Helikoptrar såldes billigt efter dyr renovering


EKONOMI. Trots att man renoverat två av försvarets helikoptermodeller för flera hundra miljoner kronor såldes de kort därefter för ett betydligt lägre pris. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ekot har talat med tjänstemän och politiker som menar att staten borde ha fortsätt använda helikoptermodellerna fyra och tio istället för att sälja dem billigt.

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Det är enorma investeringar som Sveriges skattebetalare gjort i helikopter fyra och helikopter tio. Att de fullt fungerande, fortfarande moderna, slumpas bort på en internationell marknad, det gör ont i mitt hjärta, säger Liberalernas försvarspolitiker Allan Widman.

Enligt Ekot såldes sex stycken helikoptrar av den modell som Försvarsmakten kallar tio förra året. Det exakta priset är okänt, men 2012 såldes tio helikoptrar av modell fyra till ett amerikanskt företag för 13,4 miljoner. De används i dag för brandbekämpning.

Helikopter 4, Vertol 107,

Flera av helikoptrarna ska också ha renoverats för totalt hundratals miljoner kronor en kort tid innan de såldes.

– Vi måste se till framöver att när vi renoverar att använda dem livslängden ut och inte sen sälja dem till extrapris när vi själva skulle kunna nyttja dem till brandbekämpning, säger Kristdemokraternas Mikael Oscarsson.

-Pettersson säger att Widman (L) och Oscarsson (KD) ska vara lite ödmjuka för de som beslutade att helikopter 4 och 10 skulle avvecklas var borgerliga regeringar då båda herrarna var med och beslutade om avvecklingen.

TIDIGARE 2018-07-12. Den gamla ”utdömda” svenska helikopter 4 bekämpar idag bränder i USA

HELIKOPTRAR. För en tid sedan skrev vi på bloggen om Försvarets helikoptrer 14 som kostade 242.000 kronor i timmen att använda! Det var ett projekt som var en fullständig katastrof och så vitt jag vet har ingen ansvarig fått ta konsekvenserna. 

Som jämförelse så kostar Helikopter 16 eller Black Hawk 40.000 kronor i timmen. Helikopter 16 köptes in för att Helikopter 14 var försenat!

Nåväl, många av oss minns säkert Helikopter 4 i folkmun kallad ”bananen” som var en trotjänare inom den svenska Försvarsmakten i nästan 50 år och moderniserades då och då. ”Bananen” avsåg från början den mindre Vertol 44, i Sverige Helikopter 1, men namnet hängde bland vissa med även i den större Vertol 107-II.

Boeing Vertol 107-II kunde tilldelas uppgifter att utföra som:
– Ubåtsjakt
– Ytmålsspaning
– Trupptransport (26 sittplatser)
– Sjöräddning
– Sjukvårdstransport (15 bårar)
– Brandbekämpning, med tunna för vattenbombning
– Materieltransport
– Tunga lyft, med lyftkrok för lyft upp till 5 ton. Med inbyggd vattentank 10,6 kubik.

”Bananen” användes från 1963 och användes under ubåtsjakten i Hårsfjärden 1982 eller efter Estoniakatastrofen 1994. Men i början på 2010 meddelade försvarsminister Sten Tolgfors att regeringen hade planer på att avveckla Hkp4 till förmån för de modernare Hkp14.

Senare samma år fattades beslut om totalavveckling och i februari 2013 offentliggjordes en affär där Försvarsexportmyndigheten sålt tio av landets fjorton Helikopter 4 till det amerikanska privata företaget Columbia Helicopters. De resterande fyra helikoptrarna hamnade på flygvapenmuseet i Linköping och flygmuseet Aeroseum utanför Göteborg.

Vertol 107 såldes alltså innan de nya helikoptrarna var i drift och de hade kunnat spela en avgörande roll exempelvis vid skogsbranden i Västmanland 2014.

Columbia Helicopters, är ett privat företag som har sin bas i den lilla staden Aurora i Oregon, USA men erbjuder helikopterflyg över hela världen för allt från skogsarbete till oljeborrning, brandflyg och filminspelningar. Deras helikoptrar har synts i filmer som ”Demolition Man” och ”X-Men United”.

Columbia Helicopters köpte 10 stycken Vertol 107 av Försvaret. Helikoptrarna var väldigt väl underhållna och hade många års flygtid kvar så ägarna till  Columbia Helicopters log nog lite i smyg när affären gjordes upp…

– Nåväl, Pettersson vill inte vara elak men titta på filmen nedan så ser ni vad de helikoptrar som svenska försvaret tyckte var för gamla används till idag. Som tips kan jag säga att helikoptrarna som används till brandbekämpning idag lyfter två kubikmeter vatten, de italienska planen sex kubik och de gamla Vertolerna fem kubik!!!

Eftersom Columbia Helikopters är ett privat företag så måste de vara kostnadseffektiva men privat är inte bra har S-regeringen bestämt…

Helt klart var det bättre förr och politikerna verkar ha haft något som kallas sunt förnuft och är en bristvara idag. Tycker ni dessa politiker ska ha förtroendet att bygga upp det civila och militära försvaret så röstar ni naturligtvis på sjuklövern i höstens val…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


26 responses to “Helikoptrar såldes billigt efter dyr renovering

 • Klas.

