Det är vindarnas fel

ENERGIFÖRSÖRJNING. Elpriserna i södra Sverige slår nya rekord. På fredagen var elen som mest 15 gånger dyrare än i norr. Det är bara att vänja sig, enligt experterna. Och det är Tysklands och vindarnas fel, rapporterar Svenska Dagbladet, bakom betalvägg.

-Pettersson är inte energiexpert men att skylla på vindarna är bra fräckt. Jag skulle påstå att ansvaret har okunniga politiker och journalister som inte sköter sitt arbete.

Det är inte vindarna som stängt kärnkraftverk. I Tyskland fanns 110 kärnkraftsreaktorer inklusive de som användes för forskning, alla utom någon enstaka är stängda. I Sverige hade vi tolv, sex är stängda varav tå stängdes nyligen.

Anledningen påstås vara riskerna med kärnkraften, men de borde självklart sättas i proportion till de risker som medföljer andra kraftslag, men i förhållande till både förnybar och fossil elproduktion står sig kärnkraften stark.

Jämfört med elproduktionen från kolkraft har kärnkraften historiskt sett varit ett tryggt och klimatsmart kraftslag. Kolkraften dödar fler när allt går som det ska än vad kärnkraften gör när något går fel.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Det är vindarnas fel

 1. I Linköping har de demonterat det demonstrativa vindkraftverket. Jag förmodar att det högg av vingarna på allt för många skyddsvärda fågelarter som trivs där, nära Stångåns utlopp i sjön Roxen.

  Nu har de också efter dekader, bytt ut den misslyckade odlingen av Salix mot en solkraftpark, sinnesslöa som de är.

  12
 2. Om jag förstått saken rätt så planerar regeringen att höja el-avgifterna här i Norrland så att vi får betala samma pris som de söderöver. Snacka om ta från Palle och ge till Pelle. Pelle kommer att rösta på de som ger honom Palles pengar och el

  13
 3. Vindkraftens andel i energiförsörjningen är försumbar i sammanhanget så det spelar mindre roll hur vindarna blåser. Men fantasin är det inget fel på när det gäller att skylla ifrån sig. Nu när O1, O2, R1 och R2 är avstängda så inbillar sig mupparna att det går att ersätta med vindkraft. Löjligt ! Hade däremot dessa fyra reaktorer fått fortsätta att leverera så kunde vindkraften ha gjort lite nytta istället för det sabotage mot elnätet som nu sker då reglereffekten knappt finns längre.
  Men om nu regeringen kan skylla ifrån sig på vinden när det blåser för lite, så måste det ju vara regeringens fel när det blåser för mycket. I jämlikhetens namn !

  35
  • Just nu, klocka 19:30, producerar vindkraften 37 procent av Sveriges elförbrukning. I snitt på ett år 20 procent. Det är knappast försumbart, men ibland är vindkraftens andel noll. Det är ett av problemen.

   19
   • Idag har vi haft friska vindar här i söder, så den här fredagen har elpriset varit lika lågt i hela landet.

 4. bet är väl dokumenterat att det blåser mindre på vintern! jorden lutar från solen så enegi infallet blir lägre lite längre norr ut har man ingen sol alls och ingen energi ingen vind

  20
 5. Professorn i tillämpad kärnfysik, Jan Blomgren:
  ”Fanatikerna förstörde Sveriges elförsörjning. En cocktail av inkompetens, önsketänkande och fanatism.”
  https://timbro.se/smedjan/fanatikerna-forstorde-sveriges-elforsorjning/

  ”-Pettersson misstänker ett samband. 1985 var Sveriges elförsörjning världsledande och nästan fossilfri. 1981 bildades Miljöpartiet,…”
  https://petterssonsblogg.se/2021/05/22/fanatikerna-forstorde-sveriges-elforsorjning/

  35
 6. Då finns det i eftermiddag/kväll stort överskott av ” El-Vindkraft” i Skåne..,., Ute blåser full storm in från Atlanten !
  De styrande inbillar sig troligen att vi ”normala” ute ilandet,ligger på samma låga IQ som dem !!
  Nej oss äldre som hade fördelen gå genom en riktig skola,lurar ni inte…..

  41
 7. Det kommer bli värre var så lugn.
  Med denna regering kan vad som helst hända.
  Nu är det bara prestige och vansinne som styr galenpannorna.
  Det skulle behövas en orkan genom Rosenbad för att rensa bort avarterna.
  Vindkraftverk kommer aldrig lösa Sveriges elbehov, aldrig aldrig.
  Och elbilarna kommer fördjupa problemet avsevärt garanterat.
  Och största problemet heter Miljöpartiet

  59
 8. Det är den här inkompetenta regeringens fel,med herr Ynkeman
  i spetsen som inte ens kan förklara hur det kommer ström ur ett
  ficklampsbatteri,det kan däremot min fyraåriga dotter göra.

  50

Kommentera