Biståndet fungerar inte säger tidigare biståndschef

BISTÅND & SKATTER. Norska UD:s tidigare Somalia-chef gör sensationella uttalanden: – Vad har vi åstadkommit? Ingenting. Norge har spenderat miljarder i bistånd för att skapa demokrati och utveckling i Somalia.Jens Mjaugedal har haft topposter i flera hjälporganisationer. 2012 till 2017 var han UD:s särskilda sändebud till Somalia, ett av de länder som Norge ger mest utvecklingsbistånd till. Han har också haft toppositioner i flera hjälporganisationer och ger en blek bild av resultatet till NRK.

Steget Efter

För när den förre biståndsstopparen ser tillbaka på sin karriär i vad han kallar ”biståndscirkusen” är sammanfattningen lika kort som brutal: Kul, men bortkastat. Bistånd fungerar inte, säger han till NRK-dokumentären.

Enligt Bistandsaktuelt har Norge bidragit med 4,4 miljarder norska kronor i bistånd till Somalia under de senaste tio åren. Befolkningen i landet tillhör olika klaner, som å ena sidan hindrar utvecklingen och å andra sidan ger ett minimum av skydd för individen, förklarar Bistandsaktuelt. Klansystemet har varit en del av samhällets grundläggande struktur i generationer.

Mjaugedal menar att det kommer att vara hopplöst för Norge att gå in med sitt utvecklingsprogram för att förvandla landet från ett traditionellt klansamhälle till ett land med västerländska ideal.

Biståndsprojektet blir orealistiskt på alla sätt, när vi förtränger att det här är oerhört komplicerat och komplext. Individuella åtgärder kan vara enkla nog. Den viktigaste förutsättningen för att lyckas med någonting är att ett minimum av politisk stabilitet och säkerhet har etablerats i landet, säger Mjaugedal till NRK.no.

Han målar upp en bild av intellektuell lättja och bristande kunskap inom politiskt ledarskap leder till att pengarna spenderas kors och tvärs, utan långsiktig effekt.

Det är ett accepterat skämt. Jag har inte träffat någon – varken lokala, centrala eller internationella hjälparbetare – som tror på detta.

Till samma kanal säger statssekreterare Bjørg Sandkjær (Sp) vid utrikesdepartementet att ”Somalia står inför många utmaningar, och bistånd ensamt är inte svaret på någon av dem. Men bistånd kan stödja en positiv social, ekonomisk och politisk utveckling i landet, om det finns en politisk vilja på den somaliska sidan att ta vara på dessa möjligheter”.

-Pettersson säger att Norge kommit billigt undan. Sveriges bistånd till Somalia uppgick år 2020 till 819 miljoner plus det som vi skänker till EU och FN som skickas vidare samt många miljoner som somalier i Sverige får i bidrag och skickar hem till terrorister och annat och här här vi på väg att införa klansamhällen och den ideologi som inte fungerar någonstans.

Waberi köpte horor i Thailand och satsade på islamister i Somalia för svenska skattepengar

TIDIGARE. Rädda Afrika − Stoppa biståndet

BISTÅND & SKATTER. Nedanstående är en c:a 15 år gammal insändare som jag skrev för c:a 15 år sedan och publicerades i fler riks och lokaltidningar, på bloggen har den publicerats då och då med mindre ändringar sedan 2010.

Det känns som vi hört det förut, är det inte krig så skylls det på torka eller andra naturkatastrofer. Det är aldrig afrikanernas fel trots att Afrika i grunden är oerhört rikt och långt ifrån överbefolkat.

Rädda Afrika – Stoppa biståndet, var från början en insändare jag skrev i lokaltidningen och kvällspressen för över tio år sedan. Det blev en viss uppståndelse. Sida gick i svaromål och talade om hur fel jag hade och hur duktiga de var.

Biståndsbudgeten är med nästan 50 miljarder större än någonsin. Men biståndsmyndigheten Sida saknar kapacitet att hantera alla pengar. Det medger till och med Sida-chefen Carin Jämtin (S). Sida kan inte göra av med pengarna utan skänker bort ungefär hälften av pengarna. Andra kallar Sverige för FN:s Jultomte.

Sverige har fortfarande som mål att en procent av bruttonationalinkomsten ska gå till bistånd. Det är inte rimligt att betala ut en procent av skattebetalarnas pengar varje år utan att ha en plan för hur pengarna ska användas. FN tycker 0,7 procent i bistånd räcker och i genomsnitt ger världens rika länder 0,3 procent av BNI i bistånd.