  Moderaten Anders Hansson påstod att regeringen inte visste att försvaret sålde Vertol-Helikoptrarna till USAs brandförsvar.
  Men han var själv med om att fatta beslutet.

  Gilla

 • age

  Är det någon mer än jag som mår illa
  efter att ha läst om allt mygel i statens
  kretsar?

  – men inget händer!
  – inte ens med det värsta
  LANDSFÖRRÄDERIET i modern tid
  mot vårt land: Att socialdemokraterna har
  sålt Sverige till muslimerna mot löfte att
  muslimerna ska rösta på S.

  Läs om kontraktet här på bloggen eller på
  www. ”socialdemokraterna kontrakt 1999”!

  Gilla

 • Ryan

  Det är ju uppenbart att somliga fixat lite (några miljoner) sidoinkomster.

  Gilla

 • Lisa.

  Varför har vi inga professorer i våran riksdag, där duger det med svetsare, frisörska, pottkusk och kassabiträde.

  Gilla

 • turrim

  Var finns tjänstemannaansvaret?

  Gilla

 • compulsoryunion

  Många arbetsplatser är mest till för att de anställda ska sko sig
  Vem fick kickback? Exempel: en fingubbe blev bjuden på ngt?

  Gilla

 • Janne

  I Sverige styr dom kompletta idioterna!

  Gilla

 • Martin

  I min kommun skulle man sälja ut ett stort antal fastigheter. Iblant dessa fanns ett mycket stort och omfattande äldreboende. Kommunen hade bara dagerna innan renoverat samma med blant annat nyt värmesystem till tre milljoner skattekroner. Jag bjöd 1,5 mille med idén att göra ett konferencecenter i kombination med vandrahem och restauration.
  Stället blev såld till ett homopar för 125 000 kr som etablerade samma verksamhet som var min tanke. Ena av killernas mamma var socialchef och den andra hade en pappa med ledande position i kommunstyrrelsen. Några år senare sålde de skiten för kläkkeligt milljon belopp och köpte én saftig skogsgård kontant.
  Yes- Kommunerna kan också.

  Gilla

 • Martin

  FÖR ett antal år sedan ga FMV = Försvaretsmatrialverk bort ett stort antal splitter nya snöradnings bandvagner m.m.m..m till blant annat balt staterna då de inte klarade nya miljö lagar; Några nya likn. bandvagnar införskaffades sedan inte. några år senare 2005 kom stormen ”Gudron” och gamla minniskor svältade och dog då man inte kunne komma fram till dem utan bandvagnar.
  Vet att FMV = Försvaretsmatrialverk även har gratis lämnat stort antal stora tält till andra stater; Till och med eldade man upp jätte stort antal av dessa tält som var splitternya.

  Gilla

 • Göran

  Jag tror Pettersson blandat i hop Vertol 107/CH-46 och Chinook CH-47 i delar av inlägget. Vertolen har en startvikt på ca 11 ton och Chinooken drygt det dubbla. Ca. halva startvikten utgörs av lastvikt.
  I övrigt är det bra att vi påminns om hur ansvarslöst våra skattepengar hanteras.

  Gilla

 • Tony

  Det är mycket som är ruttet i den Svenska staten, om vi backar
  tillbaks 20-30 år så hade försvaret stora Bergrum fyllda med
  oljeprodukter, Mat o konserver för flera hundratals miljoner,
  plus andra förnödenheter vi skulle behöva vid ofärd?
  Vart tog dessa vägen , och vart tog pengarna för dessa
  enorma lager vägen tro? Tyst o stilla tömdes dessa enorma
  lager, och värdet var astronomiska siffror, puts väck???

  Gilla

 • Johan Faxon

  Ja inget konstigt med det bara lite korruption och länsa skattekistan för den är ju enligt 7 Klövern outtömlig !

  Gilla

 • centurion

  Luktar bulvanaffärer med insider och eget vinstintresse. Kriminella affärsuppgörelser likt filmen ”Nionde kompaniet”.

  Gilla

  • robban

   ligger nog närmare sanningen än vad man tror. lite som när man sålde jätte batcher med prylar från våra mobföråd till ett engelst företag för en skitpeng, var inte ens en öppen budgivning på dem.

   Gilla

 • Nisse

  Det är nog inte första gången FMV = Försvaretsmatrialverk gjort en dålig affär det var lika med stritsvang S man böt motorer i alla för milijard kostnader där efter skrotade man alla…….

  Gilla

 • Maja

  Vad kostar det för landet med alla brända skogar? Klimatförändringar till följd, det blåser i Stockholm konstant nu när skogarna är borta.

  Gilla

 • Torleif

  Vi hade kunnat använda pengarna för att skapa drägliga förutsättningar för de nya svenskarna. De kommer ju garanterat leva här i generationer, ändå snålas det på deras insteg i det svenska samhället.

  Ge, ge och ge uppmanar kyrkan oss göra. Så ock denna gång.

  Gilla

  • Maja

   Pengarna behövdes för att mätta flyktinginvandringen.

   Gilla

   • Tore

    Där har du rätt, tyvärr helt kras är det bättre för Svensken om landet är bankrutt.
    För finns det pengar som det mycket riktigt gjort under senaste högkonjunkturen så går dom inte till Sverige och Svensken.
    Mindre pengar förhoppningsvis mindre invandring.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: