Fördjupat svensk-ukrainskt försvarssamarbete

FÖRSVAR. Sverige och Ukraina ingår ett nytt avtal om försvarssamarbete. Det meddelar försvarsminister Peter Hultqvist (S) och hans ukrainske kollega Oleksij Reznikov vid en pressträff.Vi fortsätter det samarbete vi har, men fördjupar det, säger Hultqvist.

På besök i Sverige höll Oleksii Reznikov (vänster) en presskonferens med Peter Hultqvist (höger). Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Konkret innebär överenskommelsen bland annat ökat informationsutbyte och samarbete kring utbildning av militärer, enligt försvarsdepartementet. Avtalet ersätter ett tidigare protokoll från 2001.

I det här spända läget är det viktigt att arbeta på ett sådant sätt att vi kan upprätthålla freden, men också respekten för internationell rätt, säger Hultqvist, syftande på säkerhetsläget i östra Ukraina och konflikten med Ryssland, som dominerade mötet med ukrainske kollegan Oleksij Reznikov.

Sverige bjuder också in Ukraina till den internationella försvarsövningen Aurora 2023, ett erbjudande som Reznikov tackar ja till på stående fot. Ett tiotal länder kommer att delta i övningen.

Under sitt besök i Sverige har Reznikov också träffat utrikesminister Ann Linde (S) och besökt militära förband, bland annat Fjärde sjöstridsflottiljen och Amfibieregementet i Berga.

Det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina har dominerat en rad internationella möten de senaste veckorna, bland annat ett ministerrådsmöte i OSSE-kretsen, ett toppmöte mellan USA:s och Rysslands presidenter förra veckan, och nu senast EU:s utrikesministermöte i Bryssel i måndags.

Signalerna från det internationella samfundet är tydliga. Ukraina kommer inte att stå ensamt om Ryssland invaderar, säger Reznikov på pressträffen.

På en fråga från TT om han är besviken över bristen på konkreta löften om militär uppbackning från väst svarar den ukrainske försvarsministern att han upplever ett starkt stöd, som han tror är mer än bara tomma ord.

Jag tolkar det som mer än bara allmänna artighetsfraser om hur bekymrade de (Ukrainas allierade) är. I mina ögon rör det sig om handfasta och resoluta åtgärder riktade mot Ryssland, säger han.

Konflikten har pågått sedan Ryssland år 2014 annekterade Krimhalvön i strid med internationell rätt och ett krig bröt ut i östra delen av Ukraina, där regioner har brutit sig loss med ryskt stöd. Under hösten har läget förvärrats med omfattande rysk mobilisering i gränstrakterna, och bland annat USA har varnat för en regelrätt, nära förestående, invasion.

Från Moskva avfärdar man västvärldens larm. Samtidigt kräver man en ickeutvidgningsgaranti från Natos sida, för att förhindra att Ukraina går med i försvarsalliansen. Såväl Ukraina som landets västallierade viftar bort den tanken.

-Pettersson är inte militärexpert men undrar vad Sverige har för nytta av att samarbeta militärt med Ukraina mer än att reta upp Vladimir Putin?

Sedan 2018 deltar Försvarsmakten med personal till den kanadensiskt ledda tränings- och utbildningsinsatsen Unifier i Ukraina. Tre svenskar utbildar just nu ukrainska säkerhetsstyrkor och insatsen är planerad att växa de närmaste åren. – Vårt uppdrag här är att vara mentorer i övningsplanering, utbilda underofficerare i ledarskap och taktik samt mycket annat, berättar major Roger Djupsjö, kontingentschef för den svenska personalen, enligt Försvarsmakten.

Min åsikt är att konflikten mellan Ryssland och Ukraina till största delen är Rysslands fel. Ryssland har olagligt annekterat Krim och stödjer upproret i Östra Ukraina och Ryssland är tillräckligt stort för att öva någon annanstans än vid Ukrainas gräns. Vill Ukraina gå med i Nato är det en sak mellan Ukraina och Nato på samma sätt som om Finland vill gå med i Nato. Putin borde tagga ned och ansöka om medlemskap i Nato som många andra öststater gjort, som Polen, Tjeckien, Ungern, Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien

Svenska och ukrainska soldater inför en övning i Ukraina. Foto: Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Fördjupat svensk-ukrainskt försvarssamarbete

 1. dom singnaler sm sänds är att Sverige attakerar alla länder gärna med usa detvär inte bara afganistan myan man mördar hej vilt över hela värden aliansfrihet och neutraliteten gör ju bara att man inte kan delta i plundringen av mindre länder

 2. Vad annat är att vänta från stolliga personer som blivit ministrar?
  Ukraina är det land som kan dra in EU i stora problem.

 3. Jag förstår inte en sak. Vi lever i ett land som hotas att bryts sönder, det är våldtäkter, mord, misshandel, rån, förnedring och vi ha de så kallade gängkriminella, gamla människor som måste leva pantburkar och PET flaskor, en sjukvård som går på knäna. Men det finns inga pengar, till polis och domstol, skola, sjukvård och höjda pensioner. Men vi har råd att skicka militär och vapen till Ukraina. Jag tycker att man ska städa hemma hos sig själv först, innan man städar hos andra.

  7
  1
 4. Om Ryssland månar om demokratin, bör väl Ryssland försöka lägga krafter på att avslöja vilka, som förgiftar och försöker döda representanter för den politiska oppositionen i Ryssland. Ryssland har så mycket bra egenskaper inom vetenskap och bildning, som borde få skydd och uppsving utifrån en demokratisk samhällsmiljö.

  4
  3
 5. Kan riktigt se hur ryssen tar till harvärjan då svensken kommer marscherande under regnbågsflaggan …

  11
 6. Nu är väl ”Hulta” (från Borlänge/Tjärna Ängar) glad som en sminkad gris, när han kan fortsätta provocera Ryssland.

  15
  • Håller med, vad.fan angår Ukraina oss, den lille vapenvägraren försöker han leka Karl Vll. Reta inte upp Putin för mycket bara

   14
 7. Sverige behöver ett nytt skyltfönster för sina vapensystem och nu när Afghanistanbutiken är stängd gäller det att hitta en ny.

  Om nu någon undrar vad detta beror på.

 8. Sverige är numera så pass vilse i pannkakan att Hultqvisten prövar om man kan gå med i både Nato och Warszawapakten (om den nu fortfarande existerar).

  14
  2
  • ”Tomhylsa” är väl ändå fel namn? Det tyder på ett avfyrat skott. ”Lösplugg” är en mer korrekt benämning. 😉

 9. Jag antar att man vill sända signaler om att Sverige är villigt att hjälpa andra när dessa blir föremål för angrepp. I förhoppningen om att andra då också hjälper Sverige ifall Sverige angrips.

  När Sverige inte är med i Nato och saknar samtidigt egen trovärdig förvarsförmåga så är man väl tvingade till den här typen av solidaritetspolitik.

  15
  2
 10. Kan sälja granatgevär och artilleri till Ukraina.
  Sverige har en automatisk haubits som är ideal för ett land som Ukraina att köpa. Den kan placera sex granater i luften och ha flyttat på sig innan den första granaten landat.

  12
  2

Kommentera