Nära fullt inbördeskrig i Etiopien. UD uppmanar svenskar att åka hem

ETIOPIEN. Det går inget bra för den norska Nobelkommittén. När man utsåg USA:s president Barack Obama till fredspristagare var USA inblandat i fyra krig, när Obama slutade hade det blivit sju krig.

Etiopien är indelat i nio etnisk-baserade regioner som tillsammans har över 100 miljoner invånare.

År 2019 tilldelades Etiopiens president Abiy Ahmed Nobels fredspris med motiveringen ”för sitt arbete för att uppnå fred och internationellt samarbete. Sedan drog herr Ahmed igång ett inbördes.

Etiopien är Afrikas näst folkrikaste land efter Nigeria och tillsammans med Liberia de enda länderna i Afrika som aldrig koloniserats. Landet har den snabbast växande ekonomin i Afrika, men är trots det fortsatt ett av världens fattigaste länder och etiopierna blir inte rikare av att kriga.

I Etiopien har nio oppositionsgrupper gått samman politiskt och militärt mot premiärminister Abiy Ahmed. Bland grupperna finns Tigrayska folkets frihetsfront (TPLF) som stridit mot centralregeringen i ett år.

Uppgörelsen ska formellt undertecknas i USA:s huvudstad Washington. Syftet med den nya pakten är att få till ett ”tryggt maktskifte”, uppger TPLF i ett uttalande.

Nästa steg blir att inleda samtal med länder, med diplomater och internationella aktörer i Etiopien, säger Yohanees Abraha som representerar gruppen.

TPLF har den senaste tiden gjort militära framsteg utanför provinsen Tigray och närmar sig huvudstaden Addis Abeba. Gruppen meddelade tidigare i veckan att den tagit kontroll över staden Kemissie i Amhara-provinsen, och dessutom börjat samarbeta med Oromos befrielsearmé (OLA).

Svenska utrikesdepartementet avråder nu från alla resor till Etiopien på grund av det försämrade säkerhetsläget i och med eskaleringen av inbördeskriget i landet.

Avrådan berör resor till alla delar av landet och gäller tills vidare, skriver myndigheten på sin hemsida.

Vem strider mot vem i Etiopien? The Guardian

-Pettersson blir inte förvånad om det är en massa ”svenskar” i Etiopien på semester i landet de flytt ifrån och nu kommer att kräva hjälp för att komma till bidragens förlovade land…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Nära fullt inbördeskrig i Etiopien. UD uppmanar svenskar att åka hem

  1. Ännu en rebelledare som vill nå fram till statskassan. Allt medan Schweiz håller på att sjunka i havet under vikten av alla överfulla valv matade med U-länders ledares korruption.

    22
      • Jag menar inrikesdepartementet. Därför skriver jag inrikesdepartementet. Har du problem med det eftersom du försöker rätta mig? Brukar du lägga dina egna ord i någon annans mun?

        18
    • Nej, Jöns (aka Andersson, Christian Andersson, Sigrid etc) menar alltid det han skriver. Och brukar haka upp sig i de små, små detaljerna i vad andra skriver. Och raljera över andras småfel. Denne petimäter, som aldrig själv skriver fel, kan du med säkerhet utgå från att han felaktigt menar inrikesdepartementet.

  2. Tror att det skulle glädja många i landet Sverige om ”turisterna” blev kvar där för gott. Inte tusan är det svenskar som åker till den soptippen på semester.

    47

KommenteraAvbryt svar