Ättlingarna till svenskarna i Öster

HISTORIA. Nu när Ukraina åter är aktuellt så tar jag en repris om den lilla svenska kolonin från 1780-talet som uppstod när svenskar som bott i minst 500 år på öarna utanför nuvarande Estlands kust, tvingades bort av Ryssland.

År 1862 restes Rurikmonumentet i Novgorod, som ett minne över Rurik, vikingen från Roslagen, som av många kallas Rysslands grundare. Vikingarna kallade Ryssland för Gårdarike.

Rurikmonumentet, rest till 1000-årsminnet av Rysslands grundande. Idag står det i den stad, Novgorod, som vikingarna kallade Holmgård.

Öarna i Rigabukten – beboddes av svenskar sedan 1200-talet, de bodde på öarna Ösel, Dagö, Runö, Ormsö, Nuckö med flera samt i kustområdena och staden Hapsal. År 1781 deporterades 1 200 svenskar från Dagö till Ukraina där de grundade Gammalsvenskby. 40 % av de deporterade dog under färden som tog 9 månader till fots.

Sovjetunionen erövrade Estland 1940 och andra världskriget blev ödesdigert för den svenska befolkningen vid den estniska kusten. Flera öar tömdes för att göra plats för sovjetiska militärbaser, de kvarvarande svenskarna och många ester deporterades om de inte hann fly till Sverige. Efter kriget tillhörde området Sovjetunionen till ryssarna överlämnade det till esterna 1991.

Nåväl, det som har hänt har hänt och vi ska inte gråta över spilld mjölk.

– Pettersson konstaterar bara att om svenskarna varit araber så hade vi fortfarande krigat om dessa områden i stället för att bygga upp vårt eget land. 

Ryssarna erövrade de svenska besittningarna i Baltikum i början på 1700-talet och tvister med ryssar och godsherrar ledde till att 1200 svenskar, år 1781, deporterades från Dagö, utanför den Estniska kusten till Ukraina där de grundade Gammalsvenskby. 40 % av de deporterade dog under färden som tog 9 månader till fots. 

1929 återkom ättlingar till dem som deporterats till nuvarande Ukraina till Sverige, där ingen av dem någonsin varit men där de kulturellt och språkligt hörde hemma.

Berättelsen är fokuserad på familjen Knutas och deras bakgrund. Johannes Knutas och hans hustru Lydia Simonsdotter Knutas kom till Sverige från Ukraina den 1 augusti 1929. Deras tolv barn, i åldern 63-83 år, var vid inspelningen fortfarande i livet och har varit starkt bidragande till att videon kommit till.

-Jag kan inte tänka mig att några svenskar kräver att få tillbaks de områden vi förlorat och undrar stilla när araberna ska sluta slåss och återvända dit de språkligt och kulturellt hör hemma…

Sätt på helskärm, lyssna och titta…

I avsnitt 2 följer vi Johannes och Lydias ankomst till Sverige år 1929, de första åren i Småland och deras fortsatta liv i Stockholms-området. Familjen växer och år 1946 hade de tolv barn varav tre tvillingpar. Anmärkningsvärt är att de har sex flickor och sex pojkar, ett tvillingpar med flickor, ett med pojkar samt ett med flicka/pojke. Dessutom lär barnen ha fötts som varannan flicka/pojke…

I avsnitt 3 firar släkten Knutas bl.a. 80-årsdagen av Johannes och Lydias ankomst till Sverige den 1 augusti 1929. Cirka 75 barn och barnbarn deltog i festen ute på ön Oaxen (där Pettersson gått i skola). Det blev en minnesvärd dag där vi också fick höra de tolv syskonen sjunga den i svenskbykretsar så välkända gamla psalmen ”Signe och bevara”.

Här i avsnitt 4 besöker vi Dagö och Gammalsvenskby år 2009 guidade av två av Johannes och Lydia Knutas barn – Lennart och Jan.

Del 5. Vi besöker Gammalsvenskby i Ukraina år 2009 och träffar de flesta svensktalande byborna bl.a. vid en gudstjänst i Svenska kyrkan som hålls av kyrkoherde Karl-Erik Tysk. Karl-Erik anordnar varje år, tillsammans med Tage Brolin, resor till Gammalsvenskbyn. Karl-Eriks kunskaper i ryska och ukrainska kommer då väl till pass.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ättlingarna till svenskarna i Öster

 1. För det första vill jag säga att lydia var min farfars syster, sen vill jag säga till dom personer som påstå att alla som kom till Sverige från gammelsvenskby skulle vara kommunister till er kan jag säga att ni kan inte ha mer fel än så, för i verkligheten var dom precis raka motsatsen dom avskydde allt vad kommunismen innebar, och till den som påstå att alla svenska mördades av Stalin och dom som kom till Sverige härstammar från dom efterblivna kirunabo som emigrerade till sovjet om du verkligen tror på det så måste du vara en av dom som emigrerade.
  Och jag ska säga att dom tidningar och journalister som bevakade ankomsten av när min släkt kom till Sverige skrev att vår släkt kommer från en mycket kände karolin släkt vilket jag redan visste eftersom jag har läst den släkt forskning som gjorts och som sträcker sig ända tillbaka till 1600 talet.
  Så innan ni börjar med att spekulera så rekommenderar jag att ni läser på om det som ni spekulera i.

 2. Araber, araber, araber.
  Jag såg att tyska antivaccare var beredda att mörda politiker.
  Tyskarna kanske har en kulturell bakgrund som gör de våldsamma. Kan det vara så?

 3. alla svensk ätligar blev mördade under stalins ut rensningar det finns inga kvar . det trots man fylde på förådet med dom så kallade kiruna svenskarna . det var ett gäng mentalt efterblivna som tilhörde komunistpartiet som emigrerade till Sovjetunionen dom blev reglementsenligt sjutna alli hoppa av stalin och hans grabbar..
  man skal veta att det är tveksamt om komunistpartiet i Sverige faktiskt är svenskt dom flesta ekonomiska medel kom från Sovjetunionen? och varför skulle det vara anorlunda med Ukraina??

  11
  2
   • de som lämnade va övertygade kommunister, de som
    återstå minst lika övertygade om kommunismens för-
    träfflighet…att deras kamrater blev mördade förbannad
    lögn, i verkligheten lever deras ättlingar nu i paradiset

    1
    1

Kommentera