Nato och Macron: Redo att försvara Ukraina mot Ryssland

UTRIKES. Nato och Frankrike har varnat Rysslands president Vladimir Putin att ta till aggressiva handlingar mot Ukraina, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Frankrikes president Emmanuel Macron pratade i telefon med Putin under måndagen och Macrons besked till Putin var tydligt: Frankrike är beredda att försvara Ukrainas territoriella integritet.

I konfliktdrabbade östra Ukraina har Ryssland ökat sitt stöd till separatistgrupper som vill bryta med Kiev, något som fått Nato att reagera.

Nato är vaksamt. Vi följer noggrant läget. Ytterligare provokationer eller aggressiva handlingar från rysk sida skulle innebära allvarlig oro, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, enligt TT.

Under söndagen sa Ukrainas president att Ryssland har mobiliserat nästan 100 000 soldater nära gränsen mellan Ryssland och Ukraina.

-Pettersson tror inte Putin tänker anfalla Ukraina, men Rysslands nye Tsar har ambitioner om ett Stor-Ryssland som om världens största land inte skulle räcka, men kanske han planerar att annektera delar av östra Ukraina, Donetsk och Luhansk, där det är oroligt idag.

Ukraina är förutom Ryssland Europas största land, med en skaplig militär, och Ryssland har andra områden att bevaka. Frankrike har Europas efter Ryssland största krigsmakt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Nato och Macron: Redo att försvara Ukraina mot Ryssland

 1. Det här kan kanske tolkas som att västmakter på allvar misstänker att Ryssland inom en när framtid planerar att annektera ytterligare delar av Ukraina. Och att man genom att utlova Ukraina sitt stöd hoppas på att Putin ska låta bli att fatta det slutliga beslutet om ett anfall.

  I vart fall börjar parallellerna till det vad som skedde i Polen 1939 bli tydliga. Man får bara hoppas på att ett storkrig den här gången kan undvikas. Trots det faktum att Ryssland har ett gyllene tillfälle att anfalla då Ukraina och de flesta västliga länder har misskött sina försvarsmakter under flera årtionden och inte ännu hunnit återuppbygga dem ordentligt.

  2
  3
 2. Tycker personligen att diktator begreppet passar bättre på Macron än Putin.
  Macron, killen som fick drygt 30% i valet men som via det franska valsystemet likväl fick egen majoritet i parlamentet.
  20 pensionerade franska generaler kände sig tvungna att skriva ett öppet brev riktat mot honom där dom anklagade Macron för att föra landet mot ett inbördeskrig och att han använde polismakten mot folkets naturliga protester.
  Putin har till skillnad mot Macron ett stort folkligt stöd för sin politik och Ryssland är idag ett helt annat land än när han startade sitt president ämbete efter Jeltsins katastrof år.

  9
  4
  • Macron fick 66 procent i 2:a valomgången och kan sitta i max tio år.

   Putin ändrar lagarna så de passar honom och har för länge sedan passerat bäst före datum. De som inte uppskattar hans metoder sitter i fängelse…

   7
   4
   • Låt befolkning i Ryssland avgöra vem de vill ha som sin president och även om hans ”bäst före datum”. Idiotförklarar du oss?
    Skäms du inte att upprepa skrönor från svenska massmedia om mitt land? Ta din oäkta och åk dit vafan så fort pandemin över, fråga folk, se själv. Du kommer stormtrivas i Ryssland och se en massa som Sverige behöver ta till sig.
    Herregud vad jag skämdes för Eltsjin när han var prresident… Kommer ihåg hur dåligt livet var där… Det är stor skillnad nu. Och bara de som bildar sin uppfattning på USA:s uppdiktade artiklar vill att min Ryssland slängs tillbaka till den tiden när den var på knäna och hela värden skrattade åt dess alltid kraftigt berusad president.

  • ”Putin har till skillnad mot Macron ett stort folkligt stöd för sin politik…”
   En annan rysk politiker som kunde skryta med det påståendet var Stalin.
   Ingen medborgare skulle säga något annat än att de älskade Stalin och vad han gjorde för landet under de dryga 30 år som han styrde det.

   1
   2
 3. Pettersson sluta … Äckligt att läsa dina egna påhitt ” Rysslands nye Tsar har ambitioner om ett Stor-Ryssland som om världens största land inte skulle räcka, men kanske han planerar att annektera delar av östra Ukraina, Donetsk och Luhansk, där det är oroligt idag.”
  Hur vet du om Putins ” ambitioner”? Varför kallar du honom för ” tsar”? Fattar du inte att om Putin ville det så hade han gjort det för länge sedan?
  Som ryska är väldigt trött på dina insinuationer mot mitt lands folkvalda och folkkära president…

  11
  9
  • Jag vet inte vad ”tsaren” vill, jag tror.

