Helikopterrånet – hur staten rånade oss på 30 miljarder

SLÖSERI & SKATTER. Bloggen har tidigare tagit upp några av Försvarets och statens olika helikopteraffärer som när Helikoptrar såldes billigt efter dyr renovering och Sveriges nya helikoptrar föreslås avvecklas – för dyra, men det är bara droppar mot verklighetens ocean av slöseri, skriver Jon Åsberg på Twitter.

Tidningen Fokus tar upp Helikopterskandalen, ett haveri i kolossalformat. Miljarder har gått till ingenting, hamnat utomlands eller i privata fickor. Misslyckandet förtjänar en haveriutredning.

Lars Engström, en läsare ringde Fokus för en tid sedan. Lars berättade att han tillsammans med ingenjörskollegan Anders Hansson på eget bevåg och utan ersättning har kartlagt Sveriges civila och militära beredskap för insatser med helikopter vid kriser, katastrofer och krig. Ville Fokus ta del av materialet?

Nu har Leif Holmqvist gått till botten med Lars Engströms och Anders Hanssons utredning. Här finner ni berättelsen om en skandal av sådana proportioner att det mesta bleknar i jämförelse. Den skulle vara underhållande om den inte vore så bottenlöst tragisk. Uppemot 30 miljarder har skattebetalarna lagt ut på helikopterberedskap de senaste decennierna. För pengarna har de i stort sett fått: ingenting. En hel del skattemedel har även hamnat utomlands eller i privata fickor.

Misslyckandet är så monumentalt att det borde förtjäna en egen haveriutredning, om inte annat så för att stoppa galenskapen. Den pågår nämligen fortfarande.

Och som vanligt i Sverige finns ingen ansvarig.

-Pettersson säger att detta är bara en affär av massor gjorda av inkompetenta människor som saknar sund förnuft…

Den mycket intressanta artikeln/skandalen ligger bakom betalvägg. Det går dock att prova Fokus en månad för 1 krona utan bindningstid.

Helikopter 4, Vertol 107, år 2012 såldes tio helikoptrar i toppskick av modell fyra till ett amerikanskt företag för 13,4 miljoner. De används i dag för brandbekämpning i USA av ett privat företag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Helikopterrånet – hur staten rånade oss på 30 miljarder

 1. Så länge det ses som en merit att ha gått några kurser på Bomersvik, kommer inkompetensen att blomstra i de politiska leden. Varje förslösad krona är stöld, från folket. Vi flera kommande haverier att se fram emot, som är en direkt följd av inkompetens/korruption. Den kommande elkrisen, som av politiker förnekas, (Ygeman) kommer att kosta landet otroliga belopp. Bara ett exempel!
  Varje möjlighet att bilda en regering av dagens oppositionspartier måste tas tillvara. Att som Kristersson, tro sig kunna välja bort SD, diskvalificerar honom som regeringsbildare, och bör förpassa honom till glömskan, i lilleputtarnas land!

  12
 2. Dessa ODUGLINGAR borde skiljas från sina uppdrag och helst spärras in för stöld av skattemedel! Att låta figurer som inte har något begrip om vilka helikoptrar som passar vårt
  samhälle ska inte läggas på odugliga politiker och tjänstemän, utan borde väl läggas på personer, piloter som har insyn om dessa maskiner!

  12
 3. Så istället köpte dårarna i spagettihelikoptrar som inte ens har en
  lyftkrok,som i praktiken kan betraktas tivolihelikoptrar,dom gamla
  Vertol 107 kunde lasta tungt och transportera långt,något som dom
  nya gräddvisparna inte kan.Men så går det när oduglingar får styra.
  Jag jobbade själv med dom som heli-mek i lumpen 66-67.
  Härlig tider strålande tider.

  21
 4. Trots Vertol-helikoptrarnas minst tiodubbla värde så slumpades samtliga bort för 13 450 000 kronor inklusive reservdelar och extra motorer, – enbart för motorerna var Norge redo att betala tio miljoner.

  Thoralf Alfsson: ”helikopterhaveriet är minst sagt skrämmande, för att inte säga rent brottsligt.” Thoralf funderar på om det var mutor inblandade i den helt sanslösa försäljningen och undrar hur många miljoner som företaget Columbia Helicopters tjänade på köpet. Den som sålde helikoptrarna är idag statssekreterare på Försvarsdepartementet och har uppenbarligen belönats för den miserabla affären. Thoralf påpekar också det märkliga i att hela undersökningen om helikopterhaveriet har genomförts av två privatpersoner, men att ingen granskning har gjorts av svensk media, inberäknat statsmedia som oaktat resurser på 9 årliga miljarder inte önskat avsätta några pengar för detta.

  Thoralf: ”Varför kölhalas inte de ansvariga för detta helikopterhaveri”:
  https://thoralfsblogg.com/2021/11/11/helikopterhaveriet/#more-9767

  24
 5. Det är inte konstigt i Sverige går allt. Nu robbar de folkvalda oss skattebetalare, tillåter tokpartiet MP att lägga ner kärnkraftverk långt före sin utgångstid. De galna moderaterna med deras ledare quislingen Reinfeldt fyllde landet med folk som inte vill jobba. Sossarna o kommunisterna fortsatte sitt verk sedan 70-tal att skicka så mycket det bara går till deras kommunistkompisar runt om i världen.
  De som svälter och behöver hjälp får vackert vänta tills TV galor samlat ihop pengar från givmilda svenskar.
  Politruker som blivit över eftersom de inte duger till något vettigt arbete skall vi försörja med garantier som de själva hittat på.

  30
 6. Ja varför skulle Försvarets ansvariga vara bättre bildade,än de idioter som sitter och styr i Regeringen ?
  Vad gäller att försnilla skattepengar,står det dagligen i propaganda-pressen,hur man skänker bort miljoner till länder/Öar,vi aldrig tidigare har hört talas om ?
  Gick helikopteraffären kanske till på samma sätt ?

  42

Kommentera