Hotar Ryssland Ukraina?

UTRIKES. Ukraina har fått underrättelseinformation om att ett möjligt kuppförsök, stött av Ryssland, är nära förestående. Det meddelar landets president Volodymyr Zelenskyj på en presskonferens, skriver The Guardian. Vi har utmaningar, inte bara från den ryska federationen och en möjlig eskalering – vi har stora interna utmaningar. Jag har fått information om att en kupp kommer att äga rum den 1–2 december, säger Zelenskyj.

Presidenten säger också att landet är förberett på en eskalering av konflikten med Ryssland. Zelenskyj: ”Vi måste förlita oss på oss själva, vår armé”.

Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president. Bild: Europaportalen

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar Ryssland för konsekvenser vid ett eventuellt militärt angrepp mot Ukraina.

Detta efter att Ukrainas president under fredagen sagt att det finns underrättelseuppgifter om ett nära förestående kuppförsök med stöd av Ryssland, och sedan Ukraina larmat om kraftig rysk militär mobilisering vid gränsen.

Enligt bland annat The Guardian säger Stoltenberg att frågan om den ryska mobiliseringen ger skäl till ”djup oro”, och att det är något som ska diskuteras när försvarssamarbetets utrikesministrar träffas i Riga nästa vecka.

-Pettersson tror inte på något ryskt angrepp. Ukraina är ingen liten mumsbit, efter Ryssland är det Europas största land med 44 miljoner invånare, men ett kuppförsök med stöd av Putin är inte omöjligt och jag tror, observera tror, att Vladimir Putin drömmer om ett Stor-Ryssland med Sovjetunionens gränser. Den gamle KGB-agenten, Ryska Federationens president Vladimir Putin har ett nära och varmt förhållande till den sovjetiska historien. Enligt hans utsago var Sovjetunionens fall 1900-talets största geopolitiska katastrof.

Natos medlemmar i Europa

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Hotar Ryssland Ukraina?

 1. Ukraina gjorde en enorm utveckling av sin armé under perioden av rysk aggression. Jag är därför säker på att de lätt kan slå ner hjärntvättade rebeller i öst. Jag håller med herr Pettersson, Ukraina riskerar inte att få en direkt konfrontation med Ryssland och tyvärr ger Europa inga garantier för att de kommer att stödja Ukraina i denna konflikt. Samma sak har hänt med Georgien och Moldavien tidigare.
  Men jag tycker att någon borde fatta några radikala beslut gentemot Putin eftersom hans agerande hotar freden i Europa. Han gör vad han vill och ingen kan stoppa honom för tillfället.

  2
  2
 2. Om ryssen vill ta Ukraina så gör dom det enkelt.
  Den ukrainska armen klarade inte ens av att besegra en knapp 20000 man stark upprorisk armé bestående av ett konglomerat av vanliga civila, poliser och yrkesmilitärer.
  Ryssen står utanför Kiev på en dag, Kharkov faller direkt och östukrainarna välkomnar grannen till största del.
  Väster om Dnepr kan man vä ta sig en mer fientlig civilbefolkning, och ett ågot hårdare militärt motstånd.
  Dock inte värre än att det slås ner på en dryg vecka om nu ryssen verkligen vill.

  8
  1
  • Ukraina klarar lätt av 20.000 man öster men de vill nog inte riskera en storkonflikt med Ryssland.

   Ukrainas militär är tredje störst i Europa, efter Ryssland och Frankrike så även om Rysslands styrkor är 4-5 gånger större är det ingen lätt match för Putin, han har andra områden att bevaka också.

   7
   1
   • ja säkert och ändå så åkte man på stor stryk i Afganistan. och tassade i väg med svansen mellan benen? sen fick ju jänkarna samma avhyvlning .. undrar vem som fick mest spö men förlustsiffro ä ju hemliga n

   • Den ukrainska armen har ingen vilja att slåss mor sina östliga bröder, det har visat sig allt sedan 2014.
    Som bekant har såväl folkrepubliken Donetsk såsom Lugansk stått emot Europas tredje största armé i sju år
    Halva Ukraina är ryssinfluerat och dom vill inte slåss för sin femtekolonnare i Kiev.

