En blomma riskerar att förvärra cementkrisen

NATURVÅRD & INDUSTRI. Den största kända europeiska förekomsten av den fridlysta nipsippan finns på File hajdar på nordöstra Gotland – ett hällmarksområde med tallskog. Här bryter även Cementa kalk för cementproduktion.

Nipsippa Bild från Cementa

Länsstyrelsen på Gotland föreslår att delar av Cementas verksamhetsområde ska bli naturreservat. Syftet är bland annat att skydda blomman nipsippa samt väddnätfjärilen. Cementa skriver i ett brev till regeringen att ett reservat på platsen ”väsentligt inskränker framtida förutsättningar att upprätthålla en svensk cementindustri”.

I ett brev till generaldirektören Ulla Sandborgh på näringsdepartementet, som ansvarar för cementfrågor, varnar bolaget för att planerna ”om det blir verklighet” skapar ”synnerligen besvärande ändrade förutsättningar”.

Länsstyrelsen på Gotland har skickat ut ärendet på remiss till Cementa, ett flertal myndigheter och organisationer som Naturskyddsföreningen.

”Länsstyrelsen avser att geografiskt utöka naturreservatet Filehajdar, samt besluta om nya föreskrifter och skötselplan. Beslutet innebär att ett hällmarkskomplex med äldre kalkbarrskogar, alvarmarker och våtmarker får ett långsiktigt skydd. Reservatet förväntas också bidra till att arterna nipsippa och väddnätfjäril uppnår en gynnsam bevarandestatus”, skriver länsstyrelsen i remissförfrågan.

Aftonbladet

Väddnätfräril Foto: Júlio Reis

-Pettersson undrar hur Länsstyrelsen tänker? Det är sanslöst att i det här läget komma med ett ”förslag om att geografiskt utöka naturreservatet Filehajdar, samt besluta om nya föreskrifter och skötselplan. Beslutet innebär att ett hällmarkskomplex med äldre kalkbarrskogar, alvarmarker och våtmarker får ett långsiktigt skydd. Reservatet förväntas också bidra till att arterna nipsippa och väddnätfjäril uppnår en gynnsam bevarandestatus”,

Naturvärdena i området är välkända och Cementa har ett ansvar för naturen som de tar…, kanske lika bra eller bättre än Länsstyrelsen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “En blomma riskerar att förvärra cementkrisen

 1. Vårt lands politiker, politruker och journalister har lyckats skapa ett totalt kaos i landet, där varje stavelse i en lag skall tolkas och värderas som Moses stentavlor och innebär ett totalt vansinne och moment 22. Jag nästan hoppas att Heidelberg stänger Cementa och sedan lämnar Sverige asap, därefter kan floskelpolitiker och dess hantlangare försöka fortsätta sitt ”samhällsbygge” med halm, lera och de träd som tillåts kapas.

 2. 1. OM växten nu inte skulle finnas på någon annan plats på jorden och inte kan flyttas till en annan plats så är den inte en livsduglig livsform till att börja med och är därmed bara ett slagregn bort från utrotning ändå.
  2. Flytta på plantorna.
  3. Fjärilarna blir nog motiverade till att flytta självmant.

 3. Vansinnet har inga gränser i f.d. Sverige….
  Finns väl inget på vår jord som är sååå viktigt,att människan skall behöva utrotas.
  I Tyskland som Stenbock följer,bygges nu en ny El-bilfabrik, (Tesla) av några USA-miljardärer.
  Fabrikslokalerna slås upp i ett Natur o- Vattenskyddsområde,strax öster om Berlin.
  Här tages inga hänsyn till de boende,eller djur o. natur !!
  Liksom att Flygplatsen i Berlin stängdes av bullerskäl.
  I samma område långt utanför staden,byggdes en ny flygplats,till en kostnad av statsmedel för 200 miljarder SEK.
  I Abzurdistan stoppar man Cementtillverkningen,p.g.a. några vilda växter !! 😉

 4. Fridlysta blommor bryr man sig om, men invasiva arter får vi ständigt nya utan att någon försöker göra något åt det….

  13
 5. Vi måste göra val ibland, flytta nipsippsbeståndet eller ej bryta kalksten,
  Vara utan nipsippa men kunna bygga vindsnurror.
  Tro att vi kan fortsätta leva som nu men avstå från cement och i stället glädjas att några hundra på en ö kan seen nipsippa.

  11
  1
 6. Jag slår vad om att det går att hitta åtskilliga områden på bl a Gotland som också husserar dessa rara växter och djur. Nu framställer aktivisterna det som om dessa inte finns på några andra ställen än File Haidar. Givetvis bullshit. De letar förståss heller inte på andra platser.

  Påminner om kvalitéten (och kunskaperna) hos aktivisterna. När 5-dagars OL skulle avgöras på Gotland, så blev det ett s*ns liv om några ”rara” blommor. Detta höll på att stoppa genomförandet av 5-dagars. Hela media propagerade uppbragt.
  Jag råkade sedan befinna mig på Gotland och åkte till en av utpekade platser, ett TC! Där såg man direkt aktivisternas och medias lögner. Väster om TC fanns ett ca 1 kvkm stort kalhygge där bandtraktorer i den mjuka humusmarken hade kört kors och tvärs (bokstavligen) och skövlat terrängen. Ett myggparadis hade skapats. Kanske trodde aktivisterna att skövlingen skulle hindra att tävlingen genomfördes. Tävlingarna genomfördes ändå och några rara blommor bevakades vid en fornborg mm. I OL blir det lätt löpstigar när många tävlar. Media ondgjorde sig över ”skadegörelsen”.
  Jag var tillbaka ett år efter tävlingarna, och konstaterade att tack vare löpstigarna hade de rara växterna fått en chans att ”starta om”. Det är nämnligen så att växterna är så intimt kopplade till betande boskap att löpstigarna fungerade som de gamla boskapsstigarna. Några år senare kom en opartisk utredning, alltså detta gick att ordna DÅ (men knappast idag), som visade att 5-dagars hade blivit ett lyft för de rara växternas fortsatta existens.

  19
  1
 7. Cementa har ifrågasatt Miljöpartiets monopol på verklighetsuppfattning (om än i ett mycket geografiskt begränsat område) och ska nu tvålas till. Har Cementa några lik i garderoben så kommer de att plockas fram, finns någon förekomst av daggmask eller rallarros i närområdet så kommer det också att lyftas fram. Man trampar inte på Miljöpartiets verklighetsuppfattning utan ett hårt medialt straff.

  23
  1

Kommentera