Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension

INRIKES. Ärkebiskop är Svenska Kyrkans högsta ämbete. Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension hösten 2022. I en gudstjänst söndagen den 30 oktober lägger hon ned staven och korset som går vidare till nästkommande ärkebiskop.

Ärkebiskop Antjé Jackelén Foto Magnus Aronsson

Den 15 oktober 2013 valdes Antje Jackelén till ärkebiskop i Svenska kyrkan och togs emot i Uppsala domkyrka den 15 juni 2014. Innan dess var hon biskop i Lunds stift under sju år. Ärkebiskop Antje Jackelén är den 70:e i ordningen och den första kvinnan att inneha Svenska kyrkans högsta ämbete.

En ärkebiskop inom Svenska kyrkan brukar tjänstgöra i sitt uppdrag fram till pensionen. Ärkebiskop Antje Jackelén fyller 67 år i juni 2022.

Nu börjar processen med att förbereda nästa ärkebiskopsval. Eftersom ärkebiskopen också är biskop i Uppsala stift röstar de diakoner och präster i Uppsala stift som har en tjänst i stift eller församling, samt lika många förtroendevalda elektorer som är utsedda av stiftets församlingar. Ärkebiskopen väljs också av ledamöterna i samtliga domkapitel och stiftsstyrelser samt av ledamöterna i kyrkostyrelsen.

I ett nomineringsval utser de röstberättigade minst fem kandidater till ärkebiskopsvalet. Det kan bli fler om fler än fem personer får minst fem procent av rösterna. Efter behörighetsförklaring blir de sedan officiella kandidater i ärkebiskopsvalet. Om någon av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna i den första valomgången är valet avgjort. Mer vanligt är att det blir en andra valomgång med de två kandidater som fått flest röster.

Det är Uppsala stift som ansvarar för ärkebiskopsvalet. Processen med att utse en ny ärkebiskop beräknas vara klar i juni 2022. Mottagningsgudstjänst planeras till i början av december 2022.

Om Antje Jackelén på bloggen…

-Pettersson är inte kristen men med i Svenska Kyrkan för traditionens skull och jag har inget emot att Jackelén slutar och hoppas det väljs en ny biskop med kristna värderingar…

S lovar att samarbeta med Sveriges Muslimska råd

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension

 1. En kommunistisk ateist lämnar uppdraget som ärkebiskop i Svenska kyrkan. En sinnebild för en socialistisk betonghäck vars enda övertygelse är lönekuvertet.

  16
 2. Om Svenska Kyrkan är rädd om sina kvarvarande medlemmar, så är det kristna
  budskapet som gäller och inte att skrapa med foten inför Islam, som det varit under
  hennes tid som Ärkebiskop!

  16
 3. Svenska kyrkan är ingen kyrka längre, det är ytterligare en aktivistorganisation som driver Sverige mot Satans stup. Fördärvet har pågått länge sen skrikvänstern lärde sig av kapitalet hur man jobbar framåt.

  Finns säkert mer av dessa i leden.

  25
 4. Det finns stora möjligheter att det väljs in en som är ännu värre. Kandidaterna är säkert noggrant kontrollerade och utvalda av A J:s falang.

  20
 5. Tack Pettersson för dessa ord: ”-Pettersson är inte kristen men med i Svenska Kyrkan för traditionens skull och jag har inget emot att Jackelén slutar och hoppas det väljs en ny biskop med kristna värderingar”…

  42
  • Skönt!!! Nåt positivt i allt elände i alla fall!!!

   …fast man vet ju inte, om det kommer nåt ännu värre denna gång? Sjukheterna verkar ju stegras alltmer varje gång något händer och förändras i samhället idag.

   Men vi får väl hoppas på det bästa!!!

   27
 6. Äntligen, nu kanske det till och med kommer en ärkebiskop som är kristen på ett normalt sätt och inte som nuvarande en hybrid mellan kommunist och islamist.

  61

Kommentera