Låg Putin bakom mordförsök på man i Gävle?

UTRIKES. Förra våren blev en man svårt misshandlad i Gävle. I en hemlig underrättelserapport framkommer det nu att Rysslands president Vladimir Putin legat bakom det misstänkta mordförsöket, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Kreml förnekar all inblandning i brottet.

Vladimir Putin by The Global Panorama CC-licens

Februari 2020 blir den Tjetjenska regimkritiken Tumso Abdurachmanov väckt i sin säng i Gävle av att han blir slagen i huvudet med en hammare.

Han försvarar sig och lyckas slå ner den attackerande mannen på golvet – där Abdurachmanov sedan förhör angriparen. Ett förhör som han också direktsänder på sociala medier.

Jag tog telefonen och ringde en god vän. Jag sa att jag blivit överfallen och bad honom ringa efter polis och läkare. Sen gick jag tillbaka och startade en livesändning på Instagram där jag ställde frågor till honom, säger Tumso Abdurachmanov till SVT.

På grund av Abdurachmanovs bakgrund kopplas Säpo snabbt i in fallet. Två personer, en man och en kvinna, dömdes för den blodiga attacken.

Mannen som ska ha utfört slagen dömdes till 12 års fängelse och kvinnan, som haft en relation med Abdurachmanov, 1,5 års fängelse – hon ska enligt domen släppt in angriparen i lägenheten.

Säpo har pekat ut tjetjenen Imran Chaschanov som hjärnan bakom attacken, men han har ännu inte kunnat gripas och är i dag internationellt efterlyst.

Uppdrag granskning har nu tagit del av en hemlig rapport från europeisk underrättelsetjänst där det ansvaret för mordförsöket, och flera andra liknande attacker i Europa, läggs på Rysslands president Vladimir Putin.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, delar bilden som målas upp i rapporten. – Som ledare för Ryssland så kan man anses ha ansvaret. I synnerhet om det är så att man inte till synes gör någonting konkret för att stävja den här typen av övergrepp på mänskliga fri- och rättigheter och övergrepp på andra staters suveränitet genom att skicka mordpatruller runtom i Europa, säger Fredrik Westerlund, på FOI, till SVT.

Putins presstalesperson skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att uppgifterna inte stämmer. Mejlet är undertecknat ”Ryska Federationens president, Vladimir Putin”.

”Vi har verkligen ingenting att göra med dessa mord på människor i europeiska länder”, skriver presstalespersonen.

-Pettersson vet naturligtvis inte vad som hänt men att Vladimir Putin inte gillar oppositionella är nog klart…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Låg Putin bakom mordförsök på man i Gävle?

 1. Skrattretande…” oppositioner” …som ingen känner till…Fick googla honom på ryska…Ingen som helst info om hans ” oppositionella” handlingar mot Putin som påstås av Sverige ligga bakom sk ” mordförsök” …
  All info om antiingen ” mordförsöket” eller att den ” flykting” fått flyktingstatus I Sverige…
  Var otrevligt att läsa att personen ” låg och sov på dagen SOM HAN BRUKAR GÖRA” och dessutom ” i sitt eget hus”..Grattis Sveriges skattebetalare med en till bidragsparasit som troligen blir en till ” frihetskämpe” försörjd av er…
  https://doku.nu/2019/05/21/ytterligare-en-radikal-islamist-tagen-av-sapo/

  11
  1
 2. Prata med Biden om övergrepp på mänskliga fri- och rättigheter nä det gäller fallen Julian Assange och Edward Snowden. Eller kan det vara illa att det beror på VEM som bryter mot de fri- och rättigheter som stakats ut av FN?

  22
  1
 3. Det tjatas mycket om hur Ryssland och Speciellt Kina har blivit stöddiga mot små länder
  som Sverige Taiwan Litauen, men då blir det märkligt med att Sverige göder Kinas
  ekonomi, det finns snart inte ett Svenskt rederi utan att dom bygger sina nya fartyg
  i Kina, det finns faktiskt varv i Europa med, men Kina kan bygga billigare genom att
  ha dåliga villkor för sina anställda!

  24
  • “Kina kan bygga billigare genom att ha dåliga villkor för sina anställda!”
   Dåliga och dåliga, de ska vara jävligt glada över att de får en skål ris om dagen!

   9
   1
  • Vad menar du med dåliga vilkor för ansrällda?
   Vika känner du och har kontakt med i Kina, för att görta dessa uttalande?

   9
   2
 4. Hade nu ryska staten legat bakom detta så hade naturligtvis killen inte levt idag.
  Ingen säkerhetstjänst av betydelse är så klantiga som dessa gärningsmän var.

  32
  1
 5. Regimkritikern har av myndigheterna i sitt hemland anklagats för att ha haft kontakter med IS (Islamiska staten) i Syrien. Och innan han fick stanna i Sverige blev han nekad politisk asyl i både Georgien och Polen, då han ansågs vara “en fara för den nationella säkerheten” i dessa länder.

  37

Kommentera