Fanatikerna förstörde Sveriges elförsörjning

ELFÖRSÖRJNING. Vi har i dag tillgång till mindre el än för 40 år sedan, och den el vi har tillgång till är dessutom av sämre kvalitet än tidigare. Krisen i den svenska energiförsörjningen är resultatet av en politik som styrts av inkompetens, önsketänkande och fanatism, skriver Jan Blomgren på Smedjan.

Miljöpartiets historia. Torgmöte i samband med kongressen i Sundsvall 1982. Ulla Dahl håller tal. Foto Åke Askensten

1985 kulminerade ett sekel av uppbyggnad av svensk elförsörjning. Vi hade genom kombinationen vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme ett urstarkt system för elproduktion, som redan då var till 98 procent fossilfritt. Detta kombinerades med ett världsledande elnät, väl genomtänkt både tekniskt och geografiskt.

Vi hade på den tiden mer el totalt än i dag (!), och den el vi hade var av högre kvalitet – mer pålitlig och bättre anpassad både till elnätet och de slutliga användarna. Hade vi låtit bli att lägga ner välfungerande och billig elproduktion utan i stället trimmat upp den i takt med teknisk utveckling kunde vi i dag ha haft ännu mer el. Det skulle ha varit bra att ha nu när vi diskuterar elbilar och fossilfritt stål.

I stället har vi förstört kapital om mycket lågt räknat 1 000 miljarder kronor, med resultatet att vi har mindre el totalt än för 35 år sedan, och av sämre kvalitet. Samtidigt har befolkningen ökat från åtta till tio miljoner. Inom vilket annat samhällsområde skulle man acceptera en liknande försämring? Hur gick detta till?

Läs vidare av Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik samt författare till boken ”Allt du vill veta om Sveriges elförsörjning”, som utkommer på Timbro förlag i juni.

-Pettersson misstänker ett samband. 1985 var Sveriges elförsörjning världsledande och nästan fossilfri. 1981 bildades Miljöpartiet, 1985 lade de till ”de gröna” i partinamnet och 1988 kom de in i riksdagen. Sedan dess har mycket blivit sämre…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Fanatikerna förstörde Sveriges elförsörjning

 1. STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska flygplans- och båtmotortillverkaren Rolls-Royce satsar på småskalig kärnkraft i ett samverkansavtal med flera andra bolag i energisektorn, framgår av ett pressmeddelande.

  Dessutom KTH arbetar med en reaktor stor som en buss där flytande bly användes som kylmedel, värmen från blyet värmer vatten som driver ångturbin med vidhängande generator som levererar el.

  Men innan dess måste vi förlita oss på vatten och kärnkraft och frysa på vintern och svettas på somrarna när vindsnurrorna står stilla.
  Ska vi verkligen tillåta MP få mer än 3% 2022?

 2. Med risk att bli kallad tjatig, så återigen politiker världsfrånvända teoretiker styr och då går det spikrakt åt helskotta.

  Att som makthungrig sosse se och höra alla dåliga förslag från MP spikas bara för att partiledningen envist skall sitta kvar vid köttgrytorna, är så långt från demokrati och folkvilja ett land kan komma.

  Till saken hör att väljarkåren idag består av en hop som inte har någon egen uppfattning utan styrs av media och influencers/påverkare.

  Trender är den värsta sortens otyg, då folkmassan viljelöst låter sig dras med i en det ena än det andra.

  Vad är problemet, ta fram en lösning och verkställ.
  Det är därför vi röstar för att få ledare som just gör detta, inte skylla på ett parti och käbbel som varande orsaker.

 3. Så går det när man lyssnar på inkompetenta dårar uppfostrade
  i den Svenska flumskolan, men Sverige kommer nog att vakna
  ifall Storföretagen börjar att annonsera om att flytta
  verksamheten härifrån med tiotusentals

  • tiotusentals arbetslösa som följd ifall myndigheterna djävlas för mycket med elkraften.

   • Så har ju redan skett, vart tror du t.ex. Husqvarna Trädgårdsmaskiner och fönsterfabrikerna tog vägen?
    Polen.

   • Ja Stiga trädgårdsmaskiner tillverkas i Italien redan,
    men storbolagen Scania o Volvo är kvar ännu en tid!

  • Ärligt sagt så tror jag inte att de bryr sig. De är totalt döva och blinda. Pluggade ihop med en miljöpartist, say no more!

 4. Just när Sverige hade tagit steget till att bli en av världens största kärnkraftsländer för att bli kvitt oljan tog ASEA-ATOM i Västerås fram en helt ny reaktorteknik.

  Den utvecklades av Kåre Hannerz och var självkylande. Ingen mänsklig faktor och ingen extern vattenpump behövde komma i närheten av reaktorn, cirkulationen sköttes av tyngdlagen.

  Tekniken hade världens i särklass bästa säkerhetsmarginaler.

  Idén var att förädla det svenska kärnkraftsprogrammet och gå ut på export.

  40 år senare är denna typ av reaktor, kallad generation tre, den enda modellen som byggs. Ingenjörerna på ASEA-ATOM var först i världen med att tänka nytt och bättre. Men Sverige ville inte tänka vidare.

  Efter folkomröstningen 1980 lade regeringen ett tankeförbud över Kåre Hannerz och hans kolleger. De fick inte forska på ny kärnkraft och alla exportplaner stoppades. I realiteten är vi fortfarande där. Sverige har inte fasat ut kärnkraften men väl tänkandet kring tekniken.

  Historien berättas i Staffan Qvists viktiga bok ”Klimatnyckeln”.

  https://www.di.se/ledare/del-3-karnkraften-och-framtiden/

 5. Det är ett sorgligt kapitel i svensk historia, när MP kom in i riksdagen. Dom har lyckats vrida så gott som alla partier in i deras tankebanor, som är baserade på fantasier och skev verklighetsuppfattning.

Kommentera