Läs mer på SVT…

Lägg ner det långsiktiga biståndet, vi ser idag resultatet av 60 års biståndspolitiken och borde ställa oss frågan om vi är stolta över resultatet? 

Sverige har de senaste 3 åren vräkt 120 miljoner om dagen över världen i bistånd, mer än 130 miljarder på 3 år. Är vi nöjda med resultatet över arbetet med att flytta pengar från världens högst beskattade folk till korrupta politiker, krigsherrar, vapeninköp, dyr administration och västerländska konsulters lyxliv.

Afrika är inte fattigt, det har enorma tillgångar. De har folk och råvaror, de har gått om plats och är inte överbefolkat. De har på många håll ett klimat som tillåter många skördar om året. Afrikanerna är i grunden rika.

Afrikanerna har svårt att utnyttja de enorma tillgångar eftersom biståndet tränger undan privata initiativ och i stället för privata företag som är tvungna att ta reda på vad invånarna behöver och vad de är beredda att betala så får vi korrumperade politiker och tjänstemän som styr och ställer efter sina egna behov.

Det går inte att utveckla en individ, ett folk, ett land eller en kontinent om du tar ifrån dem ansvaret för utvecklingen. Detta oavsett tjänstemän, konsulter och politiker från den rika världen säger. – De lever gott på biståndspengarna och är livrädda för att dessa ska försvinna – De har i 60 år åstadkommit mer elände än vad de gjort nytta. Jag för min del tror att både Sverige och Afrika hade varit betydligt rikare idag om vi undvikit att slänga 1000-tals miljarder över den ”svarta” kontinenten det senaste dryga halvseklet.

Det enda rimliga biståndsmålet måste vara att göra fattiga länder oberoende av bistånd eller som Afrikanerna själva säger − Bistånd leder till rika regeringar och fattiga människor.  

En bild på hur stort Afrika är. Afrika är rikt, där finns allt som behövs för ett bra liv, råvaror, mat, en miljard människor, det som saknas är ansvarsfulla politiker och det kan inte vi hjälpa dem med.

Biståndet bygger på antagandet att folk får det bättre på grund av bistånd. Vi har facit, biståndet hjälper inte de fattiga i Afrika.

2015-10-02_1617

Vi hör ofta att det är torkans fel att miljoner människor svälter i Afrika och speciellt på Afrikas horn i Somalia och grannländerna. Inget kan vara mer fel, i Sverige har vi torka varje år då det inte går att odla något, här kallas det vinter och då får man helt enkelt samla i ladorna för att klara ”torkan”.

Titta på filmerna nedan, från Etiopien, och fråga er varför afrikanerna inte samlar i ladorna. Fråga er också varför svenska media enbart visar dammiga ökenbilder och krig i nyhetsreportage från området.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Etiopien och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Etiopien finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Etiopien odlas kaffe, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter.

Etiopien liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

-Pettersson menar inte att Kayembe ska svälta ihjäl, naturligtvis behövs akut bistånd till exempelvis flyktinglägren och vid jordbävningar och andra naturkatastrofer. Men afrikanerna måste lära sig att inte skaffa fler barn än de kan försörja…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Biståndet fungerar inte säger tidigare biståndschef

 1. Bistånd ska ha en tidsbegränsning på 25 år. Har inte mottagaren blivit självförsörjande och visat stora tecken på framsteg så ska biståndet avslutas och naturen får ha sin gång.
  Därefter ska inte bistånd ges till islamiska eller socialistiska stater då dessa oavkortat är människofientliga och diktaturer.

  I princip ska endast katastrofhjälp ges vid behov.

  Istället är det bättre att bistånd går via svenska företag där de etablerar sig och utvinner de råvaror eller andra tillgångar de behöver samt öppnar fabriker med mera för att stödja den lokala ekonomin och den svenska ekonomin. Det gynnar både Sverige och mottagarlandet som får teknik, knowhow och bättre infrastruktur.

 2. En stor anledning till Sveriges bistånd är att man köper röster i FN och på så vis får inflytande och fina jobb där.

 3. Att konstatera att något statligt finansierat inte gjort någon nytta är nog otänkbart i Sverige. Det är lite som att fråga ”vad får vi för pengarna” när det gäller skatter….

  18
 4. Hjälp till självhjälp är utmärkt. Jorden är överbefolkad bland annat med hjälp av bistånd. Här krävs nytänkande.

