Snabb utbyggnad av ny kärnkraft är fullt möjligt

ENERGI. Sverige skulle kunna bygga ny kärnkraft på förhållandevis kort tid. Åtminstone betydligt kortare än vad som ofta framförs i den allmänna debatten. Det framgår tydligt genom den internationella utvecklingen av små modulära reaktorer, SMR. Under den kommande tioårsperioden kommer ett stort antal nya reaktorer att tas i drift. Kanada ligger långt fram och så sent som den 2 december meddelade kanadensiska Ontario Power Generation, OPG, att de tillsammans med GE Hitachi avser att bygga en SMR med en effekt på 300 megawatt som ska stå färdig år 2028. Den reaktor som ska byggas är i grunden baserad på känd och beprövad teknik. De kostnader som hittills har kommunicerats ser också ut att vara konkurrenskraftiga.

SMR-Reaktor BWRX-300

Listan över länder som nu satsar på mindre seriebyggda kärnkraftverk börjar bli lång, däribland Storbritannien, Kanada, Frankrike, USA, Estland, Polen, Rumänien, Kina och Ryssland. Det handlar om projekt som ser ut att kunna realiseras inom de kommande fem till tio åren och det är exakt vad världen behöver i rådande klimatnödläge.

I Sverige skulle vi, om vi vill, på kort tid kunna bygga ut den kärnkraft som kommer att behövas för att säkerställa en stabil och fossilfri elförsörjning som ett komplement till den förnybara energin. Tekniken finns där och kostnaderna kan hållas på en konkurrenskraftig nivå. Byggtider på cirka tre år verkar full realistiska.

Utmaningarna ligger i regelverket, det behövs bland annat en gemensam europeisk certifiering av reaktormodeller och effektivare tillståndsprocesser. Även Miljöbalkens maxbegränsning på antalet kärnkraftverk behöver ses över. Utöver detta behövs en marknadsmodell som underlättar istället för att försvåra långsiktiga investeringar i systemkritisk produktion som är både planerbar och reglerbar.

Anton Steen, VP Public Affairs Sweden

Fortum.se

-Pettersson tror dessutom att det skulle gå att återstarta Ringhals 1 och 2 inom ett till två år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Snabb utbyggnad av ny kärnkraft är fullt möjligt

 1. Ja nu måste det till starka krafter för att läka såren efter eländet med Miljöpartiet
  och deras år av terrorism mot oss svenskar.
  Vi kommer nog att som vanligt få skatta oss lyckliga att vi har smartare grannar
  som ex Finland som säkrat energitillgångarna och kan exportera till Sverige.
  Men vad ni gör i framtiden så kom ihåg allt elände vi går igenom nu med elpriset
  bränslepriser mm mm, lova varandra att aldrig aldrig rösta på,Miljöpartiet igen
  för nu fick vi alla se hur det gick.
  Hoppas Märta Stenevi och Per Bolund sitter och fryser och skäms nu.
  Okunniga extremister har inget i svensk politik att göra.

 2. Som elpriserna utvecklas är det inte konstigt att Rolls-Royce, mest känd för sina lyxbilar, ger sig in på energiproduktion:

  ”Rolls-Royce har länge arbetat med att utveckla ett brittiskt SMR-koncept i ett konsortium med flera andra bolag. SMR står för små och modulära kärnreaktorer och ses av många som framtidens kärnkraft.

  Genom serietillverkning av reaktordelar i fabrik och montage på plats är förhoppningen att kärnkraftverk ska gå fortare att bygga och bli betydligt billigare. Tack vare en modulär konstruktion kan mindre enheter kombineras till större kraftverk efter behov.” https://www.nyteknik.se/energi/brittisk-miljardsatsning-pa-mini-reaktorer-7024296

  (Ja, jag vet att Rolls-Royce Holdings inte längre har något med bilarna att göra utan tillverkar motorer till flygplan och liknande. https://en.wikipedia.org/wiki/Rolls-Royce_Holdings)

  17

Kommentera