Elräkningen

Då jag noterat att folk i Sverige börjat intressera sig för vilka summor elräkningen kommer att vara på i vinter, så ett litet inlägg om el-priset i Malaysia. Var och betalade en el-räkning i går, den var för en månads förbrukning.

76,33 RM = 163,50 Svenska kronor , 298 kwt dvs = 0,55 Svensk krona per Kilowattimma.

Inga andra tillkommande kostnader, ingen abonnemangsavgift, ingen nätavgift, ingen överföringsavgift, ingen energiskatt, ingen moms, tillkommer.

Elen blir lite dyrare ju mer man förbrukar, de första 200 Kwh kostar (i svensk peng) 47 öre per kwh, nästkommande 100 kwh kostar 72 öre per kwh. Nästa steg från 301 till 600 kwh kostar 111 öre per kwh. nästa steg över 601 kwh kostar 117 öre per kwh.

Länk

Tilläggas kan att elnätet här är mycket väl fungerande, visst förekommer det avbrott, men även större haverier åtgärdas snabbt. För ett par år sedan så slog blixten ned i den närliggande transformatorstationen, stor dramatik, med brandkår o polis med mera. två av de 5 transformatorerna var helt förstörda och mycket skador på annan utrustning. Visst lågtryck spred sig i mitt huvud, det är rätt bra med el till takfläkten när det är 35 grader ute, för att inte tala om att det är bra med el till kylskåpet.

Efter mindre än 2 timmar så började fläkten i taket att snurra igen och ett jämt o lågfrekvent muller spred sig i omgivningen. Det var 4 stora lastbilar med dieselgeneratorer på flaken som kopplats in, elen tillbaks, diselgeneratorerna försåg oss med “närproducerad” el i de 5 dygn det tog att reparera transformatorstationen.

10 thoughts on “Elräkningen

 1. Underutvecklade dysfunktionella länder som Sverige skulle inte klarar av liknande så snabbt.

  23
  • Jo, när det gäller trängselavgifterna i S-holm så kom hjälpen snabbt på plats med dieselgeneratorer, skatten ska in, inte ett öre gratis fick bilisterna som passerade.

   11
   • Jag körde igenom Stockholm för att tag sedan. Månaden efter kom räkningen på 11 kronor.

    Vad kostade den att hantera, plus papper, kuvert och porto?

    13
    1
 2. Här kommer diselgeneratorer snabbt på plats om det är skatt som skall in.
  Betalstationerna får inte stå still.

  26
  • För att staten skall ha råd med de senaste decenniernas invandring från dysfunktionella länder, kanske??

   44
  • För att det skapar mindre incitament för att spara på el/bränsle/vatten/sopor m.m.

   Man får inte tänka själv, staten gör det åt dig med fasta avgifter=skatt som ska betalas även om du förbrukar noll av ovanstående.

   En stuga i skogen med värmeljus/kamin/litet elverk kanske plus dass och snödusch?

   Husvagn är olagligt att bo i skogen, även i båt på din egna garageuppfart.

  • De kan inte ta ut så mycket direkt skatt, då skulle förmodligen mer människor protestera mot de orimligt slösandet med pengar i alla dessa staliga verk och myndigheter och vad de nu kallar sig, plus att Sverige även ska försörja allsköns skit i olika länder jorden runt

Kommentera