  24
  • ngt som Kineserna insett och jobbar järnet för få och
   ta del av…om låtåtsäga 50 år så har Kineserna ”med
   tungan rätt i mun” det nytänkandet som krävs för succe
   skall ni få se…de har framförallt de strateger vi sakna

 5. Det enda u-landsbistånd som kan fungera, är att vi tar emot ett mycket begränsat antal och lämpade gäststudenter under en begränsad tid, för att sedan återvända till sitt hemland för att förbättra det genom sina nyvunna kunskaper.

  27
 6. Det finns länder som vill förbättras, och så finns det länder där dom styrande bara ser
  till sig själva, Somalia tillhör det senare. Men vi får ju tänka på våra politiker, dom känner
  sig så goda när dom kan skatta ihjäl Svensken och skänka astronomiska summor till
  avlägsna länder!

  Bistånd ska aldrig ges i reda pengar, utan till det som ett underutvecklat land behöver
  för att förbättra folkets levnadsstandard!

  19
 7. Det märkliga är att detta vet varje politiker om, och att det har pågått i ca. 75 år. Att det blir värre för varje år visar ju på att det är fel i det svenska systemet som inte rättar upp problemen. Ett fel som anses rätt av Socialdemokraterna och dess väljare.
  Då det var S som började och fortfarande innehar makten finns bara dom att skylla på. Att M minsann
  oxå har regerat några år ser vi mellan fingrarna här. Det är sossepolitiken som inte vill ha det på annat sätt, dom vill inte bry sig om pengarna skall jobba effektivt och dom vill att svenska skattebetalare skall skita i vad deras inbetalda skatter används till.

  All U-landhjälp borde utbetalas först när projekten är klara och satta i drift, innan dess får dom väl låna av bankerna.
  Att biståndsländerna inte har nån som helst redovisningsplikt efter resans gång är en katastrof för bidragsgivarna när man inte kan följa utvecklingen.

  Det behövs ny regering, nya departementschefer, statssekreterare och en massa ansvarstagande personal som bryter sönder det gamla mönstret. Annars kommer detta att fortsätta.

  20
 8. Använd alla miljarder för dem som slitit ihop pengarna. De kan börja med att betala tillbaka pensionspengarna som stals. Nyadeln har råd att berika sig med mina pengar, ca 70’ per månad till folk som inte vet vilka knappar de skall trycka på. Kommunisten som återgick i tjänst efter föräldraledigt lagom till sommarstängning av riksdagen så fru kommunisten kunde håva in ännu mer pengar. En del av nyadeln verkar inte klara att gå tillbaka till sitt arbete som ex barnsköterska som det dessutom råder brist på, så den sossen skall vi försörja i ca 15år innan hon får pension. Skamligt,

  22
 9. Ja, kära läsare, biståndsgivarna, tjänstemän/kvinnor och politiker samt korkade vänsterfolk blir uppfyllda av godhet intill gråtmildhet när de kan kasta bort andras pengar till omöjliga projekt. De i t ex Afrika som inte klarar av att, på grund av bristande vilja eller förstånd, att försörja sig själva blir inte mer benägna till detta av att få pengar kastade efter sig av SIDA eller andra biståndsorganisationer.
  I över 50 år har västländerna öst hundra- om inte tusentals miljarder över dessa länder. Till vilken nytta?
  Det första land att bli ”befriad” från kolonisatörerna (i början av 1800-talet)var…Haiti!
  Det gick ju sisådär.

  24
 10. Trevligt att någon som är involverad säger fakta!
  Att pengarna är bortkastade, just precis vad vi behöver höra ??
  Att vi kastat pengarna i sjön!
  All expertis i regeringen kommer att fortsätta som inget har hänt.
  Idiot utdelningar av pengar, idiot investeringar i kol, idiot försäljningar, plantera väder kvarnar i hela landet vilket utlands ägda investerare troligtvis har förköpsrätt på den svenska marken !! utfasning av kärnkraft.
  uppdelning av landet – för elmarknad skall anpassas till EU ??
  Har vi något existens berättigande mer än att vara goda skattebetalare i snart ett EU baserat pyramidspel !!

  31
 11. Det är inga nyheter. Stoppa allt bistånd för all framtid. Sverige har betalat så det räcker nu. Vi behöver pengarna själva

  35
 12. I 2005 publicerade två amerikanska forskare Albert Somit & Steven A. Peterson sin bok ”The failure of democratic nation buildning: Ideology meets evolution ” (https://www.bokus.com/bok/9781403967817/the-failure-of-democratic-nation-building-ideology-meets-evolution/). Jag rekommenderar mycket denna bok. Det där redovisar man varför det är nästan omöjligt att skapa ”demokrati” i den tredje världen och alla biståndsprogram fungerar inte.

  29

Kommentera