Vi ska bli en grön energibro mellan Afrika och Europa

ENERGIFÖRSÖRJNING. Snart kanske vi kan ladda våra mobiler med grön el från Marocko. Landet har låtit bygga världens största anläggning för koncentrerad solkraft i Sahara och grön el ska exporteras till Europa, via kablar under Medelhavet, rapporterar SVT.

Bild: Masen

Här finns en av lösningarna till klimatkrisen. Skulle man täcka bara åtta procent av Saharas yta med solkraft skulle det kunna försörja hela världens energibehov.

Här står Afrikas högsta torn, 246 meter högt, det syns på flera mils avstånd. Det bländande ljuset går knappt att titta på.

Solenergianläggningen Noor är så stor att den syns från rymden, den upptar 3 000 hektar i Ourarzazate, porten till Saharas öken.

Tekniken är den senaste, koncentrerad solkraft som både kan fånga in och lagra solenergi. 7 000 enorma speglar står i cirklar och reflekterar solljuset mot tornets högsta del. Det hettar i sin tur upp salt som lagrar värmen termiskt. Tack vare det kan el levereras dygnet om, inte bara när solen skiner.

Noor, som betyder ” ljus” på arabiska rymmer också solcellsanläggningar, totalt förser anläggningen 2,3 miljoner invånare med el. Kapaciteten ligger på 582 megawatt.

Vi ska bli en grön energibro mellan Afrika och Europa. Jag är passionerat övertygad om att framtiden bygger på energimotorvägar, där vi kopplar ihop våra elnät med Europas, både praktiskt och virtuellt, säger Marockos nya energiminister Leyla Benali till SVT.

Hennes planer är allt annat än blygsamma. Marocko ska bli en stormakt, men till skillnad från grannstaterna som satsar på oljeexport, satsar Marocko på grön energi. Det finns redan en elkabel dragen till Spanien med en kapacitet på 1400 megawatt. Ett avtal med Portugal har just blivit klart om att dra ytterligare en kabel och förhandlingar pågår med Storbritannien om att exportera grön el.

Marocko är en av världens mest framstående länder när gäller klimatpolitik och är på väg att nå sitt mål med 52 procent förnybar energi. Ett skäl är att man är drabbat av klimatkrisen, med återkommande torka, men lika mycket handlar det om pengar.

Landet har varit helt importberoende av olja och gas, ett beroende man ville bryta. Nu ser man stora chanser att istället tjäna pengar, både på energiexport men också sälja utsläppsrätter inom Parisavtalets ramverk.

-Pettersson säger att del låter bra, men när världens största solcellsanläggning “bara” ger 582 megawatt är det som en piss i Mississipi jämför med Sveriges elförbrukning på 140 terawatt. Att tro att sådana anläggningar skulle göra nytta annat än på marginalen är väldigt optimistisk även för att komma från SVT.

Sedan undrar jag hur mycket el en sådan anläggning ger när solcellerna täcks med damm och sand?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Vi ska bli en grön energibro mellan Afrika och Europa

  1. Rätt kul att Afrikas största solenergianläggning används till att producera el åt Europa istället för åt Afrika. Säger en del om vilken energikris Europa skapat åt sig självt.

    Eftersom fossilförbränning i Europa är miljövänligare än motsvarande i Afrika kan det knappast vara miljövänligt att energin används för att fasa ut Europas fossilanvändning istället för Afrikas. Symbolpolitik och kommersiella krafter i skön förening. Miljön är helt sekundär i sammanhanget uppenbarligen.

  2. Pettersson verkar likt många andra ha svårt att skilja på effekt och energi. Sveriges elförbrukning är inte 140 terawatt utan 140 terrawatt-timmar.

    Den maximala effekten för sig om några tiotals gigawatt.

    Solkraftverket i artikeln har nästan lika hög effekt som en svensk kärnkraftsreaktor (700 MW). Jag vet inte om man skall kalla detta “en piss i Missisippi”.

    2
    2
    • Nu kommer artikeln från SVT, inte från mig men jag anser att 582 Mw är en piss i Mississipi i detta sammanhang.

