Dagens Klimatkatastrof

Som allmänt känt så används uttrycket ”klimatkatastrof” nu för tiden, i stället för ”ovanligt väder”!

Här i Kuala Lumpur har vi idag drabbats av en svår klimatkatastrof, det har aldrig tidigare (vad jag kan påminna mig) inträffat att temperaturen inte masat sig upp till mer än 26 grader. Vanligtvis har vi mellan 30 – 35 gr på dagarna. Är det en nalkande istid som ger sig till känna??

One thought on “Dagens Klimatkatastrof

 1. Apropå klimat, jag läste precis om jordens förra mellanistid Eem. Intressant läsning:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Eem

  ”Under värmetoppen för 125 000 år sedan växte hassel och ek ända upp till Uleåborg i Finland och det var skogklätt så långt norrut som till Nordkap i Norge, som nuförtiden är tundra. Havsytan låg 5–8 meter högre än nu, vilket pekar på att jorden var mer fri från is, möjligen var inlandsisen på Grönland delvis bortsmält. Skandinavien och Finland var en ö omfluten av Eemhavet, troligen till följd av det högre vattenståndet”

  Klickar man runt lite kan man även läsa om en kall period – yngre Dryas – precis i slutet av vår senaste istid. Notera det intressanta uttrycket klimatförsämring, som här alltså avser att det blev kallare!
  ”Under värmeperioden som föregick yngre dryas, Bølling-Allerød, blev stora delar av södra Sverige fritt från is. Klimatförsämringen vid Yngre Dryas början gjorde dock att isavsmältningen stannade av och att inlandsisen i vissa områden ryckte fram.”
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Yngre_dryas

  Vid uppslagsordet ”interglacial” (alltså mellanistid) kan man se en graf som visar att vår mellanistid inte är lika varm som den förra, inte än. Vilket sätter påståenden om att det relativt varma klimatet enbart beror på människan i perspektiv. Där står även mer om Eem:
  ”Före den senaste istiden Weichsel-istiden fanns en period benämnd Eem. Den varade under cirka 10 000 år och präglades av ett klimat cirka fyra grader varmare i årsgenomsnitt jämfört med idag. ”
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Interglacial

  19

Kommentera