Svinigt på tomten

GOTT & BLANDAT. – Pettersson och den oäkta hustrun blev mindre imponerande av våra fyrbenta grannar i skogen häromdagen. Det som tidigare var en fin gräsmatta är nu…

Helt klart skjuts det för få vildsvin, i varje fall där vi bor.

Men, men, grisarna skapar sysselsättning för andra när de festar på kvickrot på nätterna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Svinigt på tomten

 1. “Det som tidigare var en fin gräsmatta är nu…” På nätet finns otaliga exempel på andra som också har drabbats av vildsvinens framfart, – allt från villaägare, till lantbruk, kommuner, kyrkogårdar, golfbanor och bilister. Enbart jordbruket har pga vildsvinen en odlingsförlust som uppgår till 1,1 miljard kr./år, enl. SLU. Nationella Viltolycksrådets statistik visar att trafik­olyckor med vildsvin ökar kraftigt, från 755 st. år 2003, till 7 217 st. förra året. De senaste tolv åren fram t.o.m. november i år, har det inträffat 58 078 sådana olyckor. Och 99 procent av Nordens vildsvin finns i Sverige, med en vildsvinsstam som vuxit explosionsartat sedan 1980. Då fanns det c:a 100 st. – 2005 var de c:a 40 000, – 2017 c:a 200 000, och i år uppskattas antalet vara c:a 300 000 st. Sverige har inte kontroll över sin vildsvinsstam, kritiserar en norsk viltexpert, – i Norge räknas de som en invasiv art och man vill ha så få som möjligt, men de tar sig in över gränsen. Och Danmark som har total nolltolerans gällande vildsvin, satte upp stängsel längs gränsen mot Tyskland, inför hotet att få in vildsvin med afrikansk svinpest.

  “Helt klart skjuts det för få vildsvin, i varje fall där vi bor.”, tycker Pettersson, och statistik om avskjutning, samt information om situationen i olika delar av landet, – finns i Vildsvinsbarometern:
  https://jagareforbundet.se/vilt/vildsvinsbarometern/

  10
 2. Har egen erfarenhet. Försök inte att köra bil över ett muddrat område slutar med bärgning av bil

 3. Ytterligare en invasiv art som inte borde finnas här alls.
  Tyvärr är Sverige ett ställe som passar dessa så
  de förökar sig med en hisklig fart.

  REO

  27
 4. Vildsvin kan orsaka enorm skada på gräsmattor i sitt födosök på daggmaskar, sniglar och annat.

  Elstängsel kan fungera bra om de sköts om på ett bra sätt, så att de verkligen ger en smärtsam stöt vid kontakt. Man måste se till att stängslet inte jordas ned i marken av allt för många växter, eller inga alls, vilket leder till begränsad effektivitet, ett vanligt fel.

  Ett roligt trick, om man vågar, eller tål en stöt, det är att ta i elstängslet och sedan falla omkull i spelade spasmer. De som beskådar, tror att man snart är död. Sedan reser man sig och skrattar 🙂

  Jag har egna erfarenheter i saken.

  15
  1
  • Grisbönder i på Västgötaslätten vittnar om att vildsvinsgaltarna skiter i elstängsel utan rusar rakt igenom det när de ska betäcka grissuggorna.
   Så man får nog har lite tuffare saker om vildsvinen verkligen vill igenom.

Kommentera