittet är det
   väl ingen som röstar på socialdemokraterna ?

 7. Återigen betalas det ut miljoner innan någon på myndigheten vaknar och agerar.
  Det sägs att kvinnors list övergår männens förstånd, men tydligt är att vi kan byta två ord till muslimer och svenskar i meningen.
  Våra myndigheter, läs Generaldirektörer, gör tydligen ett allt för dåligt jobb.

  31
  • Dom är åtminstone duktiga på att höja sina egna löner, servicen till folket struntar dom i,
   Ta till exempel den Donna som är Postnords chef med fyra normala årslöner som
   MÅNADSLÖN? Men det tar en vecka att få ut ett brev med posten, detta trots att det
   klart står angivet att det är Prioriterad post??

   29

Kommentera