    3
    1
 3. Jag tror inte heller på invasion, ej heller på någon kupp. Hur skulle det ens gå till och vad har trupper vid gränsen med en sådan att göra?

  Det är nog mest en politisk markering.

  10
  1
  • Nja skulle förmoda att detta är svaret från Ryssland på den uppladdning,som skett från NATO vid deras västra gräns.
   I Polen har stora raketbatterier placerats av USA. I Baltiska länderna har olika Europeiska länder förlagt stora trupper vid deras gräns mot Ryssland. Bl.a. har USA o. Tyskland sänd iväg mängder pansarförband,för att visa som styrka !
   När t.o.m. lilla Anzurdien visar bild på sitt spökskepp,som lär skydda landet på östra flanken…..blir det dessutom komiskt 😉

   12
   1
 4. det är putins form av kronofogdar..man har snott så mycke gas och sålt svart till tyskar och andra tjyvaktiga indevider! i olika NATO länder .nu kommer ett sntal fogdar travande in i den forna satelistaten putin vill ha betalt gissa varför priset på energi produsrande företag rasade på börsen det är ju inte otur att Miljöpartiet formligen blev ut kastade ur rksdagen.

  5
  5
 5. Drömmarna om Stor-Ryssland påminner om serbernas drömmar om ett Stor-Serbien, men dom sistnämnda bombades sönder och samman av Nato på 1990-talet. Att kommunistiska bölder dyker upp får vi tyvärr räkna med för lång tid framöver. Rysslands grannar är rädda, det är en högst rationell rädsla. Sverige och Finland borde på allvar gå med i Nato.

  8
  14
 6. ”Ukraina har fått underrättelseinformation om att ett möjligt kuppförsök, stött av Ryssland, är nära förestående.”

  Ett kuppförsök stött av Ryssland denna gång till skillnad mot kuppen 2014 som stöddes av EU, NATO eller Soros?

  Få eller inga östeuropeiska ledare som inte är födda efter 1990 har ett fläckfritt förflutet men jämfört med György Schwartz, AKA George Soros, är de rena korgossarna. https://en.wikipedia.org/wiki/George_Soros#Early_life_and_education Soros inte bara förnekade sitt ursprung han var även medlöpare till nazisterna i förföljandet av sitt eget folk.

  Nu tror jag att de som hävdar att Soros är hjärnan bakom mycket av den negativa utvecklingen som Europa drabbats av överdriver eller inte förstår. Själv är jag övertygad om att Soros bara är en vasall och ansiktet utåt för sådana som inte vill synas och har blivit rikligt belönad på samma vis som i Budapest under andra världskriget. Man kan tycka att sådana som Soros borde ha förståelse för utsatta folk.

  18
  4
  • Just precis Argus…
   Märkligt vad lite västpressens skribenter känner till om denna maffiastat. Ukraina är och blir troligen aldrig en demokrati. Landet styres av olika maffiafamiljer,även kallade O l i g a r k e r.
   Den ”president” som nu sitter vald i Kiew,är liksom Van Leyen i EU enbart nickedockor,som tillsatts av bakgrundens styrande !
   Därför är det råd-samt att hålla sig på avstånd från båda….

   13
   1
 7. En ny Majdanrevolution, fast denna gången är det inte CIA som ligger bakom utan Ryssland? USA behövde en oroshärd vid gränsen till Ryssland och Ukraina passade utmärkt. Nu säger NATO att Ryssland ska akta sig för att gå in i Ukraina, en organisation som invaderade Irak, Afghanistan och Libyen (Syrien också). Min nu döde svärmor sa alltid ”det är skillnad på plätt och pannkaka” och i det här fallet stämmer det. Ena grupperingen får mörda civila medan den andra inte ens får ha en militärmanöver

  26
  2

Kommentera