Arbetslösa säger nej till jobb – bidragen för höga

ARBETSMARKNAD & INVANDRING. Sadoo Iskandarani driver den libanesiska krogen Laziza i Malmö sedan flera år tillbaka. Han brinner för integration och skapar jobb för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det började med att han insåg att för att han skulle få de bästa personerna till sin restaurang – och kunna erbjuda den bästa libanesiska maten – måste han anställa hemmafruar med sina rötter i Mellanöstern.

Laziza Malmö

Vi är 45 anställda. Utav dem är det mer än hälften som har fått sitt första arbete i Sverige, säger Iskandarani enligt Tidningen Näringslivet.

Men Sadoo Iskandarani har trots sitt omvittnade engagemang i att hjälpa personer in i restaurangyrket ett problem; han kan inte konkurrera med bidragssystemen. Trots att han är noggrann med löner, och betalar högre än kollektivavtalen, möts han ständigt av argumentet att det inte lönar sig att arbeta.

De största konkurrenterna är inte andra arbetsplatser utan bidragsdelen. Det lönar sig att leva på bidrag. Jag kan inte konkurrera med socialbidrag. Jag kan inte inspirera folk att jobba om lönen är lägre än om de fick bidrag, säger han.

Han menar att skillnaden mellan bidrag och löner ofta är små.

Han exemplifierar med en före detta anställd som har fyra barn att försörja. Efter att ha jobbat sex månader på Laziza erbjöds han fast anställning. Ändå tackade han nej. Problemet var att hans fru inte hade jobb.

De var två personer i ett hushåll där den ena fick ett jobb men den andra inte hade ett jobb. Inte ens om jag hade gett honom 5 000 kronor mer hade det varit intressant för honom, säger Sadoo Iskandarani.

Det är självklart så att många behöver sina bidrag – dem ska hela samhället ställa upp för. Det är jätteviktigt. Men vi kan inte sluta inspirera folk att arbeta, fullt friska människor, säger Sadoo Iskandarani.

-Pettersson säger att man givetvis kan diskutera storleken på bidragen, men jag anser att den som tackar nej till ett jobb ska få bidragen indragna.

”28 800 kr i skattefria bidrag får den svagspråkiga invandraren med fyra barn, givet hyra på 9000kr. Motsvarar en lön före skatt på 36 000kr. Arbetsgivaren betalar 48 000kr i lönekostnad”, twittrar Hanif Bali.

Daniel Swedin, numera politisk redaktör på tidningen Arbetet och tidigare talskrivare åt statsminister Stefan Löfven samt ledarskribent på Aftonbladet ger svar på tal: Höj lönen då.

Om Daniel Swedin på bloggen…

-Pettersson är kronisk misstänksam mot krogbranschen speciellt i Malmö och när det gäller familjen Iskandarani, men vid en ytlig kontroll på Sadoos sex bolag ser det det OK ut…Annat har det varit vid andra delar av släkten Iskandarani…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Arbetslösa säger nej till jobb – bidragen för höga

 1. En motprestation i form av att gräva en grop och sedan gräva igen den 8 timmar per dag hade fått en hel del folk att ta sig i kragen

  18
  1
  • Jag har många gånger pläderat här att man skulle starta upp Statens arbetslöshetskommission igen och slopa bidragen för utifrån kommande. Sedan tror jag att man kan få lite mer uträttat än förhöjd arbetsmoral. Kanske inte mycket men ändå.

 2. Se arbetslöshet för vad det är, en bekvämlighetsinrättning för att slippa tråkiga jobb. Ju högre ersättning, desto högre arbetslöshet.

  17
  1
 3. Då fanns det jobb, vilket saknas idag
  För att citera en från arbetsförmedlingeni Filipstad Ingen behöver någon analfabet

  31
 4. Ja, detta är ett stort problem. Även på 90 talet resonerade många på detta sätt, att flytta för att få jobb var för många uteslutet.

  19
  2
  • Du menar när någon siffernisse stängde lönsamma fabriker och annat i ”obygden” och trodde att de anställda skulle flytta efter, typ in i miljonprogrammet vilket många inte gjorde? Som när Olof Faxander flyttade Sandviks huvudkontor från Sandviken till Stockholm?

Kommentera