Miljöpartist vid Länsstyrelsen bakom processen att stoppa Cementa

NATURVÅRD & INDUSTRI. En blomma riskerar att förvärra cementkrisen, skrev vi på bloggen för ett par dagar. sedan om att Cementas verksamhet hotas av att Länsstyrelsen på Gotland vill bilda nytt naturreservat. Nu visar det sig att förslaget som hotar Cementas verksamhet är skrivet av en naturvårdshandläggare som också är aktiv miljöpartist, rapporterar SvD bakom betalvägg.

För er som inte orkar plöja Länsstyrelsens 84-sidiga förslag: Här är “målbilden” för hur naturskyddet successivt ska utökas kring Cementas verksamhet. Kalkbrottet Filehajdar är inringat i rött, skriver Peter Wennblad på Twitter.

Och vem köpte tidigare i år en fastighet i området? Jo, naturvårdshandläggaren på Länsstyrelsen. Tomten är markerat med röd stjärna

Socialdemokraten och den tidigare utrikesministern Jan Eliasson har skrivit mängder av kritiska tweet om Cementa, miljö och grundvatten, men han har aldrig någonsin i dessa berättat för allmänheten att han har en gård och tennisbana som ligger uppe till vänster vid Tingstäde. Han är alltså part i målet liksom miljöpartisten.

Miljöpartisten, som SvD kallar Louise, firade med “bästa presenten” att Nordkalks kalkstensbrytning i Ojnareskogen stoppades och jobbar numera som ansvarig naturvårdshandläggare hos länsstyrelsen på Gotland. Miljöpartistens äkta hälft jobbar också som kollega och naturvårdshandläggare på länsstyrelsen uppger SvD, så de kan förstås turas om med ärendena.

Nipsippan är på inget sätt utrotningshotad skriver SvD, den är en stäppört som finns i mängder i Ryssland, Kina och Nordamerika. Den finns även i delar av Norrland, på platser där man byggt vindkraftverk.

SvD har ringt miljöpartistens chef och frågat om de diskuteras “Louises” opartiskhet och om “opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas med tanke på partiengagemang och publika ställningstaganden kring kalkbrytning.” 

Svaret är “Nej.

-Pettersson säger att detta är ännu ett exempel på hur aktivister infiltrerat in i beslutande tjänstemannaställningar hos myndigheter som ska vara neutrala och inte drivas av politiska åsikter eller jäv.

Det visar hur Miljöpartiets syn på demokrati ser ut…

Pär Holmberg, tidigare TV-meterolog, numera EU-parlamentariker (MP) vill ha klimatdiktatur

Kalkstenshällen i området Filehajdar är cementkrisens epicentrum. Det är i områdets östra del som Cementa bryter den sten som används för att producera runt 75 procent av all cement som används i Sverige. Det var Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om fortsatt brytning i Filehajdar som utlöste sommarens akuta situation.

Och tittar man på kartbilderna i utskicket är det svårt att inte hålla med.

Även om det beslut Länsstyrelsen avser att fatta endast innebär att naturreservatet utökas i västra delen av Filehajdar, innehåller beslutsunderlaget också Länsstyrelsens “målbild”. På kartbilden är Cementas befintliga stenbrott omringat av skyddad mark. Målbilden syns vara att omöjliggöra brytning, men utan att det sägs rakt ut.

Faktum är att det 84-sidiga beslutsunderlaget inte säger ett ord om områdets betydelse för svensk råvaruförsörjning. Men desto mer om nipsippor.

Denna lilla tuva, och ett förslag från en miljöpartistisk maskrosplanta, kan nu stjälpa svensk cementproduktion.

Hur många som “Louise” finns det där ute och hur mycket skada gör de för Sveriges framtid…

Om Cementa på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Miljöpartist vid Länsstyrelsen bakom processen att stoppa Cementa

 1. Peter Wennblad skriver en förträfflig ledare i SvD, om handläggningen av Cementa ärendet. Här nedan hela ledaren från SvD.

  Små tuvor stjälper stora samhälls­intressen

  Cementas verksamhet hotas av att Länsstyrelsen på Gotland vill bilda nytt naturreservat. Förslaget är skrivet av en aktiv miljöpartist.

  “Vi kan kalla henne Louise.

  På sin 45:e födelsedag publicerar hon ett inlägg och en glädjestrålande selfie på Facebook. Hon har fått det hon önskade sig mest av allt: samma dag har högsta domstolen sagt slutgiltigt nej och därmed avgjort den infekterade konflikten kring företaget Nordkalks planerade brytning av kalksten i Ojnareskogen på norra Gotland.

  “Bästa presenten” skriver Louise.

  Glädjen är begriplig. Louise är aktiv i Miljöpartiet, som vill stoppa all storskalig stenbrytning på Gotland. Hon har förvisso nyligen lämnat regionfullmäktige, där hon varit en av partiets ledande företrädare under två mandatperioder, men deltar fortfarande i kampanjarbete och delar Miljöpartiets innehåll på sociala medier. Det gör också hennes man.

  Förutom att vara äkta makar är de också kollegor, på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Gotland.

  Det är Louise som den 12 oktober, i egenskap av ansvarig naturvårdshandläggare, skickar ett brev till Cementa. I brevet meddelar hon att “Länsstyrelsen avser att geografiskt utöka naturreservatet Filehajdar”.

