Litauiska varor stoppas i Kina efter beslut om Taiwan

UTRIKES. Litauen har beslutat att Taiwan får ha en fast representation i Vilnius – vilket retar upp Kina. Nu stoppas litauiska exportvaror i tullen på väg in i Kina, enligt TT.

Vi beklagar de kinesiska myndigheternas beslut, säger president Gitanas Nauseda inför ett pressuppbåd.

Ledaren för Litauens största näringslivsorganisation beskriver det som att Litauen nu helt verkar ha strukits ur det kinesiska tullsystemet.

Om Taiwan på Wikipedia

-Pettersson tycker att fler länder, helst hela EU, inklusive Sverige, borde erkänna Taiwan och öppna ambassad där. Då kanske kineserna lugnar ned sig, annars får vi klara oss utan kommunisterna.

För övrigt anser jag att Kina ska lämna tillbaka Tibet till tibetanerna.

Taiwan erkänns som suverän statsbildning idag av 25 stater (de allra flesta i Latinamerika, varav den största är Paraguay). 15 länder hade diplomatisk förbindelse med Taiwan år 2019.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Litauiska varor stoppas i Kina efter beslut om Taiwan

 1. “-Pettersson tycker att fler länder, helst hela EU, inklusive Sverige, borde erkänna Taiwan och öppna ambassad där. Då kanske kineserna lugnar ned sig, annars får vi klara oss utan kommunisterna.”

  Kommer inte att hjälpa. Verkar som om USA och Kina har likartade doktriner. De behöver inte bry sig om vad andra tycker. Hela 60-talet är en tidsperiod då hela världen vände sig mot USA men landet sket fullständigt blankt i vad massorna hade att säga. Och precis samma sak gör kineserna i Tibet. Dom skiter i vad omvärlden tycker. Jag har skrivit en del om just Tibet i en numera död blogg (redaktören avliden) och fick svar från den kinesiska ambassaden att jag var mindre vetande kanske rent av retarderad. Och Taiwan/Formosa kommer att invaderas av kineserna bara de uppdaterat sin krigsmakt. De har i dag fler skepp än USA. Så smällen kommer inom fem år (mitt tips), men om USA går i krig i Europa kommer den tidigare

 2. Svenska redare bygger nästan alla sina fartyg i kina idag , Varför, Javisst dom kan bygga billigare, men är det så klokt att låta alla varv i Europa gå under, och sen bli helt beroende av en förtryckarregim?

 3. Baltfolken om några vet vad ockupation och övergrepp av kommunistiska slyngelstater innebär. Därför inget konstigt att Litauen visar vägen i Taiwanfrågan. Självständighet åt Taiwan och befrielse från det kommunistiska oket.

  22
  2
 4. Litauen fungerar här som USA:s testplatform.
  Det är jänkarna som testar Kina via Litauen.
  Som den numera avlidna Östeuropa experten Stephen F Cohen en gång skrev angående alla de länder som drogs med i USA:s sanktionskrig mot Ryssland.
  If you want to be americas hooker, pay the price.
  Just Litauen är stora förlorare på sanktionskriget, deras jordbruk exporterade tidigare bl.a äpplen och mejeriprodukter till Ryssland, hamnagifterna vid Klaipeda stod för några procent av landets BNP.
  Numera använder ryssen bara egna hamnar för import/export.
  Även om man inte är en vän av Kinas system så är man bra korkad om man söker bråk med dom frivilligt.
  Litauens korkade politiker har tydligen inte lärt sig.

  12
  19
  • Du tror inte USA testar Kina så det räcker i Taiwan?

   Den som inte står upp mot Kina är korkad. Kina kommer att använda och utöka sinav auktoritär metoder tills tillräckligt många säger ifrån.

   18
   3
 5. Det första landet som erkände Litauen var Island. Långt borta från Sovjet och med en stor Amerikans militärbas.

  Det kommer folk fortfarande ihåg där.

  17

Kommentera