   Putin har gång på gång visat att han inte respekterar ingångna internationella avtal. Inte ens dom han undertecknat själv.

   Putin förstör för Ryssland och det ryska folket och ingen tvingar dig läsa det jag skriver, men jag kan berätta att jag känner två ryssar boende i Sverige som inte håller med dig.

   Tsar Putin passar bra. Vladimir uppträder som en kejsare och diktator.

   12
   7
  • Ryssarna vill väldigt gärna tro att de är en militärmakt att räkna med, som de var under Sovjet-tiden. Men faktum är att den ryska militären, även om den är moderniserad är mer hypad av ryssofiler än vad den faktiskt är rent praktiskt i jämförelse med amerikanska, kinesiska eller även svenska vapen.
   Precis som MIG-23:an under kalla kriget var hypad så var den ingen match mot Viggen när de möttes över Östersjön.

   Ryssland idag är en lokal stormakt, inget snack om saken men den är inte längre en världsmakt.

  • Jag håller fullständigt med dig, det är ett helvette att vara ryss i det här russofobiska landet. Släpper Putin en fjärt anklagas han för att använda gaser. Jag tror nog att Putin, trots att han har Kina och Iran i ryggen, inte är så korkad att han drar igång ett krig. Men å andra sidan, varför skulle Ryssland avstå att gå in i Donetsk och Luhansk för att rädda den ryska befolkningen, det var ju precis det som US gjorde i Grenada. Varför är vissa saker tillåtet för US medan samma sak är förbjudet i andra länder? Och vad jag vet så var det inte Ryssland som invaderade Irak, Syrien och Libyen. Inte heller var det Ryssland som bombade Filipinerna till underkastelse och US ockuperade Hawai. Listan på US brott mot mänskligheten kan bli väldigt lång

   • Du menar att Ukraina ska göra som Polen gjorde efter andra världskriget med de tyskar som var boende innanför gränsen för att förhindra en framtida upprepning av september 1939. Kasta ut varenda ryss ur Ukraina.

 4. Bara under ett dygn, i torsdags förra veckan, anlände 1200 migranter i små båtar till engelska kusten, från Belgien och Frankrike utan att dessa länder försökte stoppa dem; inga protester förekom från EU, som nu skriker att Belarus pressar migranter mot EU-gränsen i Polen/Litauen. Däremot vredesutbrott från EU när Ljukasjenko häromdagen talade om att eventuellt strypa gastillförseln till EU – men helt knäpptyst när franske presidenten Macron för några veckor sedan hotade att stänga av den el-ström, som Frankrike säljer till England, om inte franska trålare får fiska i brittiska vatten.

  22
  1
  • USA:s order? Lyssnar Putin på USA?

   Rysslands agerande gör att det finns skäl att ifrågasätta om det landets syn och förhåll­ningssätt till folkrätten förändrats. Bland exemplen återfinns de uppenbara såsom kriget i Georgien 2008, ockupationen av Krim 2014 men även det ryska agerande när ryska soldater beslagtog tre ukrainska fartyg och grep besättningsmännen i Kertjsundet i Azovska sjön. Genom de ryska intrången i grannländerna har man ruckat på den euro­peiska säkerhetsordningen – gränser har flyttats med våld. Det finns inget som tyder på att Putin tänker nöja sig med Krim, eller ens Ukraina. Hans imperialistiska ambitioner går längre än så.

   De skäl som Putin angav för inmarschen i Georgien 2008 och Krim 2014 skulle likaväl kunna åberopas mot de baltiska länderna. Rysslands ockupation av Krimhalvön fortsätter. Det pågår ett krig i Ukraina, och över en halv miljon ukrainska barn har skadats fysiskt eller psykiskt, uppger Unicef. Enligt FN:s uppgifter har över 13000 personer dödats som ett resultat av konflikten och en miljon beräknas leva som intern­flyktingar.

   Delar av Georgien har varit ockuperade av Ryssland i mer än tio år.

   12
   7
   • Kan det bero på att den ryska befolkningen på Krim inte längre vill tillhöra Ukraina? Eller den ryska befolkningen som bor Luhansk, Donteskt inte längre vill bli trakasserade av Ukrainas dompterade regim?

    11
    5
   • Det finns ryska minoriteter i många länder. Ryssar som flyttades dit under Sovjettiden.

    Ska Ryssland ha rätt att annektera delar av Estland, Lettland, Litauen med flera länder?

    Varför får inte folk i exempelvis Tjetjenien bli fria?

    Ungefär 20 procent av Rysslands befolkning är inte Ryssar. Ska de också få egna länder?

    6
    4

Kommentera