      Det är en skaplig anläggning om vi pratar om att täcka Marockos behov för att slippa importera olja och gas, men nu talas det om export till Europa och en lösning på klimatkrisen, då är det en droppe i havet.

      Världens största solcellsanläggning ger mindre än en svensk kärnkraftreaktor och vi har sex som täcker 30 procent av våra behov och vi är ett litet land.

      Jag klarar inte av att räkna ut hur många Marockanska solcellsanläggningar som behövs för att försörja delar av södra Europa men det blir många när Marockanernas elbehov är fyllt.

  3. Även om Marocko är ett relativt liberalt land så känns det inte helt säkert att bli energiberoende av MENA.

  4. Hur dumma är vi egentligen????? Eller anser SVT att vi är så dumma att vi köper allt de torgför?

    Första problemet blir överföringen. Andra problemet blir kapaciteten som idag inte är hög på solceller. Tredje blir de enorma arealerna som måste tas i anspråk. Fjärde blir underhållet av solcellerna som inte varar i evighet.

    Det känns som detta endast är ett lokalt marokanskt försök att minska olje beroendet men för SVT är det en världs nyhet. HUR DUM FÅR MAN VARA FÖR ATT JOBBA PÅ SVT?

    Vad säger Hanna Stjärne?

    24
  5. Den el som marocko producerar kanske kan gå på ledningar up till Spanien men det kan inte levereras ända upp till norra europa. Vi kan ju inte ens få el från vattenkraften i Norrland ner till södra Sverige så det här kommer inte ha någon effekt för oss.

    25
  6. Nja, stämmer uppgifterna i svensk PK-press skall EON ha köpt in stora åkermarks-områden i Skåne.Här skall man istället för att odla vårt dagliga behov av mat till bordet,nu placera ur Solkraft-anläggningar !!
    Som jag skrivit åtskilliga gånger,går det raskt framåt i Abzurdien…..

    22
  7. Sverige har stagnerat. Ghana bygger kärnkraftverk.
    Marocko utvecklas. Sverige stöttar Polisario gerillan som anslutit till Isis. Befolkningen lider av polisarios härjningar.
    Sultanen vill utveckla landet. Fosfor finns naturligt som exempel
    Solenergin lagras över natten i saltlösningar. Man kan då leverera dygnet runt
    Jag ser att Sverige inte är med. Det finns forskare men från ritbord till produktion hamnar man långt efter. Orsaken är skatt och miljörörelsen.
    Subsahara är ett problem. Migranter och oroligheter

    24
  8. Vad SVT tycker är bra är tydligen att Europa har lagt sig i famnen för Ryssland vad gäller naturgas och nu bli helt beroende av Marocko för el. Men det är för komplicerat med säkerhetspolitik för den energi- och klimatexperten att värdera. Dessutom vore det en fördel om hon kunde räkna.

    26
  9. Det är väl bara SVT’s klimatexperter som blir till sig i trasorna för 582 MW, vi andra gäspar trött och ser igenom deras drömslöjor.

    41
    • En svensk kärnkraftsreaktor ger ca 700 MW elektrisk effekt. 582 MW är rätt hyfsat i jämförelse. Speciellt om man verkligen kan producera detta även nattetid genom lagringen av termisk energi i saltlösningen.

  10. Ynklig effekt med så stora anläggningar men för all del en bra början kanske. Det finns tyvärr inte teknik för att klara minst hundrafalt mer. Kunderna betalar redan kraftigt på sina elräkningar för nydragna kablar till nybyggda vindkraftverk. Ägarna av vindkraften behöver inte betala de ny kabelnäten om jag förstått rätt. Ingen i nuvarande regering förstår att ge allmänheten rättvisa. De har i stället förstört en någorlunda säker elproduktion. Så visst hoppas jag på ny regering.

    30
    1
  11. Det är inte fel att se framåt,men det här tar väl ändå priset på galenskap
    det är väl bara SVT och Bjärström som tror på det.

    34
    1
  12. Här i Sverige har vi inte lyckats hitta någon bra lösning för att föra över el från Norrland till södra Sverige. Bl a blir det en stor strömförlust. Så hur ska vi då kunna överföra ström från Sahara till Sverige?

    38

Kommentera