  Kalkstenshällen i området Filehajdar är cementkrisens epicentrum. Det är i områdets östra del som Cementa bryter den sten som används för att producera runt 75 procent av all cement som används i Sverige. Det var Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om fortsatt brytning i Filehajdar som utlöste sommarens akuta situation.

  Länsstyrelsens brev till Cementa skickas helt utan föregående dialog. Detta trots att alla som sysslar med miljöpåverkande verksamhet vet att det är svårare att få tillstånd ju närmare man är ett naturskyddat område, och att beslutet, om det fattas, förändrar förutsättningarna för Cementas verksamhet på både kort och lång sikt. När Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb får brevet skickar hon omedelbart ett mejl till regeringskansliet: “Om [förslaget] blir verklighet skapar det synnerligen besvärande ändrade förutsättningar för kommande prövningar med hänsyn till det underlag som är framtaget under flera års tid och därtill så inskränker en eventuell reservatsbildning väsentligt framtida förutsättningar att upprätthålla en svensk cementindustri.”

  På telefon benämner Karin Comstedt Webb Länsstyrelsens agerande som “utstuderat”.

  Och tittar man på kartbilderna i utskicket är det svårt att inte hålla med.

  Även om det beslut Länsstyrelsen avser att fatta endast innebär att naturreservatet utökas i västra delen av Filehajdar, innehåller beslutsunderlaget också Länsstyrelsens “målbild”. På kartbilden är Cementas befintliga stenbrott omringat av skyddad mark. Målbilden syns vara att omöjliggöra brytning, men utan att det sägs rakt ut.

  Faktum är att det 84-sidiga beslutsunderlaget inte säger ett ord om områdets betydelse för svensk råvaruförsörjning. Men desto mer om nipsippor.

  Att skydda den decimeterhöga och tuvväxande ranunkelväxten nipsippa är ett av Länsstyrelsens huvudmotiv för att skydda större delar av Filehajdar. Reservatsbildningen ska bidra till, som det står i brevet, “gynnsam bevarandestatus på biogeografisk nivå”.

  “Biogeografisk nivå” är, lite förenklat, ett annat sätt att säga “i Sverige”. För i ett större perspektiv är nipsippan allt annat än hotad. Eftersom den är en stäppört trivs den bäst och växer rikligt i bland annat Ryssland, Kina och stora delar av Nordamerika.

  Men denna lilla tuva, och ett förslag från en miljöpartistisk maskrosplanta, kan nu stjälpa svensk cementproduktion.

  Länsstyrelsen på Gotland har enligt egen utsago “den statliga värdegrundens principer som utgångspunkt i allt vi gör”.

  En annan myndighet, Statskontoret, har tagit fram en vägledning – rapporten “Jäv i offentlig tjänst” – till hur denna värdegrund ska tillämpas i praktiken.

  “Du kan vara jävig om det finns någon annan omständighet som gör att din opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas. (…) Det är en del av bedömningen att tänka på hur det ser ut utifrån att just du, som har någon sorts relation till ärendet, deltar i handläggningen”, skriver Statskontoret. Statskontoret rekommenderar “försiktighet som utgångspunkt” och att alla offentligt anställda “hellre [ska] anmäla jäv en gång för mycket än en gång för lite”. Myndigheten understryker att chefer har ett särskilt ansvar att “föregå med gott exempel och visa sina medarbetare att de tar frågan om jäv på största allvar”.

  Så jag ringer Louises chef och frågar om de diskuterat om hennes opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas med tanke på hennes partiengagemang och publika ställningstaganden kring kalkbrytning.

  Svaret är kort: “Nej”.”

  Peter Wennblad

  Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

  https://www.svd.se/sma-tuvor-stjalper-stora-samhallsintressen

 2. Den långa marschen genom utbildning, instutioner och myndigheter har nått sitt mål att förgöra och förstöra allt vad deras förfädet skapat. Det är faktiskt så att de tongivande miljöpartisterna är vita svenskar. Bolund är dessutom man.

  14
  • Svenska Dagbladets ledare skriver bakom betalvägg: Peter Wennblad:
   “Små tuvor stjälper stora samhälls­intressen. Cementas verksamhet hotas av att Länsstyrelsen på Gotland vill bilda nytt naturreservat. Förslaget är skrivet av en aktiv miljöpartist.”
   – Samhällsintressen skall inte vara bakom betalvägg oavsett om tidningen uppbär prssstöd.
   – Va fan gör alla fackföreningsledare? Ni sitter sitter stilla i båten trots att Sveaskutan sjunker.

 3. Hur många som ”Louise” finns det där ute och hur mycket skada gör de för Sveriges framtid…
  Tyvärr allt för många Pettersson, allt för många Det är därför som de fortfarande har 3%

  17
 4. Ytterligare ett terrorattentat av Miljöpartiet !!
  Miljöpartiet terroriserar och våldtar på löpande band i Sverige.
  Måtte nästa val sätta punkt för dessa galningar.
  Dom borde genomgå rättspsykiatrisk undersökning hela Miljöpartiet.
  Nått stort fel är det iallafall, det råder det då ingen tvekan om.

  36

Kommentera