Ny kärnkraftsreaktor startar i Finland

KÄRNKRAFT. Strålsäkerhetscentralen STUK har idag beviljat Industrins Kraft tillstånd att starta den tredje Olkiluoto-reaktorn. Enligt STUK visar tester att reaktorn fungerar som den ska. Då Olkiluoto 3 nu beviljats tillstånd för kriticitets- och lågeffekttest, så kan bolaget för första gången inleda en kärnreaktion i den tredje reaktorn, rapporterar TVO.fi.

Olkiluoto kärnkraftverk ligger norr om Åbo i Finland

STUK övervakar uppstarten av reaktorn samt testerna på plats i Olkiluoto. Effekten i reaktorn ökas successivt och för att kunna öka effekten till över fem procent av reaktorns fulla kapacitet behövs tillstånd från STUK.

Det samma gäller när effekten sen ska ökas till över 30 och senare till 60 procent.

Olkiluoto 3 skulle egentligen bli klar redan 2009. Enligt den nuvarande tidtabellen kan man börja styra el till elnätet via generatorn redan i februari och i mars kan reaktorn gå på full effekt vilket är 1600MW. Det kommer att bli en bra avlastning för Finland men även för Sverige.

-Pettersson noterar att Finland satsar på kärnkraft när Sverige stänger fullt fungerande reaktorer.

Olkiluoto 3 ska alltså leverera nästan tre gånger mer än världens största solcellsanläggning som vi skrev om igår.

Olkiluoto kärnkraftverk, den 3e reaktorn längst t.v. Bild från Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ny kärnkraftsreaktor startar i Finland

 1. Hur är det, en av Ringhalsreaktorerna var väl i mycket gott skick? Har den börjat rivas? Det är kriminellt beteende i så fall.

  13
 2. I Finland bryr man sig om natur, miljö och klimat på helt rätt sätt. Även de finska miljöpartisterna förstår detta. Att kärnkraften är ett måste. För en ökande, trygg och stabil nationell produktion. Av framtidens fossilfria leveranser av elektricitet i Finland.

  Finlands sjätte kärnkraftsreaktor Hanhikivi 1, i Pyhäjoki. Är nu inne i sina slut dokumentationer för licensarbetet, för att få uppföra själva reaktorbygget. Förberedande markarbeten har redan pågått i många år, i Pyhäjoki, ( se bild på länk).

  Även personalutbildningar av driftpersonalen, till det kommande kärnkraftverkets planerade start 2028-29, är i gång. Beräknad byggstart för reaktorn är satt till senast 2023. Effekten för det nya kärnkraftverkets kommande elproduktionen är på 1200 MW och livslängden för reaktorn, ligger på minst 60 år.

  I Finland har man även inlett arbetet med att förbereda tillstånds och planeringsprocessen, för den kommande generationen av SMR-reaktorer. Finland planerar klokt och med förnuft.

  https://energiforsk.se/program/karnkraft-omvarld-och-teknik/nyheter/nybyggnation/finlands-sjatte-karnkraftsreaktor-hanhikivi-1/

  16
 3. Så när ska regeringen lämna in en officiell protest emot att Finland startar en kärnreaktor?

  17
 4. Undrar om Erika Bjerstedt ska åka dit och rapporterar om att Finland har produktion av miljövänlig el också.

  26

Kommentera